Top 10 bezienswaardigheden Lille

Dichtbij de grens van het Belgische Wallonië vind je de hoofdstad van Frans-Vlaanderen in het uiterste noorden van Frankrijk: de oude textiel- en ‘studentenstad’ Lille. Zo wordt deze plek ook wel het ‘Antwerpen van Frankrijk’ genoemd, daar waar deze stad een behoorlijk Vlaamse inslag heeft. En dat levert Lille een mooie top 10 aan bezienswaardigheden op.

De top 10 bezienswaardigheden van Lille

Wanneer je in Lille bent, zou je haast even kunnen denken dat je in een Vlaamse stad bent beland. Maar, heel vreemd is dat ook niet. De geschiedenis van beide gebieden komen namelijk met elkaar overheen, daar waar Lille zich dan ook in Frans-Vlaanderen bevindt. In de periode van de 11e tot 18e eeuw was deze stad eigenlijk niet erg florerend en bijzonder, terwijl het in de Middeleeuwen wel de hoofdstad van Rijsels-Vlaanderen, het zuidelijke deel van het Graafschap Vlaanderen, was.

Top 10 bezienswaardigheden Lille

De meest interessante, historische feiten over Lille dateren uit de 19e eeuw toen de stad ineens volop qua inwoners begon te groeien door de opkomende industrialisatie. Veel immigranten uit Vlaanderen en Polen kwamen naar deze snelgroeiende textielstad. Door deze groei, mede vanwege zijn functionele ligging en dienend als kruispunt voor auto- en spoorwegen, kreeg het steeds meer faciliteiten, waaronder de komst van een universiteit. Deze trok, logischerwijze, vele studenten aan waardoor Lille, tot op de dag van vandaag, een gezellige studentenstad is geworden zoals diverse hotspots uit de top 10 laten zien.

Top 10 Lille

Ook voorname musea, zoals het Palais des Beaux-Arts, wisten zich in deze stad, waar eveneens generaal Charles de Gaulle is geboren, te vestigen. En, de Vlamingen die hier wonen, willen dan ook graag proberen in het Nederlands met je te converseren. Maar, welke hotspots uit de top 10 mogen een bezoekje van jou verwachten?

 

 

Top 10 Lille:

 

1. Place du Général de Gaulle

Place du Général de Gaulle - Bezienswaardigheden Lille

Het mooiste en meest centrale plein uit de top 10 bezienswaardigheden van Lille is het Place du Général de Gaulle. Zo vind je er het prachtige, oude beursgebouw met de grote fontein en leent het plein, vooral in de kersttijden, zich uitstekend voor bedrijvige markten. Iets verderop zijn er gezellige tavernes en winkelstraten te vinden.

2. La Vieille Bourse

La Vieille Bourse - Bezienswaardigheden Lille

Eén van de oudste bezienswaardigheden uit de top 10 hotspots van Lille is het statige en voormalige beursgebouw aan het Place du Général de Gaulle. Eigenlijk zou je het wel het mooiste gebouw van de stad mogen noemen. Het complex werd halverwege de 17e eeuw opgebouwd naar de richtlijnen van de Vlaamse renaissance architectuur.

3. Palais des Beaux-Arts

Palais des Beaux-Arts - Bezienswaardigheden Lille

Na museum het Louvre zou Palais des Beaux-Arts in Lille de grootste collectie in kunstwerken hebben met werken van, onder andere, Brueghel, Donatello, Rafaël, Rubens en Monet. Dit museum uit de top 10 hotspots heeft diverse afdelingen en werken die in de loop der eeuwen gemaakt zijn. Ook vinden er met regelmaat diverse exposities plaats.

4. Park Citadel

Park Citadel - Bezienswaardigheden Lille

In het Bois de la Deûle vind je het park nabij de –nog steeds in gebruikte- citadel van het Franse leger. Dit bosachtige gebied bevindt zich in een sterachtige vorm waarbij je langs de oude verdedigingswerken kunt wandelen. Voor rust- en natuurliefhebbers behoort het tot de mooiste bezienswaardigheden uit de top 10 hotspots.

5. Euralille

Euralille - Bezienswaardigheden Lille

Dit ultramoderne complex uit de top 10 bezienswaardigheden is één van de meest bedrijvige locaties van de stad. Zo vind je er talloze winkeltjes, kantoorpanden en gezellige eetgelegenheden. Wanneer je dus een liefhebber van winkelen bent, is dit de absolute plek waar je zijn moet. Daarnaast is het gebouw ontworpen door de fameuze, Nederlandse architect Rem Koolhaas.

6. Museum La Piscine

Uit het oude zwembad van Roubaix nabij Lille is er een heus Art Deco Museum herrezen waar continu verscheidene exposities gehouden worden en je zowel bekende als minder bekende kunstenaars tegenkomt. Voor kunstliefhebbers behoort het tot de absolute top 10 bezienswaardigheden van deze stad.

7. Kathedraal van Lille

Kathedraal van Lille - Bezienswaardigheden Lille

De neogotische kathedraal uit de top 10 hotspots van Lille mag best één van de meest bijzondere bezienswaardigheden genoemd worden. Het is een combinatie van een neogotische en modernistische stijl waarbij alleen al de gevel zelf een waar kunstwerk is. Van binnen doet het echter zeer historisch aan waardoor het een sterk contrast met de buitenzijde vormt.

8. Dierenpark Lille

Het is een belevenis voor jong en oud: de dierentuin van Lille. Het knusse park beschikt over veel exotische dieren, van zebra’s tot reptielen, en behoort tot één van de mooiste bezienswaardigheden van deze top 10. Het is vrij eenvoudig van opzet waarbij er tevens een ‘historisch’ sfeertje hangt. Een bezoekje aan dit park is je tijd dan ook meer dan waard.

9. Kerk van Saint-Maurice

Kerk van Saint-Maurice - Bezienswaardigheden Lille

Deze bijzondere Rooms-Katholieke kerk uit de top 10 hotspots van Lille bevindt zich in het historische centrum en is ontworpen naar de richtlijnen van de gotische stijl. De bouw begon in de 14e eeuw, maar werd pas vijf eeuwen later voltooid. Het interieur behoort, met de indrukwekkende glas-in-lood ramen, tot de absolute bezienswaardigheden van deze stad.

10. Hospice Comtesse Museum

Waar de nonnen eens de zieken verzorgden, is het oude ‘Hospice Comtesse’ uit de top 10 bezienswaardigheden nu een historisch museum geworden. Zo laat de benedenverdieping nog altijd de originele inrichting van het toenmalige ziekenhuis zien terwijl je boven alles te weten komt over de geschiedenis van Lille.

Wanneer je dus op zoek bent naar een locatie om er even fijn, al is het voor enkele dagen, tussenuit te gaan, zal de stad Lille, met haar top 10 bezienswaardigheden, zich hier perfect voor lenen. Naast de historische binnenstad met de gezellige tavernes, die de echte ‘Vlaamse gezelligheid’ uitademen, vind je er eveneens voorname musea die een bezichtiging meer dan waard zijn. En, wil je even ontvluchten aan de stadse bedrijvigheid? Dan zijn er prachtige stukken natuur, zoals het park nabij het citadel en het lieflijke dierenpark waar je de mooiste, exotische dieren kunt bezoeken, geschikte plekken voor dit soort ‘rustmomenten’. Kortom, voor zowel de jongere als oudere generatie heeft de stad genoeg te bieden. En, wil je nu weten waar te beginnen? Vergeet dan vooral niet deze top 10 aan bezienswaardigheden met je mee te nemen.