Top 10 bezienswaardigheden Antwerpen

Enkele eeuwen terug waren het de Lage Landen die floreerden in hun welvaart en waar steden als Leuven, Breda en Brugge voorspoedige handel met elkaar dreven. Zelfs zo waardevol dat ze hun hedendaagse en karakteristieke stadsgezichten nog altijd aan die glorieuze tijd te danken hebben. Klanten waarderen onze top 10 met bezienswaardigheden met 5 sterren. De leukste hotspots van Antwerpen hebben wij voor je op een rij gezet. Veel plezier met het bekijken van de dingen die je er kunt doen.

De top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen

Het waren de steden van het Hertogdom Brabant. En één van die steden, dat is het gracieuze Antwerpen. Een stad die met haar top 10 aan bezienswaardigheden nog altijd vele bewonderaars aan zich weet te binden.

De naam van deze stad ontleent zich dan ook aan een bijzondere sage uit de 15e eeuw toen men geloofde dat in het land van de Schelde een reus leefde die van schippers een hoge tol eiste wanneer zij de overtocht wilde maken. Weigerden zij op hun beurt te betalen, dan werd diens hand weggenomen.

Top 10 bezienswaardigheden Antwerpen

Het was de Romein Silvius Brabo, wiens beeld prijkt op de Grote Markt, die de reus doodde en de rollen omdraaide. Hij nam de hand van de reus en wierp deze weg. De bevrijde stad kreeg de naam van ‘Hand Werpen’. Niet veel later, in de 16e eeuw, werd Antwerpen, onder keizer Karel V, één van Europa’s belangrijkste handelssteden en maakte het een immense groeiperiode door. De schilderkunst nam in de 17e eeuw een hoge vlucht met schilders als Rubens, zoals te zien in de top 10 bezienswaardigheden, Brueghel en Hals en werden de meest imposante panden op de kaart gezet. Zoals het Stadhuis en de statige gildehuizen aan de Grote Markt.

Top 10 hotspots Antwerpen

Dankzij haar gunstige ligging aan de Schelde werd Antwerpen een plek waar allerlei type mensen hun creativiteit konden verenigen met nieuwe handelszaakjes en waar dromen werkelijkheid konden worden. Want Antwerpen, daar moest je zijn. ‘Ze is teder voor een dromer. Ze heeft een haven voor piraten…’ Het heeft inmiddels dan ook talloze bezienswaardigheden voortgebracht waardoor een top 10 haast te krap wordt. Maar, om je toch op weg te helpen, is hier alsnog een prachtige top 10 aan hotspots samengesteld.

 

 

Top 10 Antwerpen:

 

1. Grote Markt

Grote markt - bezienswaardigheden Antwerpen

Wanneer je op dit plein staat, zul je beseffen waarom deze plek met recht op nummer 1 in de top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen staat. De Grote Markt wordt omringd door eeuwenoude gildehuizen, het majestueuze Stadhuis en de talloze horecagelegenheden en winkeltjes die zich in deze panden gevestigd hebben.

2. Oude binnenstad

Oude binnenstad - bezienswaardigheden Antwerpen

Het historisch centrum herbergt alles wat ‘de afgelopen eeuwen’ de stad Antwerpen gebracht hebben: pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, imposante kerken en vele faciliteiten die de stadse bedrijvigheid bevorderen, zoals de knusse tavernes en idyllische winkelpanden. Het is één van de mooiste plekken uit de top 10 hotspots.

3. Stadhuis

Stadhuis - bezienswaardigheden Antwerpen

Het Stadhuis op de Grote Markt dateert uit de 16e eeuw en is het meest imposante pand, en uit deze top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen, dat dit plein rijk is. Het complex is gebouwd in renaissancestijl, maar vertoont ook barokke elementen. De aanwezige standbeelden in de gevel symboliseren Vrouwe Prudentia van voorzichtigheid en Vrouwe Justitia van gerechtigheid.

4. Rubenshuis

Rubenshuis - bezienswaardigheden Antwerpen

Het is ‘hét huis’ waar de ‘Rembrandt van Rijn van Vlaanderen’ gewoond heeft: de meesterlijke kunstschilder Peter Paul Rubens. Toen hij dit huis in de 16e eeuw bewoonde, zal niemand gedacht hebben dat het eeuwen later een rijk museum zou worden waar zijn vele werken naast elkaar hangen. Het behoort, zeker voor kunst- en cultuurliefhebbers, tot de absolute top 10 hotspots van Antwerpen.

5. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Ons lieve vrouwen kathedraal - bezienswaardigheden Antwerpen

Deze hoofdkerk van het bisdom Antwerpen werd afgerond in 1521 en is gebouwd in de stijl van de Brabantse gotiek waarbij het interieur barokke elementen heeft. Zo wist ‘buurschilder’ Rubens deze kathedraal met 4 van zijn werken te voorzien waardoor het een terechte plek in de top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen verdient.

6. Het Steen

Het steen - bezienswaardigheden Antwerpen

Dit robuuste en middeleeuwse fort uit de top 10 is het oudste gebouw van deze stad en werd destijds ingezet als poortgebouw. Binnen de muren van de burcht bevonden zich diverse instellingen, zoals een rechtbank en een vismarkt. Het heeft zelfs nog even gediend als gevangenis en als tehuis voor invalide soldaten.

7. De Meir

Wanneer je echt van winkelen houdt, is De Meir één van de absolute top 10 hotspots van Antwerpen. In deze uitgebreide winkelstraat ben je voorlopig nog niet uitgekeken met de talloze winkelpanden…

8. Stadspark

Stadspark - bezienswaardigheden Antwerpen

Wil je even tot rust komen na de stadse bedrijvigheid? Dan is het Stadspark uit de top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen de plek waar je even kunt ontsnappen aan de stadse hectiek. Dit mooie stukje natuur is 14 hectare groot en beschikt over karakteristieke, oude bomen en rustgevende wateren.

9. Dierenpark Antwerpen

Het dierenpark van Antwerpen is een plek waar jong en oud een avontuurlijke belevenis kunnen ondergaan waar exotische dieren, zoals tijgers en giraffen, verblijven in habitats die volledig zich aangepast naar hun natuurlijke leefomgevingen. Het behoort tot de absolute top 10 hotspots van Antwerpen.

10. De Koninck Bierbrouwerij

Wie aan Vlaanderen denkt, denkt al snel aan één van de meest geliefde brouwsels door de eeuwen heen: bier. Deze bekende bierbrouwerij uit de top 10 bezienswaardigheden neemt je mee in het gehele proces en geeft je zelfs de kans een vers gebrouwen biertje tot je te nemen.

 

 

Wanneer je de glorieuze tijden van één van de belangrijkste steden van het toenmalige Hertogdom Brabant wilt herleven, is Antwerpen, met haar top 10 aan bezienswaardigheden, ‘de plek’ waar jij je bevinden moet. Het is een stad waar de chique residenties en historische bezienswaardigheden in de loop der eeuwen onveranderd zijn gebleven. Waar de tekeningen van Anton Pieck tot leven komen en waar de meest bewonderenswaardige stijlen gebroederlijk naast elkaar op de Grote Markt staan.