Top 10 bezienswaardigheden Dublin

Wat is er te doen in Dublin? Ten westen van Groot-Brittannië, gelegen in de Atlantische Oceaan, bevindt zich het Engelse Ierland. Waar dit eiland bekend staat om de ruige natuur, mogen ook de dorpen en steden zeker niet vergeten worden. Maar, er is een stad die een bezichtiging meer dan waard is. Om te ontdekken welke plekken een bezoekje verdienen, is er een heuse top 10 aan bezienswaardigheden samengesteld. En ja, het gaat natuurlijk om de hoofdstad: Dublin.

De top 10 bezienswaardigheden van Dublin

Zo’n enkele eeuwen geleden, rond het jaar 988, werd er een klein dorpje aan de oostelijke zijde van het Engelse Ierland gesticht, ‘An Dub Linh’. Maar, het waren niet de inheemse bewoners die dit voor elkaar kregen. Het waren de zeevarende Noorse Vikingen die met hun houten Vikingsschepen aanmeerden bij de kust van de nu huidige hoofdstad. Maar, erg vriendelijk was hun intentie niet: ze creëerden hier een grote slavenmarkt. In datzelfde jaar waren het eveneens de Kelten die, in de buurt van de Vikingse nederzetting, een ander dorpje stichtten: Baile Áth Cliath.

Top 10 bezienswaardigheden Dublin

Na verloop van tijd zijn de twee samengesmolten waardoor Dublin officieel één grote stad werd en nu een heuse top 10 aan bezienswaardigheden heeft gekregen. In de 14e tot 16e eeuw was de streek rond Dublin de enige die tot Engeland behoorde waarbij deze stad in de 17e eeuw een glorieuze periode kende. Het werd zelfs de tweede stad van het Britse Rijk waar de mooiste residenties uit voortkwamen, eveneens terug te zien in de top 10 bezienswaardigheden.

Top 10 Dublin

Maar, Dublin is natuurlijk ook rijk aan kunstenaars, van de schrijf- tot moderne schilderkunst, waardoor er vele musea in stad gevestigd zijn. Eén van die musea is het Irish Museum of Modern Art, zoals je kunt zien in de top 10, waar kunstwerken uit de moderne tijd zijn ondergebracht in vaste en wisselende collecties. Ook geroemde schrijvers als James Joyce, Oscar Wilde en Bram Stoker hebben zich door het landschap van Ierland en Dublin laten inspireren voor hun vele verhalen. De hoofdstad van Ierland is een plek waar de historie een tweede leven krijgt en waar je heuse rondleidingen in gebouwen kunt krijgen die de stad eens zo groots hebben gemaakt. Maar, welke bezienswaardigheden uit de top 10 behoren tot jouw favorieten?

 

 

Top 10 Dublin:

 

1. Dublin Castle

Dublin castle - bezienswaardigheden Dublin

Eén van de meest bekende kastelen, eveneens uit de top 10 bezienswaardigheden, is Dublin Castle. Meer dan 700 jaar diende het als het hoofdkwartier van het Engelse bestuur; hedendaags wordt het gebruikt voor staatsbezoeken. Diverse stijlperioden hebben deze ‘Normandische’ architectuur beïnvloed.

2. Guinness Storehouse

Het is ongeveer één van de grootste toeristische hotspots van Dublin; deze hoge opslagtoren naast de bierbrouwerij. Het laat je zien hoe het bekende Guinness bier gebrouwen wordt en waar de zwarte kleur vandaan komt. Daarnaast heb je, vanuit de bovenste verdieping, een mooi uitzicht over de stad.

3. St. Patrick’s Cathedral

st patricks cathedral Dublin - bezienswaardigheden Dublin

Het is de grootste kathedraal van de ‘Church of Ireland’ en tevens uit de top 10 bezienswaardigheden. De architectuur is naar de richtlijnen van de gotische stijl waarbij de kathedraal zelf uit de 12e eeuw dateert. Het interieur is dan ook buitengewoon te noemen.

4. Powerscourt, Dublin

Powerscourt - bezienswaardigheden Dublin

Dit huis werd bewoond door leden van de Viscount Powerscourt en hoort bij de Powerscourt Estate in Enniskerry, het fenomenale landgoed. Hedendaags behoort het pand tot de prestigieuze ‘House of Lords’ in Londen. Door het statige exterieur behoort de residentie tot de top 10 bezienswaardigheden.

5. Old James Distillery

Het was één van de meest iconische distilleerderijen van Ierland: Old James Distillery. In 1805 wist John Jameson het zaakje over te nemen en maakte het tot één van Ierlands beste Whiskey branderijen. Ondanks dat het zijn functie verloren heeft, is het nu open voor publiek en behoort het tot de zekere hotspots van Dublin.

6. St. Stephen’s Green

st. stephen's green - bezienswaardigheden Dublin

Eén van de mooiste parken van deze stad is het 19e eeuwse St. Stephen’s park. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de familie Guinness is het park nu één van de mooiste plekken van deze top 10. Er zijn zelfs speciale geurplanten die de zintuigen van de blinde mensen des te meer prikkelen.

7. Dublin Docklands

Dublin Docklands - bezienswaardigheden Dublin

Het oude havengebied van Dublin is nu één van de meest bruisende plekken, en uit de top 10, van deze stad geworden. Het is een plek waar oud en nieuw samenkomen, zoals een oude tabaksfabriek die nu fungeert als modern restaurant. Wanneer je ‘modern Dublin’ wilt zien, behoort deze plek tot de absolute hotspots.

8. Irish Museum of Modern Art

Irish museum of modern art dublin - bezienswaardigheden Dublin

Wanneer je een liefhebber van kunst bent, is deze locatie uit de top 10 bezienswaardigheden zeker iets voor jou. Het toont vaste werken en wisselende collecties uit de moderne kunst waarbij het beleid zich voornamelijk richt op kunstenaars die nog in leven zijn.

9. Ha’penny Bridge

Ha penny bridge - bezienswaardigheden Dublin

De meest bekende brug, en eveneens uit deze top 10 hotspots, is de gietijzeren Ha’penny Bridge. Het bouwwerk, daterend uit het begin van de 19e eeuw, is speciaal voor voetgangers; hierdoor wordt het gemakkelijk je van het ene naar het andere stadsdeel van Dublin te begeven.

10. Phoenix Park

Phoenix park - bezienswaardigheden Dublin

Het is één van de grootste parken van Europa: het Phoenix Park. In het gebied zijn zelfs wilde herten te vinden, daar het voorheen de functie had als ‘Royal Hunting Park’. Wanneer je tot rust wilt komen of een liefhebber van natuur bent, behoort dit prachtige, groene park met recht tot de top 10 bezienswaardigheden van Dublin.

 

Zoals je ziet, is deze Ierse hoofdstad een plek waar de historie een tweede leven heeft gekregen. Zo krijgen de eens oude gebouwen, zoals in het havengebied van Dublin Docklands, nieuwe functies om het culturele erfgoed in stand te houden en weer te geven waar de hoofdstad van Ierland eens groot mee is geworden. Maar, ook de natuur is bewonderenswaardig te noemen, zo ook te zien in de top 10 hotspots, en geeft je diverse plekken waar je even aan de stadsdrukte kunt ontsnappen. Ben jij ook benieuwd naar de Ierse metropool waar Oscar Wilde en James Joyce hun vele verhalen geschreven hebben? Bezoek dan deze top 10 aan bezienswaardigheden in de stad Dublin.