Top 10 bezienswaardigheden Berlijn

Het behoort tot één van Europa’s meest pompeuze steden en heeft een zeer rijke geschiedenis in de Duitse cultuur: het statige Berlijn. Welke elementen kenmerken deze hoofdstad? En, wat behoort met recht tot de top 10 bezienswaardigheden?

De top 10 bezienswaardigheden van Berlijn

Beginnend bij de oorsprong van deze statige stad en haar top 10 hotspots. Enkele eeuwen geleden, in 1230, besloten de graven Johan I en Otto III Berlijn-Cölln te stichten. In 1307 vonden beide stadsdelen dat het tijd werd voor een betere samenwerking en besloten zich samen te voegen tot één stad: het hedendaagse Berlijn. Andere heersers uit Beieren, die hun oog hadden laten vallen op het toenmalige Berlijn-Cölln, kregen het steeds moeilijker om dit stevige bolwerk onderuit te halen. Diverse dorpen in omliggende streken werden opgekocht waardoor Berlijn-Cölln een Hanzestad werd; een plek waar uitvoerig handel gedreven werd.

Top 10 bezienswaardigheden Berlijn

De steeds groter wordende stad kreeg meer aanzien. In 1701 besloot de toenmalige koning Frederik I van Pruisen Berlijn tot de hoofdstad van de gelijknamige staat te maken. Een eeuw later, rond de tijd van de industrialisatie, begon Berlijn een grote groei mee te maken; steeds meer stedelingen zouden de stad gaan bewonen. In 1871 kreeg de stad, namens Otto von Bismarck, de status van ‘rijkshoofdstad’: een plek die grootse vormen aan zou nemen in toekomstige tijden. De plek straalde macht en rijkdom uit; een stad waar niet mee te sollen viel. In de 20e eeuw was Berlijn een bruisende metropool; een plek waar de handel floreerde en het uitgaans- en theaterleven, zoals de cinematografie, steeds modernere vormen aan begonnen te nemen.

 

 

Top 10 Berlijn

In het hedendaagse leven is Berlijn weinig veranderd; de statige, majestueuze panden, zoals je veelal terugziet in de top 10 bezienswaardigheden, zoals de Reichstag of de Berliner Dom, tonen de rijkdom van de stad. Maar ook het moderne leven, zoals de top 10 hotspots eveneens laten zien, heeft zijn intrede gemaakt, waaronder het bedrijvige Postdamer Platz. Om de rijke historie van de stad weer te geven, zijn er vele musea te vinden die ieder over een eigen thema beschikken, zoals kunst en archeologie. Kortom: het statige Berlijn, met haar vele majestueuze residenties, is een uiterst moderne stad waar de kunst tot leven komt en de geschiedenis zich uitspreekt in de historische panden. Om erachter te komen wat je echt gezien moet hebben, is hier een top 10 samengesteld.

 

Top 10 Berlijn:

 

1. Brandenburger Tor

Brandenburger Tor - Bezienswaardigheden Berlijn

Het behoort tot de meest iconische top 10 bezienswaardigheden van Berlijn: de Brandenburger Tor. Deze poort, vervaardigd in neoclassicistische stijl, vormt de afsluiting van de boulevard Unter Der Linden. Bovenop het gebouw bevindt zich het bekende vierspan. De poort is gebaseerd op de toegang naar de Akropolis.

2. Reichstag

Reichstag - Bezienswaardigheden Berlijn

Dit Duitse parlementsgebouw uit de top 10 hotspots van Berlijn dateert uit de 19e eeuw en is gebouwd in eclectische stijl. Vóór de Koude Oorlog representeerde het gebouw ‘één Duitsland’, maar zou na de brand juist voor de verdeeldheid komen te staan. Hedendaags heeft het imposante gebouw de functie van Duits Historisch Instituut.

3. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz - Bezienswaardigheden Berlijn

Dit plein behoort tot één van de bekendste en meest moderne pleinen uit de top 10 bezienswaardigheden van Berlijn en vormt een belangrijk verkeersknooppunt. Ook bevinden zich hier vele theaters en filmhuizen die kenmerkend zijn voor de Duitse geschiedenis omtrent cinematografie. Een plek waar kunst tot leven komt.

4. Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg - Bezienswaardigheden Berlijn

Het grootste paleis van Berlijn, eveneens uit de top 10 hotspots, is het slot van Charlottenburg. In de tijden van de Pruisische vorsten werd dit 17e eeuwse kasteel gebouwd, maar is tijdens de WOII grotendeels vernietigd waardoor er nog weinig originele meubels bewaard zijn gebleven. De tuin is gemaakt volgens Engelse richtlijnen.

5. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie - Bezienswaardigheden Berlijn

Dit kleine gebouwtje uit de top 10 bezienswaardigheden is één van de meest belangrijke controleposten uit de geschiedenis geweest. Wanneer je van West naar Oost-Berlijn wilde reizen, moest dat via dit controlesysteem op de grens van de Amerikaanse en Russische sector; voor velen was de reis immers streng verboden.

6. Pergamon Museum

Pergamon Museum - Bezienswaardigheden Berlijn

Het Pergamon Museum is één van de belangrijkste musea van Berlijn, tevens uit deze top 10 bezienswaardigheden, en is gericht op archeologische vondsten. Zo is het Pergamonaltaar een van de bekendste werken uit het museum. Ook de achtste poort van Babylon, de Isjtarpoort, is hier te bezichtigen.

7. Berliner Dom

Berliner Dom - Bezienswaardigheden Berlijn

De bekendste kathedraal van Berlijn, de Berliner Dom, is een plek waar vooral cultuurliefhebbers en gelovigen hun hart aan op kunnen halen. Vooral de koepel is zeer indrukwekkend. De Dom is afkomstig uit de 18e eeuw en toont onder andere de sarcofagen van de voormalig Pruisische koningen.

8. Neues Museum

Neues Museum - Bezienswaardigheden Berlijn

Dit museum, gebouwd in de 19e eeuw, is kenmerkend voor deze stad en behoort met recht tot de top 10 hotspots van de stad waarbij de collectie uit archeologische verzamelingen bestaat, grotendeels van de Egyptische geschiedenis. Het toont, onder andere, beelden uit de Prehistorie en de Vroege Geschiedenis.

9. Berlijnse Muur

Berlijnse Muur - Bezienswaardigheden Berlijn

Ondanks dat er weinig van over is, behoort de Berlijnse Muur tot één van de absolute top 10 bezienswaardigheden van Berlijn. Het was de iconische muur die het westen van het oosten scheidde en waar velen een minder fijn einde hebben gehad. De overblijfselen vormen één van de meest kenmerkende hotspots voor de geschiedenis van deze stad.

10. Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt - Bezienswaardigheden Berlijn

Dit plein, ontstaan aan het einde van de 17e eeuw, is begonnen als marktplein voor Friedrichstadt. Het plein toont meerdere bezienswaardigheden, waaronder twee ‘identieke’ kerken aan weerszijden. Eén van die kerken is gebouwd voor de hugenoten die Frankrijk ontvlucht waren. Het behoort met recht tot de top 10 bezienswaardigheden van Berlijn.

De statige en rijke stad is één van de meest kenmerkende steden voor de Europa. Het is een mengelmoes van zeer oude residenties tot de meest moderne architectuur. De stad biedt veel ruimte aan jonge kunstenaars, veelal in theatervorm, en heeft een bijzonder bruisend uitgaansleven. Ben jij ook benieuwd naar wat de stad te bieden heeft? Dan ben je met deze top 10 bezienswaardigheden voorlopig nog niet uitgekeken.