Top 10 bezienswaardigheden Florence

Het vormt de bakermat van de renaissanceperiode en is één van de voornaamste nederzettingen op het gebied van kunst en cultuur: het gaat natuurlijk om het klassieke Florence. Als je het over kunst hebt, vormt deze stad één van de belangrijkste centra ter wereld. Niet voor niets behoort het tot de meest prestigieuze steden van het Italiaanse land. Maar, welke bezienswaardigheden moet je eigenlijk bezoeken? En, welke hotspots verdienen nu echt een positie in de top 10?

Top 10 Florence

Het begon allemaal in 59 v.Chr.: Julius Caesar stichtte deze stad voor Romeinse soldaten waarvan de dienstperiode erop zat. Het hedendaagse, rechthoekige stratenplan toont nog altijd de indeling van het toenmalige ‘Florentia’. Door de gunstige handelsroute en de vruchtbare grond werd het al snel een geliefde plek; mede hierdoor werd Florence, rond het jaar 1.000, tevens de hoofdstad van Toscane waardoor het nog meer in welvaart begon te floreren. Niet veel later ontstond dan ook de -relatief- meest voorname bloeiperiode van deze stad. In de Middeleeuwen was het dan ook de machtige familie De’Medici, tevens de grondlegger van het internationale bankwezen, die het voor het zeggen had.

Top 10 Hot Spots Florence

Ook bepaalden zij veelal het architectonische beeld van deze stad, eveneens terug te zien in deze top 10. De periode 1115 tot 1531 heeft dan ook gezorgd voor de enorme rijkdom aan kunstwerken die Florence nog altijd in bezit heeft; nergens ter wereld vind je namelijk een stad die zoveel complexen uit de renaissanceperiode heeft als deze plek. Veel Europese kunstenaars trokken dan ook naar Toscane om in de leer te gaan bij de grootste meesters van die tijd; hiermee werd Florence de meest belangrijke stad van Europa op het gebied van beeldhouw- en schilderkunst. Wereldberoemde meesters als Michelangelo, Botticelli, Da Vinci, Rafaël, Vasari en Caravaggio bepalen nog hedendaags het beeld van deze stad.

 

 

Top 10 bezienswaardigheden Florence

Diverse musea uit deze top 10 bezienswaardigheden, zoals het Galleria dell’Accademia en Museo dell’Opera del Duomo, tonen dan ook vele meesterwerken, waaronder de David van Michelangelo. Kortom, in deze Toscane kunststad kom je haast ogen te kort. Dus, welke hotspots je zeker gezien moet hebben, dat vind je in deze top 10. Het is de reis meer dan waard. Met het vliegtuig ben je hier ook nog eens binnen twee uur vliegen.

 

De top 10 van Florence:

 

1. Uffizi

Uffizi - Bezienswaardigheden Florence

Het paleis van Uffizi uit de top 10 hotspots dateert uit de 16e eeuw en behoort tot de oudste en meest voorname kunstmusea ter wereld. Dit gebouw, ontworpen door Georgio Vasari, herbergt één van de grootste collecties op Italiaans niveau. Je vindt hier dan ook vele meesterwerken, lopende van de Middeleeuwen tot de Barok, met kunstenaars als Giotto, Rafaël, Michelangelo, Da Vinci, Caravaggio en Botticelli.

2. Ponte Vecchio

Ponto Vecchio - Bezienswaardigheden Florence

Je zou het vrijwel de meest iconische brug van Italië, en daarmee eveneens uit deze top 10 bezienswaardigheden, mogen noemen: het Ponte Vecchio. Naast dat deze Middeleeuwse constructie bekend staat om de vele winkeltjes, is het één van de meest bezongen bruggen middels het operastuk ‘O Mio Babbino Caro’. Het is één van de meest ‘symbolische’ hotspots van Florence.

3. Kathedraal van Florence

Kathedraal van Florence - Bezienswaardigheden Florence

Het is het grootste, dominerende complex van deze stad: de Kathedraal van Florence. Dit kerkgebouw stamt uit de Middeleeuwen waarbij de vormgeving is vervaardigd naar de richtlijnen van de Italiaanse renaissance; vooral de koepel is iconisch voor de stad. Het interieur beschikt over bekende fresco’s, waaronder het Laatste Oordeel.

4. Palazzo Pitti

Palazzo Pitti - Bezienswaardigheden Florence

Het Palazzo Pitti in Florence dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd naar een ontwerp van Brunelleschi. Diverse zalen beschikken dan ook over vele Italiaanse kunstwerken met meesters als Titiaan en Rafaël. De bankier Pitti, de familie De’Medici, het Huis Habsburg en Napoléon Bonaparte: allemaal hebben ze eens in dit statige paleis uit de top 10 bezienswaardigheden gewoond.

5. Galleria dell’Accademia

Waar het eens begon als een academie voor Europese kunstenaars, onder andere opgericht door Georgio Vasari, is het nu een museum geworden. In dit museum uit de top 10 hotspots vind je dan ook één van ‘s werelds grootste kunstwerken: de David van Michelangelo. Daarnaast zie je een uitgebreide collectie schilderkunst uit de renaissance, waaronder werken van Botticelli.

6. Sante Croce

Santa Croce - Bezienswaardigheden Florence

De basiliek van Sante Croce uit de top 10 bezienswaardigheden van Florence wordt beschouwd als één van de mooiste, gotische basilieken van Italië. Daarnaast is het de grootste Franciscanenkerk ter wereld en dient het eveneens als pantheon vanwege de vele grafmonumenten.

7. Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio - Bezienswaardigheden Florence

Honderden jaren lang was het Palazzo Vecchio het meest voorname complex van Florence en daarmee eveneens uit deze top 10 bezienswaardigheden. Het werd gebruikt voor bestuurlijke functies, maar dient hedendaags als museum voor diverse kunstwerken. Het gebouw kenmerkt zich door de vierkante vorm.

8. Museo dell’Opera del Duomo

Museo dell'Opera del Duomo - Bezienswaardigheden Florence

In dit museum uit de top 10 hotspots van Florence vind je de meest bewonderenswaardige sculpturen waardoor dit complex tot de ware bezienswaardigheden voor kunst- en cultuurliefhebbers behoort. Je vindt hier dan ook werken van Michelangelo en Donatello.

9. Giotto’s Campanile

Giotto's Campanile - Bezienswaardigheden Florence

Naast de bekende Kathedraal van Florence vind je deze grote toren van bijna 85 meter hoog, ook wel ‘Giotto’s Campanile’. Deze toren zorgt dan ook voor de karakteristieke klanken in de stad en vormt één van de meest iconische hotspots uit deze top 10 bezienswaardigheden.

10. Santa Maria Novella

Santa Maria Novella - Bezienswaardigheden Florence

Deze Dominicaanse basiliek uit de top 10 van Florence dateert uit de 13e tot 14e eeuw en bevindt zich aan het plein van Piazza Santa Maria Novella. De stijl van het gebouw is naar de Romaanse richtlijnen waarbij vooral de voorgevel de aandacht trekt. Het interieur heeft de vorm van een Latijns kruis en beschikt over enkele bekende schilderwerken, waaronder werk van Masaccio.

Florence is eigenlijk een stad die je nauwelijks in een top 10 kunt samenvatten vanwege de grootse aanwezigheid aan bezienswaardigheden en de historie die deze Italiaanse stad rijk is. Vrijwel ieder bekend gebouw heeft dan ook een beroemde architect als ‘vader’ en beschikt over diverse kunstwerken van de grootste, Italiaanse meesters; niet zonder reden wordt Florence dan ook als ‘het episch centrum’ van de renaissance beschouwd. Ben jij nu ook benieuwd geraakt naar de David van Michelangelo of het Ponte Vecchio van Georgio Vasari? Bezoek dan deze top 10 bezienswaardigheden in Florence: het artistieke hart van Italië.