Top 10 bezienswaardigheden Kopenhagen

Het heeft grachtenpanden, een rijke geschiedenis en vormt de hoofdstad van het land. ‘Amsterdam!’, zul je vast denken. Ondanks dat het er veel van weg heeft, moet je ditmaal iets meer naar het noorden, naar het Scandinavische Denemarken. Want op het eiland Amager, gelegen aan de Sont, bevindt zich de kleurrijke hoofdstad Kopenhagen. En, áls je een mooie top 10 aan bezienswaardigheden wilt zien, is dit de plek waar je zijn moet.

De top 10 bezienswaardigheden van Kopenhagen

Met de vele grachtenpanden en aangrenzende bootjes zou je deze stad van Denemarken zomaar eens het ‘broertje’ van Amsterdam kunnen noemen. Maar, ook op een ander front hebben beide steden iets gemeen: de gunstige ligging aan het water. Zo is de hoofdstad van Kopenhagen eens gesticht in de Middeleeuwen onder de –nu vertaalde- naam
‘Koopmanshaven’.

Top 10 bezienswaardigheden Kopenhagen

Nog voor de Deense schrijver Hans Christian Andersen zijn iconische romans schreef, werd Kopenhagen circa duizend jaar geleden opgericht door –haast in klank nog sprookjesachtiger- Sven Gaffelbaard en Knoet de Grote. Dankzij de gunstige ligging aan diverse zeestraten werd Kopenhagen, eveneens te zien in de top 10 bezienswaardigheden, een plek waar handel gedreven kon worden. Toen de Deense stad in de 12e aan de bisschop Absalon werd overdragen, werd het één van de belangrijkste en groeiende steden van het land waarbij Kopenhagen in de 15e eeuw tot de hoofdstad benoemd werd. In de eeuwen die zouden volgen, werden er statige grachtenpanden gebouwd, eveneens te zien in deze top 10 bezienswaardigheden, hedendaags beter bekend als de ‘Nieuwe Haven’.

 

 

Top 10 Kopenhagen

Waar deze historische huizen eens bewoond werden door bekende inwoners als Hans Christian Andersen, bieden ze nu onderdak aan moderne faciliteiten, zoals tavernes en uitgaansgelegenheden. Zo is eveneens het eeuwenoude en koninklijke gehalte van de stad goed zichtbaar; diverse complexen als het Rosenburg Slot, het Amalienborg en de Koninklijke stallen weten de rijkdom van het Deense koningshuis goed te etaleren. Dit kleurrijke broertje van Amsterdam is dus een zeer moderne stad waar het respect voor de historie nimmer verloren is gegaan. En, wil je nu graag weten welke plekken tot de top 10 hotspots van Kopenhagen behoren? Je vindt ze hieronder!

 

Top 10 Kopenhagen:

 

1. Rosenborg Slot

Rosenborg Slot - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Dit majestueuze stadspaleis uit de top 10 bezienswaardigheden van Kopenhagen is, sinds de 19e eeuw, een cultuur-historisch museum waarbij het een collectie van koningen, waaronder Frederik VI en Christiaan VIII, presenteert. Het is gebouwd in de Nederlandse renaissancestijl en grenst aan de Kongens Have, de
‘tuin des konings’.

2. Amalienborg

Amalienborg - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Het koninklijke Amalienborg is de residentie van Margrethe II van Denemarken, de Deense vorstin, en haar twee zonen Frederik en Joachim. Het complex dateert uit de 18e eeuw waarbij zich op het plein tevens het ruiterstandbeeld van Frederik V bevindt. Zo behoort Amalienborg met recht tot de top 10 hotspots van Kopenhagen.

3. Nyhavn

Nyhavn - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Het is de ‘grachtengordel’ van Kopenhagen, de zogeheten ‘Nieuwe Haven’. Al jarenlang weten de kleurrijke grachtenpanden iedere dag vele toeristen aan zich te binden waarbij de oudste huizen meer dan 300 jaar oud zijn. Ook de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft een deel van zijn leven doorgebracht in deze statige panden aan het water.

4. Frederikskerk

Frederikskerk - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Deze Lutherse kerk uit de top 10 bezienswaardigheden dateert uit de 18e eeuw en is vernoemd naar Frederik V waarbij de kerk, in de loop der jaren, vele veranderingen heeft ondergaan. Het complex heeft wat weg van de St. Pieter in Vaticaanstad door de statige koepel en behoort tot de absolute hotspots van Kopenhagen.

5. Nationaal Museum

Nationaal Museum - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Eén van de belangrijkste musea van Denemarken, en uit deze top 10 bezienswaardigheden, is dit cultuur-historische museum. Het heeft een grote collectie aan etnologische voorwerpen en richt zich op thema’s als etnologie, natuurwetenschap en archeologie. ‘De ketel van Gundestrup’ is één van de hotspots van het museum.

6. Koninklijke Stallen

Koninklijke Stallen - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Wanneer je een dierenliefhebber bent, behoort deze plek uit de top 10 tot de absolute bezienswaardigheden van Kopenhagen. In het paleis Christiansborg vind je namelijk de Koninklijke stallen waarbij je een blik op de paarden van het Deense koningshuis kunt werpen. Daarnaast bevindt zich er een Koninklijke rijschool in dit majestueuze complex.

7. Rundetaarn

Rundetaarn - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Het is de oudste sterrenwacht van Europa en dateert uit de 17e eeuw: de ronde toren. Christiaan IV gaf opdracht voor dit gebouw dat in de loop der eeuwen veel tegenslagen kende, waaronder een stadsbrand en een bekogeling door de Britse vloot. Hedendaags behoort het tot één van de meest iconische hotspots uit de top 10 van Kopenhagen.

8. Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg Glyptotek - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Dit kunstmuseum uit de top 10 bezienswaardigheden is opgericht door bierbrouwer Carlsberg en werd geopend in de 19e eeuw. Het staat voornamelijk bekend om de ruime aanwezigheid van beeldhouwwerken en beschikt daarnaast over een ruime collectie aan antieke en hedendaagse werken, met name impressionistische en Deense kunstschilders.

9. Hans Christian Andersen Museum

Hans Christian Andersen - Bezienswaardigheden Kopenhagen

Het is één van de bekendste sprookjesschrijvers die Europa ooit gekend heeft: Hans Christian Andersen. Deze schrijver, geboren in de 19e eeuw, schreef de bekende sprookjes van, onder andere, Roodkapje en De Kleine Zeemeermin. Dit -aan hem toegewijde- museum behoort dan ook met recht tot de top 10 bezienswaardigheden van Kopenhagen.

10. The Little Mermaid

The Little Mermaid - Bezienswaardigheden Kopenhagen

De Kleine Zeemeermin is één van de meest iconische standbeelden ter wereld en uit deze top 10 hotspots van Kopenhagen en bevindt zich op een steen. Vervaardigd naar het gelijknamige sprookje, geschreven door Hans Christian Andersen, is het standbeeld meerdere malen het doelwit van vandalen geweest waarbij kunstenaar Jørgen Nash het beeld zelfs eens onthoofd heeft.

Het Koninklijke Kopenhagen is, mede dankzij de Nieuwe Haven en top 10 hotspots, één van de meest kleurrijke steden van Europa waarbij de geschiedenis en moderne tijd nauw in elkaar verweven lopen. Waar de grachtenpanden in het begin van 1900 tot een vervallen wijk behoorden, is het nu een bedrijvig en modern centrum waar vele restaurants en uitgaansgelegenheden zich in deze oude huizen gevestigd hebben. Dus, ben je een liefhebber van cultuur en houd je wel van de koninklijke grandeur, verpakt in een prachtige top 10 aan bezienswaardigheden? Dan is een bezoek aan het flamboyante Kopenhagen, het ‘Amsterdam van Denemarken’, je tijd meer dan waard.