Top 10 bezienswaardigheden Athene

De top 10 bezienswaardigheden Athene geeft je een schat aan informatie over deze prachtige stad. Apollo, Socrates, de Griekse architectuur en de Olympische Spelen. Het zijn allemaal bekende erfenissen uit Griekenland die je, tot op de dag van vandaag, in de meest uiteenlopende vormen in de samenleving kunt tegenkomen; en dat is niet zonder reden. Meer dan tweeduizend jaar geleden was er één stad in Europa die een grote voorsprong had rond de ontwikkeling van beschaving: Athene. En die erfenis levert je nu een heuse top 10 aan bezienswaardigheden op.

De top 10 bezienswaardigheden van Athene

Nog voor het begin van de christelijke jaartelling, meer dan tweeduizend jaar geleden, was het de stad Athene die voorliep op de rest van het continent. De taal, medische wetenschap, kunst en cultuur: hedendaags lijkt het voor iedereen een doodnormale zaak. Het zijn echter de Grieken die aan het fundament staan van deze nu onwaarschijnlijk belangrijke factoren in de samenleving. Ook wanneer je door Europa reist, zul je in veel grote steden eenzelfde soort ‘architectonische kunstwerken’ tegenkomen: de zogeheten Griekse bouwstijl.

Hotspots Athene

In deze majestueuze complexen, veelal dienend als onderkomen voor een museum of rechtbank, zie je de imposante vormen terugkomen, zoals de zuilen met ornamenten. Uit de Griekse architectuur; allemaal afkomstig uit de plek waar het allemaal eens begonnen is: het mooie Athene. Eén van de meest opvallende kenmerken van deze Griekse hoofdstad, zoals je goed ziet in de top 10 bezienswaardigheden, is het volledig ontbreken van allerlei modernistische bouwwerken, zoals wolkenkrabbers en ‘futuristische’ architectuur; vrijwel alles hier is opgetrokken uit marmer en kalksteen. Zo is en blijft Athene ‘een stad van geschiedenis’; het is één van de weinige steden ter wereld waar de historie zo puur en onaangetast is gebleven. Het is dat de mogelijkheid ontbreekt om ‘terug naar toen’ te gaan, maar met de klassieke overblijfselen uit de top 10 hotspots van Athene is een herbeleving niet ver weg.

 

 

Top 10 bezienswaardigheden Athene

Zo vind je in het Nationaal Archeologisch Museum de meest bijzondere vondsten en tonen de ruïnes op de Romeinse agora de laatste resten van de eens florerende marktplaats. Wanneer je een fervent liefhebber van oude kunst en cultuur bent, is deze stad een plek bij uitstek. Maar, welke top 10 bezienswaardigheden van Athene mogen een bezoekje van jou verwachten?

 

Top 10 Athene:

 

1. Parthenon

Parthenon - bezienswaardigheden Athene

Het is één van de meest bekende bouwwerken uit de Klassieke Oudheid en staat met recht op nummer 1 van de top 10 bezienswaardigheden van Athene: het Parthenon. De tempel was gebouwd voor Athena Parthenos, de beschermheilige van de stad. Het complex wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst.

2. Akropolis

Akropolis - bezienswaardigheden Athene

De hoogste tafelberg van Athene en uit de top 10 hotspots leende zich, door de vlakke grond eromheen, uitstekend voor een nederzetting; eentje die niet door de zee verwoest kon worden. Op deze berg bevinden zich nog resten van de Klassieke Oudheid, waaronder het Parthenon, de Tempel van Nikè en het Erechtheion.

3. Ethnikós Kípos

Ethnikos kipos - bezienswaardigheden Athene

Direct achter het voormalig koninklijk paleis bevindt zich de ‘Nationale tuin van Athene’: Ethnikós Kípos. Dit park, ontworpen door de eerste koningin van Griekenland, is 15 hectare groot en is een prachtige plek waar rust- en natuurliefhebbers hun hart aan op kunnen halen. In het park vind je vele palmbomen en charmante ruïnes.

4. Nationaal Archeologisch Museum

Eén van de meest interessante locaties uit de top 10 bezienswaardigheden van Athene is het Nationaal Archeologisch Museum. Het museum herbergt allerlei vondsten uit de Prehistorie tot de Klassieke Oudheid en behoort voor de geschiedenisliefhebbers tot de absolute hotspots.

5. Ruïnes Olympieion

Deze tempel, gewijd aan de oppergod Zeus, behoorde tot de grootste tempels van Griekenland. Daarmee ook tot deze top 10 bezienswaardigheden van Athene. De tempel, waar minstens 700 jaar aan gebouwd werd, beschikt over vele zuilen met fraaie decoratie. Hedendaags zijn er nog 15 van de 104 zuilen over.

6. Plaka

Plaka - bezienswaardigheden Athene

Het is één van de meest bezochte buurten, en uit de top 10, van Athene: het oude Plaka. Door het authentieke en knusse karakter weet het vele toeristen aan zich te binden. Plaka bevindt zich aan de voet van de Akropolis. Zo is ‘de Toren van de Winden’ één van de bezienswaardigheden van deze authentieke buurt.

7. Erectheion

Erectheion - bezienswaardigheden Athene

Eén van de voornaamste heiligdommen op de Akropolis is het Erectheion, vernoemd naar de koning Erechtheus. De tempel is opgetrokken in Ionische stijl en was, in religieus opzicht, nog belangrijker dan het majestueuze Parthenon. De Kariatidentribune is, met haar standbeelden, één van de hotspots uit de top 10 van Athene.

8. Poort van Athena Archegetis

Poort van Athene Archegetis - bezienswaardigheden Athene

De indrukwekkende poort van Athena Archegetis was de westelijke ingang die de kooplieden en handelaren vroeger naar de Romeinse agora leidde: een zogeheten markplaats. De poort bestaat uit vier Dorische zuilen en is volledig opgetrokken uit marmer. Het behoort tot de fraaiste bezienswaardigheden uit de top 10.

9. Varvakios Agora

Wanneer je van verse ingrediënten houdt, is deze grootse, overdekte markt één van de meest ‘smaakvolle’ bezienswaardigheden uit de top 10 van Athene. Het complex staat vol met marktkramen, elk met andere producten. Het laat je even het pure leven van de Griekse bevolking zien die met regelmaat hun kostje hier bij elkaar vinden.

10. Romeinse Agora

Romeinse agora - bezienswaardigheden Athene

De ruïnes van de vroegere Romeinse agora tonen de resten van de eens bloeiende marktplaats. Het beschikte over vele winkels, werkplaatsen en zuilengangen. Hedendaags is er niet veel meer van over, maar behoort, door de rijke geschiedenis, tot de absolute top 10 hotspots van Athene.

 

Het is één van de weinige steden ter wereld waar de geschiedenis, zoals de top 10 hotspots, zo diep tot de verbeelding spreekt als het Griekse Athene. Het is de stad waar de Europese beschaving, zoals de ontwikkeling van het schrift. Haar oorsprong vindt en waar talloze bezienswaardigheden, verspreid over geheel Europa. Nog altijd hun imposante vormgeving aan de Griekse architectuur te danken hebben. Wanneer je een liefhebber van cultuur bent, is deze Griekse hoofdstad, eveneens met haar top 10 aan bezienswaardigheden, een plek die je gezien moet hebben. Het was dan ook de 17e eeuwse poëet John Milton die een perfecte omschrijving van Athene onder woorden wist te brengen. ‘Athene, het oog van Griekenland, Moeder van alle kunsten.’