Top 10 bezienswaardigheden Edinburgh

Het land van de Whiskey, doedelzakken en Schotse ruit: het meest noordelijk gelegen gebied van Engeland is één van Europa’s grootste erfenissen rond kunst, cultuur en historie. Maar, er is een stad in Schotland waar al deze rijkdom samenkomt: de hoofdstad Edinburgh. Met zo’n rijke geschiedenis kun je natuurlijk niet om de talloze bezienswaardigheden heen. Maar, om een beginnetje te maken, is er een heuse top 10 samengesteld.

De top 10 bezienswaardigheden van Edinburgh

De nu bedrijvige hoofdstad Edinburgh, met talloze bezienswaardigheden, is eens begonnen als een fort op de Castle Rock. Enkele eeuwen later, in de 7e eeuw, waren het de Northumbiërs die Zuid-Schotland volledig innamen en het fort ‘Eiden’s burgh’ noemden. Maar, de strijd was voorlopig niet over. Het waren de Schotten die hun land terug wilden hebben en daarvoor een aanvaring niet uit de weg gingen. Het was uiteindelijk Robert the Bruce, de eerste koning van Schotland, die ‘Eiden’s burgh’ bekroonde tot koningsstad in 1329.

Top 10 bezienswaardigheden Edinburgh

Door de gunstige ligging aan het water werd Edinburgh al snel een belangrijk handelscentrum en begon de stad steeds meer te groeien. Eén van de eerste complexen was dan ook het beroemde ‘Castle’, zoals je eveneens kunt zien in de top 10 bezienswaardigheden. Tijdens de ‘Age of Improvement’ in de 18e eeuw werd er een huizen- en straatplan ontworpen waardoor deze Schotse hoofdstad de bijnaam ‘het Athene van het Noorden’ kreeg. Echter was de stad zo arm geworden dat ook de kloof tussen arm en rijk enorm was.

Top 10 Edinburgh

In deze moderne tijd staat Edinburgh vooral bekend om haar hoge, culturele waarde. Zo zie je er vele musea, tevens te zien in deze top 10, koninklijke panden en vinden er nog altijd festiviteiten plaats waarbij de iconische doedelzakken ieder jaar trouw de klanken van het festival verzorgen. Opvallend is ook het Georgiaanse uiterlijk van deze stad; vrijwel alle gebouwen lijken naar de richtlijnen van deze statige architectuur te zijn vervaardigd; iets dat deze stad, en haar top 10 aan bezienswaardigheden, nog authentieker maakt. Nu rest alleen nog de vraag: Welke locaties van het Schotse Edinburgh ga jij toevoegen aan je wensenlijstje?

 

 

Top 10 Edinburgh:

 

1. Edinburgh Castle

Edinburgh Castle - Bezienswaardigheden Edinburgh

Bij een oude stad als Edinburgh mag een kasteel natuurlijk niet ontbreken; het Edinburgh Castle staat dan ook niet zonder reden in deze top 10 hotspots. Dit eeuwenoude complex bevindt zich hoog op een vulkanische rots en heeft een berucht verleden, daar waar diverse adellijke figuren hier lang gevangen hebben gezeten.

2. Mary King’s Close

Mary King’s Close - Bezienswaardigheden Edinburgh

Onder de hoofdstraat van ‘Royal Mile’ bevindt zich een ‘verborgen’ gangenstelsel dat enkele eeuwen geleden gecreëerd werd. Middels een rondleiding hoor je de geheimen die zich hier afspeelden en welke invloed het heeft gehad op de stad. Het is een echte belevenis en behoort tot één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden uit de top 10 van Edinburgh.

3. St. Giles Cathedral

St. Giles Cathedral - Bezienswaardigheden Edinburgh

Deze kathedraal, daterend uit de 12e eeuw, is één van de meest imposante parochiekerken van Schotland. Zo is het exterieur vervaardigd naar de richtlijnen van de Georgiaanse bouwstijl en bezit het interieur juist Victoriaanse elementen. De lazaristen hebben de kerk gewijd aan Sint Gillis, de patroonheilige van melaatsen.

4. Scotch Whisky Heritage

Scotch Whisky Heritage - Bezienswaardigheden Edinburgh

De Schotse Whiskey is natuurlijk hèt drankje van deze stad en heeft dan ook met recht een plek in deze top 10 hotspots verdiend. Zo krijg je alles te horen over het destilleerproces, maar wordt het je tevens mogelijk gemaakt om allerlei soorten te proeven. Wanneer je van ‘pure ambacht houdt’, is deze plek een bezichtiging meer dan waard.

5. Nationaal Museum

Nationaal Museum - Bezienswaardigheden Edinburgh

Dit museum uit de top 10 bezienswaardigheden van Edinburgh is een belevenis voor jong en oud, daar je volledig wordt meegenomen in de geschiedenis rond natuur, cultuur, zoals mummies en piramides, technologie en wetenschap. Wanneer je van cultuur en historie houdt, behoort deze plek tot de absolute hotspots van de stad.

6. Holyrood Palace

Holyrood Palace - Bezienswaardigheden Edinburgh

Aan het einde van de beroemde straat ‘Royal Mile’ bevindt zich de officiële residentie voor de Britse monarch wanneer deze zich in Schotland bevindt. Al sinds de 17e eeuw wordt dit paleis uit de top 10 bezienswaardigheden voor plechtige gelegenheden gebruikt. Naast het complex bevindt zich de ruïne van de eens gotische Augustijnerabdij.

7. National Galleries of Scotland

National Galleries of Scotland - Bezienswaardigheden Edinburgh

Wanneer je een echte kunstliefhebber bent, is dit kunstmuseum één van de absolute hotspots uit deze top 10. Het heeft een zeer uitgebreide collectie, lopend van de renaissance tot eind 19e eeuw, waarbij je diverse meesters als Van Gogh, Monet en Velázquez tegenkomt. Een bezichtiging aan dit museum is de moeite meer dan waard.

8. Writers’ Museum

Witers Museum - Bezienswaardigheden Edinburgh

Eén van de kleinste musea uit deze top 10 van Edinburgh is het Writers’ Museum in het Lady Stairs’ House aan de Royal Mile. Het toont de levens van drie Schotse schrijvers, waaronder Robert Burns, Walter Scott en Robert Louis Stevenson. Zo vind je hier portretten, werken en andere persoonlijke objecten die het leven schetsen van deze historische iconen.

9. Royal Botanical Gardens

Royal Botanical Gardens - Bezienswaardigheden Edinburgh

Rust- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan deze ‘Royal Gardens’ uit de top 10 bezienswaardigheden van Edinburgh die over een oppervlakte van zo’n 73 hectare beschikken. In het bezoekerscentrum kun je meer te komen over de aanwezige planten waarbij je in het park zelf kunt genieten, vanaf een bankje, van de schitterende wateren.

10. Scott Monument

Scott Monument - Bezienswaardigheden Edinburgh

Het is het grootste monument ter wereld, en uit deze top 10 hotspots, die gewijd is aan een schrijver. Dit Victoriaans-Gotische bouwwerk is opgedragen aan Sir Walter Scott, een historische romanschrijver. Het behoort tot de mooiste bezienswaardigheden van Edinburgh.

Wanneer je deze stad, met haar top 10 aan bezienswaardigheden, bezoekt, zul je zien dat de historische panden nog altijd in volle glorie onderdak bieden aan moderne faciliteiten, zoals gezellige pubs, restaurants, maar ook aan instanties als scholen en musea. Niet voor niets behoort de oude binnenstad van Edinburgh, met haar talloze en authentieke hotspots uit de top 10, dan ook tot het culturele werelderfgoed die een bezoekje meer dan waardig is. Dus, houd je van kunst, cultuur en historie? Bezoek dan snel het statige en majestueuze Edinburgh.