Top 10 bezienswaardigheden Lissabon

Het is één van de meest gesproken talen ter wereld: Portugees. Brazilië, Angola, Kaapverdië en Mozambique: het is slechts een greep uit de vele landen die deze taal machtig zijn. Maar, hoe is dat zo gekomen? Landen die ogenschijnlijk zo ver, qua kilometers, uit elkaar liggen? Heel vreemd is het eigenlijk niet; ze hebben namelijk allemaal iets gemeenschappelijks: het Portugese Lissabon. Want het antwoord op bovenstaande vragen, dat ligt verborgen in de speciale top 10 bezienswaardigheden van deze stad.

De leukste hotspots en bezienswaardigheden van Lissabon vind je in de top 10.

De top 10 bezienswaardigheden van Lissabon

Toen de Nederlanders enkele eeuwen geleden de zeeën bevoeren, was er toch iets aanwezig dat hen behoorlijk in de weg zat: de Portugezen. Het was één van de grote concurrenten die over de immense oceanen trok om nieuwe werelden te ontdekken. En die werelden? Die zijn ontdekt. Eén van die landen is het nu Zuid-Amerikaanse Brazilië; niet voor niets is Portugees de officiële taal die door bijna de gehele miljoenenbevolking gesproken wordt. Al deze wereldse ontdekkingen hebben Portugal op financieel gebied meer dan goed gedaan; het was koning Manuel I die toentertijd de rijkste monarch van Europa zou worden.

Bezienswaardigheden op vakantie

Hotspots Lissabon

Op zijn beurt liet hij ongekend mooie complexen bouwen die odes zouden vormen aan alles wat hem rijkdom bracht. Waaronder de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama en zijn geroemde reis naar het toenmalige Portugees-Indië. Deze prachtige erfenissen vind je nu in de top 10 bezienswaardigheden van de hoofdstad Lissabon. Zo is eveneens het ‘Torre de Bélem’ een ‘herdenkingsmonument’ die, net als veel andere gebouwen in de top 10 hotspots, is vervaardigd in gotische stijl. De vele overblijfselen uit de tijd van de overzeese expansie zijn hedendaags te bezichtigen in het speciaal daarvoor bestemde Maritieme Museum.

 

 

Top 10 bezienswaardigheden Lissabon

Wanneer je een liefhebber van cultuur en de scheepvaart bent, is Lissabon absoluut een stad die je gezien moet hebben. Met haar vele moderne faciliteiten, zoals trammetjes, winkelstraten en restaurants, maar ook diverse musea en het grote aquarium ‘Oceanarium’, is Lissabon een belevenis voor jong en oud. Ben je nu benieuwd geraakt welke plekken bij jou passen en welke bezienswaardigheden uit de top 10 je niet gemist mag hebben? Lees dan gauw verder!

 

Top 10 Lissabon:

 

1. Kasteel van São Jorge

Het bekendste kasteel van Lissabon, tevens uit de top 10 bezienswaardigheden, bevindt zich hoog op de heuvel en heeft zelfs fundamentele elementen die stammen uit de 6e eeuw voor Christus. Tijdens de Reconquista is het kasteel heroverd op de Moren. Het is één van de meest waardevolle erfenissen uit Lissabon.

2. Paleis van Queluz

Paleis van Queluz - bezienswaardigheden Lissabon

Het chique Paleis van Queluz komt uit de 18e eeuw en kent verschillende bouwstijlen, waaronder Barok en Rococo. Pedro, de jongste zoon van koning Jao V, liet in de 18e eeuw het toenmalige jachtverblijf uitbreiden tot een heus paleis. Hedendaags behoort het tot één van de verfijndste hotspots uit de top 10 van Lissabon.

3. Praça do Comércio

Vlakbij de Taag, de nabijgelegen rivier, bevindt zich één van de grootste pleinen, tevens uit de top 10 bezienswaardigheden, van Lissabon: Praça do Comércio, ook wel bekend als Terreiro do Paço. In de 18e eeuw is het plein deels verwoest geraakt door een grootse aardbeving, maar is gelukkig nu weer in ere hersteld.

4. Mosteiro dos Jerónimos

Mosteiro dos Jerónimos - bezienswaardigheden Lissabon

Eén van de meest prominente gebouwen uit deze stad, en tevens de top 10 hotspots, is het 16e eeuwse klooster van Jéronimos. Het is vermoedelijk gebouwd uit eerbetoon voor Vasco da Gama en zijn geslaagde reis naar Indië; één van de redenen waarom koning Manuel I de rijkste monarch van Europa werd.

5. Toren van Bélem

Toren van Bélem - bezienswaardigheden Lissabon

Het is waarschijnlijk de meest iconische toren die Lissabon rijk is: Torre de Bélem. Deze ‘verdedigingstoren’ uit de top 10 bezienswaardigheden is gebouwd naar de richtlijnen van de laatgotische Manuelstijl om de grandeur van de Portugese macht overzee te vieren; eveneens de reis van Vasco da Gama naar Indië.

6. Arco da Rua Augusta

Arco da Rua Augusta - bezienswaardigheden Lissabon

De iconische boog van Arco da Rua Augusta bevindt zich op het plein Praça do Comércio en vormt een herinnering aan de wederopbouw na de verwoestende aardbeving uit 1755. Het is gedecoreerd met beelden van historische figuren en vormt één van de mooiste hotspots van Lissabon.

7. Igreja de Santa Engrácia

Igreja de Santa Engrácia - bezienswaardigheden Lissabon

Eén van de oudste kerken uit de top 10 bezienswaardigheden, en van de stad zelf, is de Igreja de Santa Engrácia. Hoger gelegen op de heuvel bevindt zich deze romaans-katholieke kerk die tevens bekend staat om het fenomenale uitzicht. Het heeft een serene uitstraling en is een goede weerspiegeling van de vroegere rijkdom van deze stad.

8. Carmo

Carmo - bezienswaardigheden Lissabon

Het klooster van Carmo uit de top 10 hotspots werd gesticht in de 14e eeuw, maar is grotendeels verwoest door de aardbeving in 1755. De eerste inwoners waren de Karmelieten. Het klooster in Lissabon is gebouwd naar de gotische architectuur die gebruikelijk was voor bedeloorden. Hedendaags tonen de ruïnes de eens glorieuze pracht.

9. Maritiem Museum

Het is waarschijnlijk één van de meest kenmerkende bezienswaardigheden voor cultuurliefhebbers uit deze top 10 van Lissabon: het Maritiem Museum. Mede door de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama en andere wereldreizigers is Portugal, toentertijd, extreem rijk geworden. En die erfenissen, die zijn verzameld in dit speciale museum.

10. Oceanarium Lissabon

Oceanarium Lissabon - bezienswaardigheden Lissabon

Eén van de grootste aquariums van Europa, en daarmee tevens van deze top 10 bezienswaardigheden, is het Oceanarium van Lissabon. Het aquarium herbergt een grote verzameling aan zeldzame vissen; maar, ook vogelsoorten, schelpdieren en andere diersoorten zijn hier te bewonderen. Het is een belevenis voor jong en oud.

 

De meeste bezienswaardigheden uit Lissabon, ook uit deze top 10, zijn erfenissen van de glorieuze tijdperken uit de voorgaande eeuwen, voornamelijk door de overzeese wereldreizen die vele ontdekkingsreizigers, waaronder de bekende Vasco da Gama, gemaakt hebben. Terwijl deze Portugezen de wereld veroverden, werd koning Manuel rijker en machtiger. En die weelderigheid? Die zie je groots terugkomen in de vele residenties en complexen die deze hoofdstad rijk is, zoals het Mosteiro dos Jerónimos. Ben jij ook benieuwd naar deze imposante nederzettingen uit de vorige eeuwen? Dan mag je deze steden top 10 bezienswaardigheden uit Lissabon, met haar weelderige poorten en gotische kerken, zeker aan je lijstje met hotspots toevoegen.

 

Deze top 10 lijstjes zijn ook leuk!