Top 10 bezienswaardigheden België

België is een piepklein landje, zeker als je het vergelijkt met ongeveer alle andere landen uit Europa. Desondanks valt niet te ontkennen dat België een enorm veelzijdig karakter heeft. Op deze kleine oppervlakte heersen maar liefst 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits) en alsof dat nog niet voldoende is, bezit België ook een ruim scala aan tradities en specialiteiten. Zo is België wereldwijd onder meer gekend om zijn chocolade, bier, frietjes, jenever én kazen… Want hoewel velen geloven dat kazen toebehoren aan Nederland, valt niet te ontkennen dat Belgische abdijkazen tot de besten behoren. De vele Belgische specialiteiten kunnen zelf al een top 10 vormen.

Top 10 bezienswaardigheden België

Wat België ook tot een interessant land maakt, is dat je hier zowel een kuststreek vindt als de ruwere, zij het kleine versies, berglandschappen.
Dat maakt België tot een fijne land om heen te gaan voor een daguitstap of een vakantieperiode. Maar als je niet gekend bent in de regio is het vaak moeilijk om te weten waar je nou precies moet wezen om iets te zien dat ook de moeite waard is.

 

 

Top 10 hotspots België, Wat is er te doen?

 

1. Menenpoort – Ieper

Menenpoort - Ieper - Bezienswaardigheden Belgie
Top 10 nummer 1 is De Menenpoort, een hotspot voor mensen die houden van geschiedenis. Deze hotspot is een herdenkingsplek voor Wereldoorlog 1. Iedere avond om 20.00 wordt hier ‘the last post’ gespeeld. Een dagelijkse herdenking van alle gesneuvelden tijdens deze trieste gebeurtenis. 100 jaar na datum staat het plein iedere avond nog vol mensen die muisstil luisteren naar dit tafereel. Aan de binnenzijde van de poort zie je de namen van alle gesneuvelden gegraveerd. Indrukwekkend.

2. Grote Markt – Antwerpen

Grote Markt - Antwerpen - Bezienswaardigheden Belgie
Hoewel Antwerpen bol staat van de bezienswaardigheden en andere hotspots, zou het goedkoop zijn de volledige stad op te nemen in dit lijstje. Daarom heb ik de Grote Markt uitgekozen.
Hier staan prachtige, gerestaureerde gildehuizen te pronken in al hun glorie. Het stadhuis is eveneens een pareltje uit de Renaissance. Blikvanger van al deze pracht en praal is de oogverblindende Brabofontein die centraal op de Grote Markt staat. Zet jezelf op een van de gezellige terrasjes en geef je ogen de kost!

3. Het Belfort – Brugge

Het Belfort - Brugge - Bezienswaardigheden Belgie
Het Belfort, ook gekend als de Halletoren, werd destijds gebouwd als symbool voor de macht die de lakennijverheid destijds had. Het werd gebouwd rond 1240 en staat op de UNESCO erfgoedlijst. Zeker een bezoekje waard! Verder is Brugge op zich ook een prachtige stad om rond te kuieren met tal van bezienswaardigheden. Laat je verrassen door deze nummer 3 uit onze top 10!

4. Circuit Spa-Francorchamps

Circuit Spa Francorchamps - Bezienswaardigheden Belgie

Bekend bij elke autoliefhebber. Bijna ieder weekend zijn hier ook evenementen, gaande van oldtimer-races tot 24h-races. Het indrukwekkende parcours dat we vandaag de dag kennen, is slechts een deel van het oorspronkelijke parcours. Neem de tijd om het oude parcours een keertje te bezichtigen vanuit je wagen. Je zal versteld staan hoeveel ‘chicanes’ en andere items nog aanwezig zijn op dit oude parcours. Zij zijn de getuigen van een andere tijd.

5. Natuurpark Botrange – Hoge Venen

Natuurpark Botrange - Hoge Venen - Bezienswaardigheden Belgie

Dit prachtige natuurpark is het eerste natuurpark en tevens grootste natuurreservaat van België. bekijk de prachtige natuur vanuit een heel andere dimensie. Ontdek vogelsoorten en andere dieren die je misschien wel nooit eerder zag. Een must-see en verdiende plek in deze top 10.

 

 

6. Koninklijke serres – Laken

Koninklijke serres - Laken - Bezienswaardigheden België

Een maal per jaar worden de koninklijke serres van Laken opengesteld voor het grote publiek. Voor alle plantenliefhebbers onder ons is deze prachtige binnentuin zeker een bezoekje waard. Vergeet ook zeker de serres zelf niet uitgebreid te bestuderen. Deze bouwwerken op zich zijn ook zeker de moeite waard!

7. Het Europapark – Brussel

Het Europapark - Bezienswaardigheden Belgie

Gelegen in Brussel, de hoofdstad van België, vind je het Europapark. Hier vind je, naast tal van andere bezienswaardigheden, het Atomium. De 9 bollen op het Atomium staan voor de 9 Belgische provincies. De constructie zelf werd geplaatst naar aanleiding van expo’58 en staat sindsdien statig in de hoofdstad van België. Een verdiende plek in deze top 10!

8. Watervallen van Coo – Coo

Watervallen van Coo - Coo - Bezienswaardigheden Belgie
Gelegen in het hartje van de Ardennen Je kan deze watervallen bezoeken met en gids. Deze watervallen worden beschouwd als de hoogste watervallen van België. Sta versteld van de schoonheid die de natuur in petto heeft!

9. Waterloo

Waterloo - Bezienswaardigheden Belgie
Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 verslagen. Hoewel dit plaatsje destijds tot de Zuidelijke Nederlanden behoorden, ligt het tegenwoordig in België.
Deze geschiedenis is nog steeds zichtbaar in Waterloo en je kan hier diverse zaken terugvinden die hiermee in verband staan. Bezoek zeker het monument! De statige leeuw wordt ‘s avonds prachtig verlicht. de voorlaatste uit onze top 10, maar daarom niet de minste!

10. Tongeren

Tongeren - Bezienswaardigheden Belgie
De laatste uit onze top 10, Voor de liefhebbers van geschiedenis: Tongeren is de oudste stad van België. De invloeden van de Romeinen zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar.
Bezoek het Gallo-Romeins museum en kom meer te weten over de Romeinen en de tijd van toen. Verder heeft Tongeren nog vele andere bezienswaardigheden op zijn palmares staan. Neem zeker de tijd om dit pittoreske stadje te verkennen!

Laat je echter niet misleiden. België heeft nog tal van andere bezienswaardigheden en hotspots naast deze top 10. Ik denk even hardop aan Durbuy, de kathedraal van Antwerpen, de Belgische kust, Het Zwin en de Grote Markt in Brussel. Laat je onderdompelen in de kunst en cultuur die dit land te bieden heeft en vergeet zeker niet tussendoor te genieten van de vele specialiteiten en andere hotspots van België! Neem de moeite om je persoonlijke top 10 samen te stellen, want, zoals reeds gezegd, België bruist van de bezienswaardigheden en hotspots!