Top 10 bezienswaardigheden Gent

Het is één van de meest romantische steden van Vlaanderen en weet nog iedere dag vele bezoekers aan zich te binden: het bourgondische Gent. Vooral de Graslei, de ‘bekendste’ straat van de stad, is één van de mooiste bezienswaardigheden van deze historische nederzetting. Maar, Gent heeft nog meer bijzondere hotspots die een bezichtiging meer dan waard zijn. En, welke dat zijn? Dat lees je in deze top 10 aan bezienswaardigheden.

De top 10 bezienswaardigheden van Gent

Sinds jaar en dag is Gent één van de meest bezochte steden van Vlaanderen. Na Antwerpen heeft ze zelfs het grootste inwoneraantal waarmee ze de op één na grootste gemeente van België is. Maar, ergens is de rijke geschiedenis natuurlijk begonnen. En dat startte zo’n enkele eeuwen geleden met een paar Keltische woonkernen. Maar, de echte en meest interessante groei begon in de Middeleeuwen; door de succesvolle en bloeiende wolnijverheid werd Gent één van Europa’s grootste steden.

Hotspots Gent

Door een calvinistische periode kende de stad een lange tijd van verval die pas in de 18e eeuw langzaam een herstel vond; en dat kwam door de florerende katoennijverheid. Deze ambacht zorgde ervoor dat Gent één van Europa’s eerste industriesteden werd waarbij de stad steeds meer allure kreeg. Zo zijn de eeuwenoude huizen aan de Graslei, eveneens te zien in deze top 10 aan bezienswaardigheden, mooie erfenissen van deze vroegere periode.

 

 

Top 10 van Gent

Maar, ook de moderne tijd heeft zijn intrede gemaakt. Zo geven de eens oude panden nu onderdak aan gezellige tavernes en restaurants die je de echte, bourgondische sfeer laten proeven. Doordat Gent geen enorme metropool is, blijft de stad overzichtelijk en behoudt het daardoor haar knusse, idyllische gehalte. Houd je wel van een romantische en geschiedenisrijke locatie? Dan is deze wolstad een bezichtiging meer dan waard. Maar, welke hotspots uit de top 10 ga jij bezoeken?

1. Oude binnenstad

Het is één van de mooiste locaties in de Vlaamse stad Gent en uit deze top 10 bezienswaardigheden: de oude binnenstad. Zo is de Graslei één van de bekendste straten aan het water waarbij de prachtige, historische huizen zich hedendaags lenen als panden voor gezellige tavernes en restaurants. Vanaf de terrasjes heb je een mooi uitzicht op het water en het historische verleden van de stad.

2. Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal - bezienswaardigheden Gent

Het is de titelkerk van het bisdom Gent en één van de meest imposante gebouwen uit de top 10 bezienswaardigheden. Waar zich op deze locatie eerst een 12e eeuwse, romaanse kerk bevond, is het later een combinatie geworden van Brabantse gotiek met elementen uit de renaissance, barok en classicistische stijl. Naast het indrukwekkende interieur vind je er tevens een eeuwenoude crypte.

3. Gravensteen

Gravensteen - bezienswaardigheden Gent

Van alle Vlaamse burchten is alleen dit exemplaar in Gent overeind gebleven: het middeleeuwse Gravensteen. Zo zouden diverse graven het complex ingezet hebben ter verdediging van de Noormannen en plunderaars. Dit gebouw uit de top 10 hotspots is opgetrokken uit hardstenen en beschikt over een krachtige verdedigingsmuur waarbij diverse ruimtes open zijn voor publiek.

4. Belfort van Gent

Belfort van Gent - bezienswaardigheden Gent

Samen met twee andere kerktorens uit deze top 10 bezienswaardigheden vormt de Belfort een onderdeel van de Gentse torenrij. Het complex in Gent is 95 meter hoog en stamt hoogstwaarschijnlijk uit de 14e eeuw. De Belfort is gemaakt naar de richtlijnen van de neogotische stijl en staat op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.

5. Korenmarkt

Nabij de kerk van Sint Niklaas vind je het gezellige plein van de Korenmarkt. Al sinds de 10e en 11e eeuw is het de plek waar het graan via de Schelde de stad binnenkwam. Vanaf hier heb je een uitzicht op de historische panden en behoort het met recht tot de top 10 hotspots van Gent.

6. Sint-Veerleplein

Het nu mooie Sint-Veerleplein uit de top 10 bezienswaardigheden van Gent was eens een plek waar veroordeelde Vlamingen het laatste levenslicht zagen. Later kreeg het een wat meer onschuldige functie toen de lokale inwoners er hun groenten konden kopen. Hedendaags is het een plein met historische panden waarbij je dichtbij de burcht van Gravensteen vindt.

7.Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaaskerk - bezienswaardigheden Gent

 

Aan de Korenmarkt vind je één van de kerken uit de Gentse torenrij en uit deze top 10 hotspots: de Sint-Niklaaskerk. Dit complex, daterend uit de 13e eeuw, heeft een samenhangende geschiedenis met graan. Zo werd de kerk gewijd aan de patroonheilige van bakkers en handelaren, daar waar dit gebouw mede gefinancieerd is door de graaninkomsten.

8. Museum voor Schone Kunsten

Het is één van de oudste musea van België en daarmee ook uit deze top 10 aan bezienswaardigheden: het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het beschikt over een rijke collectie aan schilderijen, waaronder van Bosch en Magritte, beelden en andere werken, lopend van de Middeleeuwen tot 1950. Vooral voor kunst- en cultuurliefhebbers behoort het tot de echte hotspots.

9. Huis van Alijn

Dit museum uit de top 10 bezienswaardigheden van Gent is van buiten misschien nog wel iconischer dan van binnen. Het bevindt zich in een rij van lieflijke, witte huisjes en geeft je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gegaan. Binnenin vind je een interieur dat volledig aansluit op deze tijdreis.

10. Citadelpark

Citadelpark - bezienswaardigheden Gent

Wanneer je eventjes de rust wilt pakken, leent dit stadspark in Gent zich perfect voor dit soort momenten. Het park werd geopend in de 19e eeuw waarbij je diverse bezienswaardigheden uit deze top 10 tegen kunt komen, zoals het Museum voor Schone Kunsten. Daarnaast beschikt het park over oude bomen, pittoreske wateren en zelfs een citadel.

Wanneer je dus van pure, bourgondische steden houdt, is Gent absoluut een plek die je bezocht moet hebben met deze mooie top 10 aan bezienswaardigheden. Zo laten het statige pand Gravensteen en de eeuwenoude huizen aan de Graslei het rijke verleden van deze stad zien. En, waar het ene plein onschuldig graan ontving, werd er verderop ‘iets anders’ ondernomen. Wat nu nog rest, is de prachtige, historische stadskern die zich uitstekend leent voor stadswandelingen of fijne rustmomentjes op de idyllische terrasjes. Kortom, beleef jij ook graag de warme en romantische sfeer van het bourgondische Vlaanderen? Bezoek dan deze prachtige top 10 aan bezienswaardigheden in het unieke, historische Gent.