Top 10 bezienswaardigheden Londen

De top 10 bezienswaardigheden van Londen kan je hier vinden. De stad van rode telefooncellen, dubbeldekker bussen en de immense klokkentoren nabij de rivier: waarschijnlijk kun je al raden dat het om het Britse Londen gaat. Deze stad, hedendaags één van de belangrijkste metropolen op aarde, is een plek waar rijkdom, historie en de monarchie samenkomen. Nergens ter wereld is er een stad zo toegewijd aan het bijbehorend koninkrijk als deze immense metropool aan de Theems. Maar, welke plekken behoren nu echt tot de top 10 hotspots?

Londen top 10 bezienswaardigheden en hotspots

Het is één van de belangrijkste steden ter wereld: het Britse Londen. Maar, hoe is deze stad eigenlijk ontstaan? Enkele duizenden jaren geleden, in de tijd van de Prehistorie, was het gebied niet meer dan eenvoudige landbouwgrond. Maar, vondsten van toen tonen wel aan dat het vroeger al een interessante locatie was. Enkele eeuwen later, in de middeleeuwen, begon het echt te leven. Angelsaksische koningen versloegen de Vikingen en de stad begon te bloeien. Zo kende Londen een hevige groei waarbij het inwoneraantal, omstreeks 1300, al tegen de 100.000 zat. Tegen betalingen kreeg het steeds meer vrijheden en privileges; de stad werd alsmaar rijker.

Top 10 bezienswaardigheden Londen

In de 16e eeuw werd Londen een handelscentrum en werd de eerste beurs geopend. Ook de St. Paul’s Cathedral, eveneens te zien in de top 10 hotspots, verwierf een belangrijke functie. In de 18e eeuw was de Britse hoofdstad zelfs zo welvarend dat het de rol van Amsterdam als financieel centrum overnam. Het was dan ook onvermijdelijk dat het Britse Koninkrijk Londen, de stad met zoveel allure, als ‘hoofdkwartier’ zou nemen.

Zo staan het Palace of Westminster en de Westminster Abbey, eveneens te zien in deze top 10 hotspots, in dienst van de koninklijke familie. En, wil je graag de rust pakken? Dan kun je even heerlijk ontspannen in Hyde Park, evenals in de vele musea. Om even een begin te hebben, volgt hier een heuse top 10.

 

 

Top 10 Londen:

 

1. Palace of Westminster

Palace of Westminster - Top 10 Londen

Het enorm grote paleis, ook wel het ‘House of Parliament’, bevindt zich aan de oever van de Theems en is gebouwd in neogotische stijl. Het is tevens de zetel van het Britse parlement. Aan de zijde bevindt zich de bekendste klokkentoren van het rijk, de Big Ben. Door zijn uiterst voorname functie en grootte staat het Palace of Westminster met recht op nummer 1 van de top 10 hotspots van Londen.

 

2. Buckingham Palace

Buckingham Palace - Top 10 Londen

Als eerste bewoond door Queen Victoria, nu de officiële residentie van de Britse monarch Queen Elizabeth. Het paleis, gebouwd in de 18e eeuw, is in bezit van vele meesterwerken van kunstenaars als Rubens, Van Rijn en Van Dyck. Ook de ‘wisseling van de wacht’ behoort, samen met het paleis, tot de top 10 bezienswaardigheden.

 

3. Westminster Abbey

Westminster Abbey - Top 10 Londen

Eén van de voornaamste heilige centra uit de top 10 is de ‘koninklijke’ Westminster Abbey; wanneer het een koninklijke aangelegenheid betreft, zal deze hier plaatsvinden. De indrukwekkende abdij is naar de richtlijnen van de gotische stijl en behoort tot de absolute bezienswaardigheden van Londen.

 

4. Tower of London

Tower of London - Top 10 Londen

Dit indrukwekkende gebouwencomplex uit de top 10 van Londen heeft in de loop der tijd vele functies gehad. Waar het eens diende als koninklijk paleis, hebben veel hooggeplaatste personen hier het laatste daglicht mogen zien alvorens hun executie. Als er één plek bestaat met een rijke geschiedenis, dan is dat wel de Tower of London.

 

5. Kensington Palace

Kensington Palace - Top 10 Londen

In de vroeg 17e eeuw werd er in de tuinen van Kensington een groot paleis gebouwd, het Kensington Palace. Daar waar het eens in handen was van een graaf, werd het paleis door William III gekocht die een residentie in de buitenlucht zocht vanwege zijn astma. Daarnaast ligt Kensington Palace op één van de mooiste landgoederen en behoort het tot de fraaiste bezienswaardigheden uit deze top 10.

 

6. St. Paul’s Cathedral

St. Paul's Cathedral - Top 10 Londen

Het is de zetel van de Anglicaanse aartsbisschop van Londen, de St. Paul’s Cathedral. In de 17e en 18e eeuw werd dit heilige centra gebouwd in de stijl van de Engelse barok. Ook zijn er in deze kathedraal uit de top 10 bezienswaardigheden veel belangrijke figuren ten grave gedragen, waaronder Winston Churchill.

 

7. London Eye

London Eye - Top 10 Londen

Wanneer je een panoramisch uitzicht over de stad wilt hebben, moet je naar dit reuzenrad uit de top 10 bezienswaardigheden gaan. Het bevindt zich op de zuidelijke oever van de Theems en staat tegenover het Palace of Westminster. Het is gebouwd uit opdracht van British Airways tijdens de milleniumwisseling van het jaar 2000.

 

8. Tower Bridge

Tower Bridge - Top 10 Londen

Naast de Tower of Londen bevindt zich deze statige brug waarvan de bouw zich in de 19e eeuw voltooide. Deze enorme stalen constructie heeft elementen van de Victoriaans-Gotische stijl om zo een harmonieus beeld met de rest te vormen. Het is hedendaags één van de best bezochte bezienswaardigheden uit de top 10 van Londen.

9. Hyde Park

Wanneer je even wilt ontsnappen aan de stadse hectiek, kun je tot rust komen in één van de mooiste bezienswaardigheden, en uit de top 10, van Londen: Hyde Park. Dit ‘Royal Park’ diende voorheen als jachtgebied en heeft een grootte van 140 hectare. Het is vernoemd naar Anna Hyde, de echtgenote van koning Jacobus II van Groot-Brittannië.

10. Victoria and Albert Museum

Het is één van de meest indrukwekkende musea, en uit deze top 10 bezienswaardigheden, van Londen: het Victoria and Albert Museum. Het toont een indrukwekkende collectie van allerlei onderwerpen, zoals kunst, kleding en ontwerpen van industriële vormgeving. Het museum was oorspronkelijk een bijproduct van de uiterst succesvolle ‘Great Exhibition’ uit 1851.

Eén van de opvallendste kenmerken omtrent Londen en haar top 10 aan bezienswaardigheden is het koninklijke gehalte van deze stad. Vrijwel ieder complex is op een eigen manier gewijd aan de Britse monarchen die samen dan ook een rijke geschiedenis delen. Ondanks dat je misschien ietsjes dieper in de buidel moet tasten, zijn deze wereldberoemde en top 10 hotspots absoluut de bezienswaardigheden de je eens gezien moet hebben in deze stad tijdens je reis. Daarnaast is het vanuit Amsterdam ook nog eens ‘om de hoek’. Ga je voor cultuur en historie? Dan zal Londen, met haar eeuwig mooie bezienswaardigheden, je voorlopig even zoet houden.