Top 10 bezienswaardigheden Hamburg

Gelegen in het noorden, op een grote 100 kilometer van de Noordzee, bevindt zich één van Europa’s grootste havensteden: het Duitse Hamburg. Het is de tweede, grootste stad van Duitsland en, na Rotterdam en Antwerpen, de belangrijkste havenstad van Europa. Het zal je dan ook niet verbazen dat de vele bezienswaardigheden uit de top 10 van deze stad nauw verbonden zijn met het maritieme leven.

 

De top 10 bezienswaardigheden van Hamburg

Waar het eens begon met een klein kasteeltje onder keizer Lodewijk de Vrome, begon de groei van Hamburg pas echt met de graaf van Schaumburg. Toen hij de graafschappen Holstein en Stormarn ter belening stelde, werd er, naast de Altstadt van Hamburg, een handelsstad gesticht. In de 12 eeuw verkreeg dit nieuwe centrum, onder keizer Frederik I, speciale handel- en scheepvaartprivileges waarbij de stad steeds meer begon te groeien door de centrale ligging van belangrijke handelsroutes op de Noord- en Oostzee.

Bezienswaardigheden op vakantie

Top 10 bezienswaardigheden Hamburg

Daarnaast werd Hamburg tevens een Hanzestad; een plek die handelsverbonden met andere steden kreeg. Maar, de Hamburgse stad met de mooie top 10 aan bezienswaardigheden heeft niet altijd glorietijden gekend. Zo wist een huis, in de 19e eeuw, voor een grootse stadsbrand te zorgen waarbij diverse complexen van de stad verwoest raakten, waaronder enkele kerken. Een eeuw later kreeg Hamburg wederom met een hevige ramp door een zware storm te maken; ook toen werd de stad flink beschadigd. Maar, hedendaags kent de Duitse stad weer mooie tijden. Zo hebben veel historische bezienswaardigheden uit de top 10 van Hamburg een nieuwe functie gekregen, zoals de pakhuizen in Speichterstadt, en kun je in het grote, majestueuze museum van ‘Kunsthalle Hamburg’ de beroemde werken van vele meesters bekijken, zoals Caspar David Friedrich en Peter Paul Rubens.

Top 10 Hamburg

Maar, wil je liever ontspannen in de natuur? Dan kun je als echte rust- en natuurfanaat genieten van de exotische bomen en planten in het grote stadspark Planten un Bomen. Wanneer je dus een echte liefhebber van het maritieme leven bent, is de karakteristieke havenstad Hamburg absoluut een plek waar stadsbezoekers hun hart aan op kunnen halen. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen? Ook dan zijn er veel geschikte hotspots in deze top 10 te vinden. Maar, welke plekken worden jouw favorieten?

 

 

Top 10 Hamburg:

 

1. Rathaus

Rathaus Hamburg - Bezienswaardigheden Hamburg

Het Hamburger Rathaus is de zetel van het parlement uit de gelijknamige deelstaat en is vervaardigd naar de richtlijnen van de neo-renaissance architectuur. Het is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, eveneens uit de top 10, van deze Duitse stad en bevindt zich in de Altstadt, de oude stadskern van Hamburg.

2. Speicherstadt

Speicherstadt - Bezienswaardigheden Hamburg

Hamburg is van origine een echte havenstad door de gunstige ligging aan het water. Eén van de mooiste hotspots uit de top 10 van deze stad betreft dan ook de Speicherstadt: een complex van pakhuizen, daterend uit de 19e eeuw. Niet voor niets is de Speichterstadt, met haar hoge, culturele waarde, toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

3. St. Michielskerk

St. Michielskerk - Bezienswaardigheden Hamburg

Dit kerkgebouw, oorspronkelijk daterend uit de 17e eeuw, heeft in de loop der tijd al vele tegenslagen ondergaan: van hevige blikseminslagen tot bombardementen uit de WOII. Het behoort tot de ‘Evangelisch-Lutherse Kerk’ waarbij vooral de orgel één van de mooiste bezienswaardigheden is.

4. Kunsthalle

Kunsthalle - Bezienswaardigheden Hamburg

Eén van de grootste musea in Duitsland is het Kunsthalle in Hamburg. Het bevindt zich in de Altstadt en presenteert voornamelijk kunst uit de 19e eeuw met beroemde meesters als Caspar David Friedrich en Max Liebermann, maar toont eveneens werken van Holbein, Van Rijn, Van Ruisdael, Rubens, Picasso en Kandinsky.

5. Deutsche Schauspielhaus

Door de groei van de gegoede klasse van de toen steeds groter wordende havenstad Hamburg nam ook de behoefte voor een schouwburg toe, het nu bekende Deutsche Schauspielhaus uit de top 10 hotspots. De architectuur van het complex betreft de neobarok waarbij het gebouw afkomstig is uit begin 1900. Het behoort met recht tot de top 10 bezienswaardigheden van de stad.

6. Hamburgse Vismarkt

Hamburgse Vismarkt - Bezienswaardigheden Hamburg

Deze vismarkt op zondag is al eeuwenlang één van de top 10 hotspots van Hamburg. Al bij het krieken van de dag verzamelen zich hier vele mensen om verse vis en andere etenswaren bij de levendige marktkramen te kopen. Daarnaast kun je vanuit hier een heuse rondvaart maken.

7. Museum van Volkenkunde

Dit museum, opgericht in de 19e eeuw, is één van de grootste, etnologische musea, en daarmee ook uit de top 10 bezienswaardigheden, van Europa. Zo ziet het museum zichzelf als ‘het dak voor alle culturen’ waarbij de uitgebreide collecties allerlei etnische bevolkingsgroepen indrukwekkend naar voren brengen.

8. Freilichtmuseum

Freilichtmuseum - Bezienswaardigheden Hamburg

Eén van de meest bijzondere hotspots de top 10 van Hamburg is het Freilichtmuseum. Het betreft een kunstmatig dorpje waar de geschiedenis letterlijk heeft stilgestaan om je een inzicht in het vroegere, Middeleeuwse leven te geven. Oude woonhuizen, historische gebruiken; het Freilichtmuseum is een belevenis voor jong en oud.

9. Dierenpark Hagenbeck

Dierenpark Hagenbeck - Bezienswaardigheden Hamburg

Wanneer je van exotische dieren houdt, is het dierenpark Hagenbeck één van de absolute bezienswaardigheden uit de top 10 van Hamburg. In het park vind je een tropen-aquarium, een arctische afdeling, een Afrika-Panorama en een terraria voor reptielen. Daarnaast beschikt het dierenpark over een eigen hotel.

10. Stadspark Planten un Blomen

Stadspark planten en bloemen - Bezienswaardigheden Hamburg

Om even tot rust te komen na de stadse hectiek kun je heerlijk genieten in dit fraaie stadspark Planten un Blomen van Hamburg. Er bevinden zich hier talloze, exotische plantensoorten waarbij het stukje natuur eveneens beschikt over idyllische wateren en fonteinen. Voor rust- en natuurliefhebbers behoort het tot de absolute top 10 hotspots van de stad.

Zoals je ziet, is de Duitse stad Hamburg een echte plek waar de bijbehorende haven eigenlijk de grootste functie heeft. Zo zijn er veel bezienswaardigheden, eveneens uit de top 10, die voornamelijk hun aantrekkingskracht aan het havenverleden te danken hebben, zoals de zondagse vismarkt en de kenmerkende, historische pakhuizen. Deze eeuwenoude, maar nog rijkelijk levendige ambacht weet in al die jaren nog duizenden bezoekers te trekken waardoor het bedrijvige Hamburg belevenissen biedt voor jong en oud. Houd je wel van een karakteristieke havenstad waar het moderne leven harmonieus verweven loopt met de historische complexen? Bekijk dan de top 10 bezienswaardigheden van Hamburg.