Top 10 bezienswaardigheden Genève

In het meest zuidelijke puntje in het zuidwesten van Zwitserland bevindt zich één van de belangrijkste steden van dit Alpenland: het mondaine Genève. Deze stad, onder andere bekend door de ligging aan het gelijknamige meer, is de hoofdzetel van de Volkenbond en vormt één van de belangrijkste locaties voor de Verenigde Naties. Maar, de stad heeft natuurlijk meer te bieden. En dat kan een heuse top 10 aan bezienswaardigheden goed in kaart brengen.

De top 10 bezienswaardigheden van Genève

Zoals je misschien al zult weten, is Genève de tweede, grootste stad van Zwitserland en behoort het tot de mooiste steden van het land. Maar, hoe is deze nederzetting eigenlijk eens ontstaan? Eeuwen geleden, nog voor de Romeinen kwamen, was de stad in bezit van de Keltische Allobroges. Enkele eeuwen later werd het veroverd door de Romeinen die onder andere zorgden voor gunstige wegen tussen diverse steden.

Top 10 bezienswaardigheden Genève

Hierdoor werd de bereikbaarheid van Genève nog meer verbeterd en wist de stad te groeien. Vele eeuwen later, in de 9e eeuw, werd het de hoofdstad van het Rijk Bourgondië, het nu huidige Bourgogne in Frankrijk, daar waar Genève zich op de grens van Zwitserland en Frankrijk bevindt. In de 16e eeuw maakte deze Zwitserse stad een belangrijke verandering door waarbij Genève ‘de plek’ voor de protestanten werd. Zo is de kathedraal van St. Pierre, eveneens te zien in de top 10 bezienswaardigheden, één van de belangrijkste kerkgebouwen voor protestanten.

Top 10 Genève

Het was eveneens het moment waarop Genève een zelfstandige republiek werd. Maar, deze vrijheid was geen lang leven beschoren waarbij het zich in 1815 als kanton bij Zwitserland aansloot. Hedendaags staat de stad vooral bekend om de imposante gebouwen voor de Verenigde Naties, zoals het Palais des Nations uit de top 10 bezienswaardigheden, en de gezellige, idyllische pleintjes waar je heerlijk kunt genieten van de ‘lokale familierecepten’. Of, je kunt rondneuzen in de winkeltjes in de oude binnenstad. Wat dat betreft is Genève een plek van contrasten. Maar, welke hotspots uit de top 10 ga jij een bezoekje brengen?

 

 

Top 10 Genève:

 

1. Place du Bourg-de-Four

Place du Bourg-de-Four - Bezienswaardigheden Genève

Eén van de gezelligste pleinen van Genève, en deze top 10 aan hotspots, is het Place du Bourg-de-Four. Het marktplein beschikt over diverse tavernes, restaurants en winkels waarbij het pleintje zelf sierlijk gedecoreerd is met fonteintjes en bloemen. Het behoort echt tot het stadshart van deze Zwitserse nederzetting.

2. Kathedraal St. Pierre

Kathedraal St. Pierre - Bezienswaardigheden Geneve

Het is de kathedraal van de bisschop van Genève en één van de hotspots van deze stad: de kathedraal van St. Pierre. Dit complex uit de top 10 bezienswaardigheden dateert uit de 12e eeuw en is gebouwd in gotische stijl. Het was één van de belangrijkste, protestantse kerkgebouwen van Zwitserland waarbij Genève in de 16e eeuw eveneens met de Reformatie te maken kreeg.

3. Palais des Nations

Palais des Nations - Bezienswaardigheden Geneve

Het Palais des Nations is, sinds de 1938, volledig in gebruik als de zetel van de Volkenbond waarbij de Verenigde Naties hier het hoofdkantoor heeft. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen, vervaardigd in neoclassicistische stijl, en bevindt zich in het Parc de l’Ariana. Het is één van de meest majestueuze bezienswaardigheden uit de top 10 van Gèneve.

4. Musée d’Art et d’Histoire

Musée d’Art et d’Histoire - Bezienswaardigheden Geneve

Wanneer je van kunst houdt, is dit grootste kunstmuseum van Genève, en uit deze top 10 hotspots, absoluut een bezichtiging waard. Het museum beschikt over kunstwerken uit verschillende tijdperken, lopend vanaf de Middeleeuwen tot nu, met meesters als Rembrandt, Cézanne en Carot. Er is zelfs een archeologische afdeling in het complex te vinden.

5. Meer van Genève

Meer van Geneve - Bezienswaardigheden Geneve

Eén van de meest bekende plekken uit de top 10 bezienswaardigheden van deze Zwitserse stad is wel het Meer van Genève. Het is één van de grootste wateroppervlakten die Zwitserland rijk is en grenst aan deze mondaine stad. Zo zijn er zelfs mogelijkheden om het water op te gaan om de stad eens van een geheel andere zijde te bekijken.

6. Tavel House

Het is het oudste huisje van Genève en uit deze top 10 hotspots: het originele pand van de adellijke familie Tavel. Het is gebouwd in de 12e eeuw en bevindt zich in het oude stadsgedeelte. Hedendaags dient het als pand voor een museum die een historische weergave van Genève laat zien.

7. Patek Philippe Museum

Als Zwitserland ergens bekend om staat, is het wel de florerende geschiedenis rond klokken maken. In dit museum krijg je een inzicht in het proces rond de vervaardiging van horloges en laat een tijdlijn de indrukwekkende vooruitgang van het ‘mini klokje’ zien. Het is één van de meest iconische bezienswaardigheden uit de top 10.

8. Jet d’Eau

Jet d'Eau - Bezienswaardigheden Geneve

Eén van ‘s werelds grootste fonteinen bevindt zich in het Meer van Genève en vormt een belangrijk herkenningspunt van deze stad. Het water kan een hoogte van 140 meter bereiken waarbij de fontein in de avond volledig verlicht wordt. Het wordt gezien als het symbool van Genève en daarmee tevens van deze top 10 aan bezienswaardigheden.

9. Museum d’Histoire Naturelle

Dit natuurhistorisch museum uit de top 10 hotspots van Genève is een belevenis voor jong en oud en toont een grote collectie aan planten en dieren. Het geeft je een indruk hoe de flora en fauna zich in de loop der tijd ontwikkeld hebben waarbij je de opgezette, ‘wilde dieren’ eens van dichtbij kunt bekijken.

10. Jardin Anglais

Jardin Anglais - Bezienswaardigheden Geneve

Dit stadspark uit de 19e eeuw is één van de meest groene stukken van Genève en uit deze top 10 bezienswaardigheden. Het stukje natuur is aangelegd volgens de Engelse richtlijnen van landschapsarchitectuur en is, vooral voor rust- en natuurliefhebbers, een plek om even aan de stadse hectiek te ontvluchten.

Zoals je ziet, is het een stad met een statige uitstraling waarbij het centrum veelal beschikt over prachtige complexen uit de Zwitserse historie. Zo kom je tevens een rijke variatie aan bouwstijlen tegen, waaronder de gotiek en het neoclassicisme, die tezamen voor een indrukwekkende tijdlijn zorgen. Maar, toch zijn er, naast de statige panden, ook veel idyllische pleintjes waar je even een rustmomentje kan nemen. Kortom, in deze ‘horlogestad’ zit je eigenlijk niet stil. En, met deze top 10 aan bezienswaardigheden raak je voorlopig nog niet uitgekeken.