Top 10 bezienswaardigheden Boedapest

In het Hongaarse land, gelegen aan de rivier en tussen de bergachtige heuvels, bevindt zich de romantische stad Boedapest. Het is een plek waar één van Europa’s grootste gebouwen rijkelijk aan de Donau prijkt en de majestueuze Burcht de bewonderenswaardige geschiedenis van de Hongaarse nijverheid laat zien. Niet voor niets kom je haast ogen te kort. Maar, om toch een beetje te helpen, is hier een heuse top 10 aan bezienswaardigheden voor je samengesteld.

De top 10 bezienswaardigheden van Boedapest

Hoe is deze prachtige stad met deze top 10 aan hotspots eens ontstaan? En, hoe heeft het zich in de loop der jaren ontwikkeld tot deze fameuze nederzetting? Dat begon zo’n 2000 jaar geleden. Rond 35 v. Chr. moeten de inheemse bewoners de schrik van hun leven hebben gekregen toen zij uit het niets bezoek kregen van het Romeinse leger, onder leiding van Octavianus, met een duidelijk doel voor ogen: het bezetten van hun land.

Hotspots Boedapest

Even ging dat goed, tot in de 4e eeuw na Christus de Germanen het veroverde land binnenvielen en hun sporen nalieten. In de eeuwen die volgden, zou Boedapest een soort patent hebben gekregen op invallen van buitenaf, aangezien ook het Frankische Rijk en de Mongoolse bevolking het op dit gebied gemunt hadden. Deze laatste groep dwong koning Béla IV de dorpjes Obuda en Pest te beschermen en liet een grote stadsmuur bouwen, eveneens terug te vinden in de top 10 bezienswaardigheden. In de 18e eeuw viel Boedapest onder het bewind van Habsburg en wist in de 19e eeuw een gelijke partner van Oostenrijk te worden. De vele panden, ook uit de top 10, zijn erfenissen van alle periodes die Boedapest gekend heeft waarbij de diverse architectonische stijlen, van Romeins tot gotisch, geleidelijk in elkaar overlopen.

Top 10 bezienswaardigheden Boedapest

Zo is het Museum of Fine Arts een indrukkend complex uit het Romeinse tijdperk en weet de gotiek zich volledig uit te spreken in het majestueuze parlementsgebouw. Boedapest maakt iets in je los; niet voor niets hebben vele bevolkingsgroepen het tot hun eigen land willen maken. Ook de jonge en Britse zanger George Ezra heeft een speciaal nummer aan de stad gewijd over zijn droom hier ooit eens te mogen wonen. ‘Geef me één goede reden waarom ik niet eens zou veranderen.’ Om te beginnen aan deze ‘verandering’, is hier een top 10 aan bezienswaardigheden van Boedapest samengesteld.

 

 

Top 10 Boedapest:

 

1. Parlementsgebouw

Het staat met recht op de eerste plek van de top 10 hotspots van Boedapest: het immens grote parlementsgebouw. Het zal je dan ook niet verbazen dat het één van ‘s werelds grootste en meest imposante, gotische bouwwerken is. Niets voor niets staat het symbool voor Boedapest en Hongarije. Ook het interieur is buitengewoon verfijnd en huisvest de bibliotheek meer dan 400.000 boeken. Genoeg te lezen dus!

2. Burcht van Boedapest

Burcht van boedapest - bezienswaardigheden Boedapest

De grote Burcht van Boedapest uit de top 10 aan bezienswaardigheden bevindt zich op een hoger gelegen plateau en is één van Europa’s grootste bouwwerken. In de bijbehorende omgeving van de burcht liggen talloze historische gebouwen en kleine straatjes; het is een plek waar je de geschiedenis van de Hongaarse nijverheid kunt beleven en aanschouwen.

3. Andrássyboulevard

Andrassy boulevard boedapest - bezienswaardigheden Boedapest

Het is het voornaamste plein van Boedapest en deze top 10 aan bezienswaardigheden: de boulevard van Andrássy. Er bevinden zich hier prominente gebouwen, zoals de Hongaarse Opera en de Basiliek van St. Stefanus. De boulevard is een belangrijke levensader voor de stad.

4. Basiliek van St. Stefanus

Het is de basiliek van de heilige koning Stefanus en tevens de grootste van Boedapest en deze top 10 hotspots. De kerk is gemaakt naar de richtlijnen van de renaissance en heeft van buiten een gedistingeerde uitstraling. Het interieur is bewonderenswaardig met het rijke kleurenpalet, de mozaïeken en standbeelden.

5. Museum of Fine Arts

museum of fine arts boedapest - bezienswaardigheden Boedapest

Wanneer je een cultuurliefhebber bent, moet je deze plek uit de top 10 bezienswaardigheden gezien hebben. Dit prestigieuze staatsmuseum heeft een bijzondere collectie met de grootste kunstenaars, waaronder Da Vinci, Rubens, Cézanne en Rembrandt van Rijn. Het toont de voornaamste kunst uit de Europese geschiedenis.

6. Vissersbastion

Aan de rivierzijde van de Burchtheuvel bevindt zich het gotische Vissersbastion. De naam ontleent zich vermoedelijk aan de vele vissers die beneden hun kostje uit de Donau rivier haalden. Dit flamboyante gebouw uit de top tien hotspots biedt panoramische vergezichten over Boedapest en wordt dan ook door velen bezocht.

7. Nationaal Museum Hongarije

Nationaal museum Hongarije - bezienswaardigheden Boedapest

Ben je een fervent liefhebber van geschiedenisonderwerpen? Dan moet je dit museum uit de top 10 bezienswaardigheden zeker eens bezocht hebben. Het gebouw in neoclassicistische stijl toont de gehele historie van Hongarije middels allerlei waardevolle vondsten: van de Prehistorie tot enkele eeuwen terug.

8. Matthiaskerk

Deze bijzondere neogotische kerk uit de top 10 bezienswaardigheden stamt uit de 13e eeuw en bevindt zich op het complex van de Burcht van Boedapest. Het interieur is minder kleurrijk dan de basiliek van St. Stefanus, maar wel zeer indrukwekkend middels de gotische bouwstijl. Het Oostenrijkse keizerspaar, Frans-Jozef en Elisabeth, ook wel ‘Sisi’, is hier gekroond.

9. Kettingbrug

Het is de oudste brug van Boedapest en daarmee ook uit de top 10 hotspots: de Kettingbrug. Het object dateert uit de 19e eeuw waarbij graaf István Széchenyi het initiatief voor de bouw nam. De twee aanwezige, stenen leeuwen op de brug staan symbool voor de ‘stille bewaking’.

10. Váci

Vaci - bezienswaardigheden Boedapest

Het valt met recht de bekendste winkelstraat van Boedapest en deze top 10 bezienswaardigheden te noemen: Váci. Veel prominente winkels als Swarovski, Lacoste en Hugo Boss hebben hier hun onderkomens die dagelijks door velen bezocht worden. Houd je van winkelen? Dan mag je deze straat zeker niet overslaan.

 

Door de grote hoeveelheid aan immense gebouwen is Boedapest een ‘stad van allure’ te noemen. Met de talloze, historische panden en de charmante ligging aan de rivier de Donau mag je zeker over één van Europa’s meest romantische steden spreken; een stad waar je met een top 10 bezienswaardigheden bijna aan te kort zou doen.