Top 10 bezienswaardigheden Krakau

Het is, op Warschau na, de grootste stad van het Poolse land: Krakau. Doordat het, op cultuurgebied, één van Europa’s voornaamste steden is, wordt het ook wel het ‘Florence van Polen’ genoemd. Maar, welke plekken zijn een bezichtiging waard en verdienen een positie in de top 10 bezienswaardigheden? Via de onderstaande top 10 zie je de mooiste plekjes en hotspots van Krakau. Noteer deze zodat je ze tijdens de stedentrip kunt bezoeken.

Top 10 Krakau

Het majestueuze Krakau is altijd al een beetje het tegenbeeld van Polen geweest. Dat begon al in de tijd van de Middeleeuwen. Terwijl het leven op het platteland veelal hard en arm was, genoten de stadsburgers van Krakau van het goede en vrije leven. Het had dan ook een grote marktplaats waar handel gedreven werd, waar paleizen en kerken zich aan het plein bevonden en waar het recht een eigen leven leidde.

Top 10 bezienswaardigheden Krakau

Maar, de Poolse koning zag wel dat zijn bevolking zich alleen kon ontwikkelen wanneer deze dezelfde vrijheid kregen als de rijke stadsburgers. Ook kreeg het in de Middeleeuwen, veel met buitenlandse inwoners, waaronder gefortuneerde Joden, te maken die voornamelijk uit het Duitse Rijk kwamen. De Mariakerk uit de top 10 bezienswaardigheden was van oorsprong dan ook een Duitstalige parochie. Door al deze rijkdom heeft Krakau nog veel majestueuze bezienswaardigheden, zoals het kasteel en de Sukiennice, die het rijke verleden nog altijd etaleren. Maar, welke hotspots uit de top 10 mogen een bezoek van jou verwachten?

 

 

Top 10 hot spots Krakau:

Met behulp van de top 10 bezienswaardigheden van Krakau zie je de moosite plekjes en hotspots bij elkaar. Noteer deze zodat je ze kunt bezoeken wanneer je een bezoek brengt aan de stad. Er is veel te zien, om door het bomen het bos nog te kunnen zien, kun je voorafgaand aan je bezoek een lijstje maken met de bezienswaardigheden van de stad. De onderstaande top 10 helpt je daarbij.

1. Grote Markt

Grote markt - Bezienswaardigheden Krakau

Dit centrale, grootse plein in Krakau dateert uit de 13e eeuw en wordt omringd door historische panden, kerken en paleizen. Je kunt hier volop genieten van de zon, de terrassen en van de mensen om je heen. Het is er altijd gezellig druk zodat je je geen moment hoeft te vervelen.

2. Sukiennice

Sukiennice - Bezienswaardigheden Krakau

In de 15e eeuw was deze ‘lakenhal’ het centrum van de internationale handel. Hedendaags kun je er ambachtelijke producten kopen. De lokale producten worden hier in overvloed aangeboden. Je kunt er lekkere dingen proeven en mee naar huis nemen. Alhoewel de meeste het thuisfront niet halen en al eerder worden opgegeten.

3. Raadhuistoren

Deze gotische toren uit de top 10 bezienswaardigheden stamt uit de 14e eeuw en was onderdeel van het afgebroken Raadhuis. De toren is op de bovenstaande foto te bekijken. Veel mensen maken hier een foto van, sommige gaan erbij staan alsof het de toren van Pisa is.

4. Wawelburcht

Wawelburcht - Bezienswaardigheden Krakau

Dit majestueuze kasteel stamt uit de 14e eeuw en bevindt zich boven de ‘drakengrot’. Het is een plek waar cultuur en historie samenkomen. Voor jong en oud is dit zeker een bezoekje waard. Je kunt er veel zien en het geheel heeft een hele mooie sfeer. Je waant je echt in de wereld van de kastelen en ridders. Er is ook een mogelijkheid tot een rondleiding. Alhoewel dit in het hoogseizoen vaak is uitverkocht kun je via het hotel vaak een reservering maken.

5. Nationaal Museum

Dit museum uit de top 10 hotspots van Krakau herbergt een grote collectie aan klassieke tot moderne kunst, verdeeld over diverse lagen. Je kunt hier uren rondlopen en genieten van de verschillende kunstwerken die er te zien zijn. Voor kinderen is het wellicht geen ‘leuk’ uitje, voor de volwassenen des te meer.

6. Mariakerk

Mariakerk - Bezienswaardigheden Krakau

De Mariakerk is een gotische, katholieke kerk die zich aan de Grote Markt bevindt, eveneens te zien in deze top 10 bezienswaardigheden. In Krakau bevinden zich verschillende grote en kleine kerken. Dit is echter een bijzonder exemplaar waardoor de kerk is opgenomen in de top 10 van Krakau.

7. Barbakan

Barbakan - Bezienswaardigheden Krakau

Dit gotische gebouw uit de 15e eeuw bevindt zich nabij het Planty Park en is één van de weinig overgebleven verdedigingswerken. Het is absoluut een bezoekje waard. Je kunt er veel bekijken en is ook voor het gehele gezin geschikt. De aantrekkelijke toegangsprijzen maken dit een leuke bezienswaardigheid.

8. Planty Park

Planty park - Bezienswaardigheden Krakau

Eén van de mooiste Poolse stadsparken is het Planty Park. Je vindt er oude bomen, fonteinen en monumentale bouwwerken. Je kunt hier even tot rust komen en genieten van de natuur om je heen. Je zult zien hoe rustig dit park aanvoelt, ondanks de drukke stad die eromheen ligt.

9. Zoutmijn Krakau

Zoutmijn - Bezienswaardigheden Krakau

De Wieliczka-zoutmijn uit deze top 10 bezienswaardigheden is één van de grootste ter wereld en werd in de WOII als opslagplaats door de Duitsers bezet. Tegenwoordig kun je hier een rondleiding krijgen of zelf rondlopen. Het is een absolute hotspot uit de stad. Diep onder de grond gaat er een hele wereld gaande waarvan je geen weet hebt. Door de zoutmijn te bekijken krijg je meteen een goede indruk van de impact van de tweede wereld oorlog.

10. Ojców Nationaal Park

Ojców Nationaal Park - Bezienswaardigheden Krakau

Het Ojców Park is een groot natuurgebied met grotten, heuvels, rotsen en diverse diersoorten. Ook bevindt zich er een kasteelruïne. Zoals je op de foto kunt zien, tref je hier veel natuurliefhebbers aan die vele foto’s maken van de omgeving. Ook de bekende nordic walkers hebben dit park zeker gevonden. Je kunt hier lekker lang wandelen en de verschillende grotten rotsen en dieren bekijken.

Wanneer je van steden met een rijke cultuur houdt, is deze stad een plek die je zeker eens bezocht moet hebben; niet voor niets beschouwen velen het als één van Europa’s mooiste steden. En, met deze top 10 aan hotspots raak je voorlopig nog niet uitgekeken.