Top 10 bezienswaardigheden Maastricht

Gelegen in het zuiden van het land, in de provincie waar de ‘vlaai’ nog altijd een goed bewaard familierecept is gebleven, vind je één van Nederlands meest bourgondische steden: het eeuwenoude Maastricht. Eeuwenoud? Jazeker. Het waren namelijk de Romeinen die de ‘eerste stenen’ van deze stad wisten te leggen waarbij deze nederzetting de naam ‘Mosa Trajectum’ kreeg. Inmiddels is deze ‘oversteek bij de Maas’ uitgegroeid tot één van de mooiste steden. En dat heeft Maastricht een heuse top 10 aan bezienswaardigheden opgeleverd.

De top 10 bezienswaardigheden van Maastricht

Ieder jaar mag Maastricht er weer van genieten: gewapend met zijn Stradivarius uit 1732 en flamboyante orkest weet deze grootse Maastrichtenaar, André Rieu, ieder jaar het Vrijthof weer rijkelijk te vullen met muzikale liefhebbers van diverse continenten. Maar, Maastricht is ook één van de oudste steden van Nederland. Archeologische opgravingen, zoals tevens te zien in deze top 10 bezienswaardigheden, tonen zelfs aan dat het vóór het Romeinse tijdperk al een plek was waar door mensen geleefd werd.

Top 10 bezienswaardigheden Maastricht

Enkele eeuwen later, in de Middeleeuwen, was Maastricht een behoorlijk welvarende en bedrijvige stad. Er werden kerken gebouwd, pleinen aangelegd en de handel kende hier een voorspoedige toekomst. In de eeuwen die zouden, volgen wist deze stad, vooral op cultureel gebied, te groeien. Maar, ook Maastricht heeft veroveringen gekend. In 1795 werd de stad ingelijfd bij de Franse Republiek; het negatieve gevolg was dat vele erfenissen, zoals kerken, bibliotheken, archieven en instellingen, zoals de zorg voor zieken en ouderen, vernield werden.

Top 10 Maastricht

In de 19e eeuw was Maastricht dan ook een sterk verfranste stad; zo werd er door de elite nauwelijks Nederlands gesproken. Gelukkig zijn ook deze tijden veranderd. De stad werd, na de industrialisatie, volledig opgeknapt, panden werden in ere hersteld en de geschiedenis kreeg een ‘tweede leven’. Door de komst van kunstopleidingen wist deze stad een cultureel centrum te worden, zoals te zien in deze top 10 hotspots. Maar, welke bezienswaardigheden uit deze bourgondische stad ga jij bezoeken?

 

 

Top 10 Maastricht:

 

1. Vrijthof

Vrijthof - Bezienswaardigheden Maastricht

Het is plein dat ieder jaar het decor mag vormen voor één van ‘s werelds best verkochte artiesten: het Vrijthof in Maastricht. Of, zoals André Rieu het liever zelf introduceert: ‘de Vriethof’. Al eeuwenlang is het ‘de centrale plek’ van deze stad en uit deze top 10 bezienswaardigheden. Ook vind je er aangrenzend vele terrasjes, winkelstraten en monumentale panden, zoals de Sint-Jan en Sint-Servaas.

2. Historische binnenstad

Binnenstad Maastricht - Bezienswaardigheden Maastricht

 

Wanneer je vanaf het Vrijthof de stad in loopt, zie je de onwaarschijnlijk mooie, oude panden die het historische centrum van Maastricht rijk is. Zo zijn de straten gemaakt van eeuwenoude kinderkoppen en kun je plots tegen een Middeleeuwse poort aanlopen. Het is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden uit deze top 10 hotspots.

3. Basiliek van Sint-Servaas

Basiliek van Sint-Servaas - Bezienswaardigheden Maastricht

Samen met zijn ‘broertje’ Sint-Jan ligt deze basiliek aan het centraal gelegen Vrijthof. Doordat het gebouwd zou zijn op het graf van Sint-Servaas, wordt het gezien als de oudste en nog bestaande kerk van Nederland. Tijdens de Middeleeuwen werd de kerk met regelmaat wat aangepast; zo kreeg deze basiliek uit de top 10 hotspots de eerste gotische kenmerken in de 12e eeuw en later ook nog barokke elementen.

4. Onze-Lieve-Vrouwekerk

Onze Lieve Vrouwekerk - Bezienswaardigheden Maastricht

Eén ander belangrijk kerkgebouw is deze ‘Onze-Lieve-Vrouwekerk’ uit deze top 10 bezienswaardigheden van Maastricht. Het complex dateert uit de 11e eeuw en staat vooral bekend om de westbouw: een monumentaal bouwwerk dat zich aan de westzijde bevindt. Het bijzondere van deze basiliek is wel de openheid naar andere geloofsovertuigingen: je hoeft niet per se Rooms-Katholiek te zijn om hier je geloof te belijden.

5. Helpoort

Helpoort - Bezienswaardigheden Maastricht

Deze historische en voormalige stadspoort, daterend uit de 13e eeuw, is de oudste versie van het land en daarmee tevens uit de top 10 bezienswaardigheden van Maastricht. Het was de hertog van Brabant die zijn stad wilde beschermen en daarom een grote stadsmuur, met poorten, liet bouwen. Resten hiervan zijn nog altijd te bewonderen wanneer je door de historische binnenstad loopt.

6. Bonnefantenmuseum

Bonnefanten museum - Bezienswaardigheden Maastricht

Dat Maastricht meer is dan oude panden alleen, dat laat dit kunstmuseum uit deze top 10 hotspots goed zien. Dit museum, opgericht in de 19e eeuw, staat vooral bekend om de bijzondere collecties. Zo heeft het prachtige objecten uit de Middeleeuwse beeldhouwkunst, Zuid-Nederlandse schilderkunst en uit de hedendaagse tijd.

7. Sint Servaasbrug

Sint Servaasbrug - Bezienswaardigheden Maastricht

Het is de mooiste en meest kenmerkende brug die deze stad, en de top 10, rijk is: de Sint Servaasbrug. Deze stenen boogbrug verbindt al eeuwenlang, al sinds de 13e eeuw, de stadsdelen van Maastricht die door de rivier van elkaar gescheiden waren. Het behoort tot de absolute bezienswaardigheden uit deze top 10.

8. Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof - Bezienswaardigheden Maastricht

Van buiten alleen al is het een kunstwerkje op zich, dit knalrode museum. Het is gevestigd in het pand van het ‘Spaans Gouvernement’ waarbij de collectie van origine een particuliere verzameling was. Zo vind je hier, in dit museum uit de top 10 bezienswaardigheden van Maastricht, werken van Vlaamse en Hollandse meesters uit de 16e, 17e en 18e eeuw, maar ook bijzondere objecten uit de Middeleeuwen, Renaissance en zelfs uit de Oosterse wereld.

9. Museumkelder van Derlon

In het luxe hotel Derlon, gelegen aan het Onze-Lieve-Vrouweplein, vind je in de kelder een klein archeologisch museum waar nog de resten van Romeinse opgravingen te vinden zijn. Wanneer je een geschiedenis- en cultuurliefhebber bent, moet je deze plek uit de top 10 hotspots van Maastricht echt eens bezichtigen.

10. Stadspark Maastricht

tadspark Maastricht - Bezienswaardigheden Maastricht

Aan de rand van het centrum van Maastricht vind je een prachtig stukje natuur, namelijk het rustgevende stadspark. Zo zie je hier idyllische vijvers, lieflijke bomen en zelfs nog resten van de eeuwenoude vestingswerken. Dit park, daterend uit de 18e en 19e eeuw, is één van de mooiste locaties uit deze top 10 bezienswaardigheden.

Kortom, Maastricht is één van de meest romantische steden, met haar prachtige top 10 aan bezienswaardigheden, van het land. Met de charmante ligging aan de Maas zou je het haast het Praag van Nederland mogen noemen. De historische binnenstad, de levendige pleinen en gezellige tavernes: het is niet voor niets dat deze stad voor André Rieu, als fanatiek wereldreiziger, de eeuwige favoriet zal blijven.