Top 10 bezienswaardigheden Düsseldorf

Ergens in het Duitse Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de rivier de Rijn, bevindt zich de zevende stad van de Bondsrepubliek Duitsland: het moderne Düsseldorf. Niet voor niets staat deze nederzetting dan ook wereldwijd bekend om de mode- en handelsbeurzen. Want mode, dat is deze stad niet vreemd. De meest vooraanstaande merken, zoals Louis Vuitton, Chanel en Burberry, hebben zich gevestigd in deze bijzondere stad. En, welke hotspots verdienen nu echt een plek in deze top 10 aan bezienswaardigheden?

De top 10 bezienswaardigheden van Düsseldorf

Waar een rivier is, daar is beweging. Het jaar 1135 wordt dan ook, niet zonder reden, als een soort ‘begin’ van Düsseldorf gezien. Op deze plek bevond zich namelijk de kleine nederzetting Kaiserwerth; de aanwezige soldaten hier hielden de scheepvaart op de nabijgelegen rivier dan ook nauwlettend in de gaten. Decennia later, in de 13e eeuw, was het graaf Adolf V van Berg die besloot deze plek stadsrechten te geven waarbij het, jaren later, zou gaan dienen als de centrale hoofdstad van het toenmalige Hertogdom Berg.

Top 10 bezienswaardigheden Düsseldorf

Nadat de Spanjaarden en Fransen Düsseldorf ook bezet wisten te houden in de 17e eeuw, was het uiteindelijk de keurvorst Jan Wellem die de stad in handen van het Huis Palts-Neuburg wist te krijgen. Deze keurvorst, wiens standbeeld je eveneens tegenkomt op een locatie uit de top 10 bezienswaardigheden, heeft ervoor gezorgd dat Düsseldorf rijkelijk begon te floreren. Er kwamen kastelen, instituten en ook de verzamelingen aan kunstwerken wisten steeds groter te worden. Maar, deze stad heeft ook mindere tijden gekend. Tijdens de WOII zijn er een hoop documenten verloren gegaan en niet ieder gebouw is er onaangetast uitgekomen.

Top 10 Düsseldorf

Gelukkig is Düsseldorf volledig ‘teruggekomen’ en is het nu een internationaal handelscentrum waar vooral modewinkels en diverse musea zich met grote aantallen gevestigd hebben. Hedendaags is deze stad aan de Rijn een plek waar historie, mode, kunst en moderne architectuur samenkomen waarbij deze top 10 bezienswaardigheden je het ‘kleurenpalet’ van Düsseldorf laten zien. Kortom, voor jong en oud biedt deze nederzetting talloze activiteiten. Maar, welke hotspots uit deze top 10 voeg jij aan je wensenlijstje toe?

 

 

Top 10 Düsseldorf:

 

1. Altstadt

Altstadt - Bezienswaardigheden Düsseldorf

Niets is zo mooi als het oude centrum van een stad. Deze ‘Altstadt’ in Düsseldorf herbergt dan ook vele bezienswaardigheden, waaronder het oude raadhuis, de basiliek van St. Lambertus, de Schlossturm en het ruiterstandbeeld van Jan Wellem, Paltsgraaf van het Rijngebied. De Altstadt behoort dan ook tot één van de meest idyllische bezienswaardigheden uit de top 10 van Düsseldorf.

2. Schloss Benrath

Schloss Benrath - Bezienswaardigheden Düsseldorf

Eén van de mooiste residenties uit de top 10 hotspots van Düsseldorf is het Schloss Benrath. Dit 18e eeuwse paleis is opgebouwd naar de richtlijnen van de barokstijl en werd bewoond door Charles Theodore, keurvorst van Beieren, en zijn vrouw. Nabij het complex bevindt zich een groot park dat oorspronkelijk voor jachttaferelen werd gebruikt.

3. Goethe Museum

Goethe Museum - Bezienswaardigheden Düsseldorf

Dit cultuurhistorisch museum bevindt zich in Schloss Jägerhof en vormt een eerbetoon aan één van Duitslands grootste dichters: Johan Wolfgang von Goethe, geboren in 1749. De aanwezige collectie, bestaande uit, onder anderen, boeken, manuscripten en schilderijen, is dan ook gebaseerd op de privéverzamelingen van deze poëet. Voor cultuurliefhebbers behoort het tot de absolute top 10 bezienswaardigheden.

4. Königsallee

Köningsallee - Bezienswaardigheden Düsseldorf

Wanneer je van winkelen en exclusieve winkels houdt, dan is de Königsallee uit deze top 10 hotspots de plek waar je zijn moet. De flamboyante boulevard bevindt zich nabij het oude stadscentrum en mag de ‘P.C. Hooftstraat’ van Düsseldorf genoemd worden. Zo vind je hier Abercrombie & Fitch, Villeroy & Boch, Hermès, Hugo Boss en talloze andere luxueuze winkels.

5. Kunst im Tunnel

Je zou het misschien niet verwachten, maar in deze ondergrondse Rheinufertunnel uit de top 10 bezienswaardigheden van Düsseldorf bevindt zich een waar kunstmuseum. Zo herbergt deze plek een grote collectie aan moderne werken en behoort het tot de ware hotspots voor kunstliefhebbers.

6. Kaiserpfalz

Kaiserpfalz - Bezienswaardigheden Düsseldorf

Eén van de meest bijzondere complexen is de kasteelruïne van Kaiserpfalz uit deze top 10 bezienswaardigheden van Düsseldorf. Zo vind je hier, tussen de groene bomen, nog oude resten van een eens functionerend kasteel. Zo is de vervallen staat ook erg mooi om te zien waarbij de natuur inmiddels ook haar eigen weg is gegaan.

7. Hofgarten

Hofgarten - Bezienswaardigheden Düsseldorf

Dit centraal gelegen stadspark van Düsseldorf is één van de meest groene stukken uit de top 10 hotspots van deze stad waarbij het een oppervlakte van bijna 28 hectare beslaat. Ook vind je hier vele bezienswaardigheden, waaronder historische monumenten en diverse sculpturen. Het park zelf dateert uit de 18e eeuw en is aangelegd volgens de Engelse landschapsarchitectuur.

8. Rheinturm

Rheinturm - Bezienswaardigheden Düsseldorf

Niets is zo mooi als een panoramische uitkijk over de stad. Ben jij ook benieuwd naar het totale uitzicht over Düsseldorf? Dan is deze Rheinturm uit de top 10 hotspots een bezichtiging meer dan waard. En, boven in de top kun je tevens het restaurant bezoeken. Daarnaast is dit bouwwerk kenmerkend voor de skyline van deze stad.

9. Schlossturm

Schlossturm - Bezienswaardigheden Düsseldorf

Het is best een verrassend bouwwerk, deze ‘Schlossturm’ in het moderne Düsseldorf. Oorspronkelijk was dit complex uit de top 10 bezienswaardigheden het uiteinde van het eens bestaande kasteel van deze stad waarbij de eerste drie verdiepingen nog dateren uit de 13e eeuw. Hedendaags vormt de Schlossturm het onderkomen van het Scheepsvaartmuseum.

10. Aquazoo-Museum Löbbecke

Het Aquazoo-Museum is één van de meest bijzondere hotspots uit deze top 10 bezienswaardigheden. Zo is dit instituut een dierenpark, aquarium en een natuurhistorisch museum in één. Het geeft een inkijk in de evolutie en laat je een grote diversiteit aan diersoorten zien. Deze plek is een ware belevenis voor jong én oud en daarmee een bezichtiging dus zeker waard.

Zoals je kunt zien, is Düsseldorf een stad van contrasten. Waar je het ene moment tegen zeer moderne, haast futuristische complexen stuit, vind je verderop een vervallen kasteel waarbij de planten zich in deze overgebleven ruïne genesteld hebben. Wanneer je er dus even tussenuit wilt gaan, is Düsseldorf een geschikte plek voor wie van moderne kunst, winkelen en een vleugje historie houdt. Kortom, het is een plek die voor velen iets te bieden heeft. En, met deze top 10 aan bezienswaardigheden ben je voorlopig nog niet uitgekeken.