Top 10 bezienswaardigheden Barcelona

Het is één van de meest flamboyante steden van Europa is Barcelona. Sterker nog, ‘typisch Spaans’ kun je het ook niet noemen, want deze stad, dat is een kunstwerk van zichzelf. Je zou het eigenlijk ‘de stad van Gaudí’, de architectonische meester van organische vormen, mogen noemen. Welke top 10 bezienswaardigheden in Barcelona moet je hier zeker bezocht hebben?

De top 10 bezienswaardigheden van Barcelona

Wanneer je aan Catalonië denkt, is er natuurlijk één stad die er letterlijk, met de Sagrada Familia, bovenuitsteekt: het Spaanse Barcelona. De Moorse mudéjarstijl en Andalusische tegeltjes maken hier ruimte voor de markante en architectonische werken van ontwerper Gaudí: de man die deze stad bijna zelf ontworpen heeft. Maar, hoe is Barcelona, en haar top 10 aan bezienswaardigheden, eigenlijk eens ontstaan?

Top 10 bezienswaardigheden Barcelona

Ondanks dat het eerdere bezetters heeft gehad, kende de stad haar voornaamste groei in de 13e en 14e eeuw toen het de hoofdstad van het Koninkrijk Aragón werd. Samen met Venetië en Genua werd het één van de meest voorname steden van Zuid-Europa. Toen de Spaanse koning Ferdinand II van Aragón trouwde met Isabella van Castilië ontstond de Catalaanse opstand waardoor het gehele land in conflict raakte. Zo is het einde van de onafhankelijk van Catalonië nog altijd een gevoelig punt in Spanje. In de 19e eeuw, mede dankzij de ontwerpen van Gaudí, begon de stad te groeien en werd het een politiek en cultuur centrum, zoals te zien in de top 10 van Barcelona.

Top 10 Barcelona

De stadsmuren verdwenen en de stad breidde zich enorm uit. Door de stroom aan toeristen begonnen de omliggende vissersdorpjes meer te leven en wist Barcelona nog meer in welvaart te floreren, zoals te zien aan de luxueuze winkelstraten. En zo heeft deze Catalaanse stad eveneens een top 10 aan bezienswaardigheden gekregen. Maar, welke hotspots ga jij bezichtigen?

 

 

Top 10 Barcelona:

 

1. Sagrada Familia

Sagrada Familia - Bezienswaardigheden Barcelona

Eén van de meest bijzondere basilieken ter wereld en uit deze top 10 bezienswaardigheden is de Sagrada Familia in Barcelona. Gaudí, de architect van het complex, leverde het ‘organische’ ontwerp in de 18e eeuw aan; echter is de basiliek nog altijd niet voltooid. Het is gemaakt in de stijlperiode van het Catalaans modernisme. Zo lijkt de basiliek wel koraalachtige vormen te hebben.

2. La Rambla

La Rambla - Bezienswaardigheden Barcelona

Het is de ‘hoofdader’ van Barcelona en deze top 10 hotspots: La Rambla, ook wel de 1200 meter lange straat in het centrum van de stad. Waar het eens een droge rivierbedding was, is het nu een plek waar honderden winkeltjes, restaurants en authentieke pleinen met elkaar verbonden worden. Het is één van de meest bedrijvige bezienswaardigheden van Barcelona.

3. Casa Batllo

Casa Batllo - Bezienswaardigheden Barcelona

Eén van Gaudí’s meesterwerken is het huis ‘Casa Batlló’; het dateert uit de 19e eeuw en is één van de meest flamboyante en markante bouwwerken van deze Catalaanse stad. Van buiten lijkt het een onderzeese wereld met zeedieren en monsters die uit de gebouwen lijken te komen; het is daarom één van de meest indrukwekkende hotspots uit deze top 10.

4. Kasteel van Montjuïc

Kasteel van Montjuïc - Bezienswaardigheden Barcelona

Dit fort op de heuvel in Barcelona speelde in de geschiedenis een belangrijke rol waarbij het voornamelijk fungeerde als gevangenis. Zo begon de bouw in de 17e eeuw waarbij het fort vooral ten tijde van de Catalaanse opstand functioneerde. Hedendaags wordt dit complex uit de top 10 bezienswaardigheden gebruikt voor culturele manifestaties. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

5. Nationaal Museum Catalonië

Nationaal Museum Catalonië - Bezienswaardigheden Barcelona

Eveneens gelegen op de heuvel van Montjuïc vind je het Nationaal Museum van Catalonië waar je collecties van, onder andere, romaanse kunst tegenkomt, veelal afkomstig uit verlaten kerken. Op andere afdelingen, zoals de Renaissance en Rococo, vind je werken van Bermejo en Velázquez. Voor kunst- en cultuurliefhebbers behoort het tot de top 10 hotspots van Barcelona.

6. Plaça Reial

Plaça Reial - Bezienswaardigheden Barcelona

Eén van de bekendste pleinen van Barcelona en deze top 10 bezienswaardigheden is het Plaça Reial. De oude panden dienen nu als restaurants waarbij het plein zelf gedecoreerd is met een statige fontein, vele palmbomen en twee lantaarnpalen, ontworpen door Gaudí. Het Plaça Reial is verbonden aan La Rambla.

7. Camp Nou

Camp Nou - Bezienswaardigheden Barcelona

Wanneer je een echte voetballiefhebber bent, is het stadion van FC Barcelona één van de absolute hotspots van deze stad. Zo kun je deze plek overdag een bezoek brengen waarbij de iconische tekst ‘Mes que un club’ inmiddels al miljoenen keren op de foto is gezet. Het behoort dan ook met recht tot de top 10 van deze stad.

8. Plaça de Catalunya

Plaça de Catalunya - Bezienswaardigheden Barcelona

Het is de plek waar verkeersaders samenkomen, je een uitzicht hebt op La Rambla en wat gezien mag worden als één van de grootste pleinen van Barcelona: Plaça de Catalunya. Zo leidt het je eveneens naar Passeig de Gràcia, één van de duurste winkelstraten van de stad, waar onder andere het Casa Battló te vinden is.

9. Park Güell

Park Güell - Bezienswaardigheden Barcelona

Dit flamboyante stadspark in Barcelona is eigenlijk een ‘natuurlijke kleurplaat’ van Gaudí; zo vind je er kleurrijke mozaïekdieren, pergola’s en trappen die harmonieus in het landschap zijn opgenomen. De grootte bedraagt 15 hectare en is een ideale plek om, naast de rust, eveneens te genieten van Gaudí’s kunstwerken. Het Park van Guëll uit de top 10 bezienswaardigheden staat genoteerd op de Werelderfgoedlijst.

10. Montserrat

Montserrat - Bezienswaardigheden Barcelona

Iets buiten Barcelona vind je het bijzondere klooster Montserrat uit deze top 10 hotspots, gelegen op de gelijknamige berg. Het is een bekend bedevaartsoord voor pelgrims waarbij het complex zelf inmiddels enkele eeuwen oud is. In het gebouw zelf is er tevens een bibliotheek aanwezig waar tevens de beroemde, 14e eeuwse manuscripten van Llibre Vermell te vinden zijn.

Zoals je kunt zien, is Barcelona één van Europa’s meest kleurrijke steden waar de organische vormen van architect Gaudí veelal het straatbeeld bepalen. Dit bruisend hart van Catalonië is, met haar top 10 aan bezienswaardigheden, al jarenlang hét culturele centrum waar je de Spaanse tradities in allerlei vormen tegenkomt: van authentieke tapasbarretjes tot culturele manifestaties in de stad. Kortom, houd je van kunst en historie, verpakt in een Catalaanse jas? Bezichtig dan snel het flamboyante Barcelona, de stad van meester Gaudí, met haar top 10 bezienswaardigheden.