Top 10 bezienswaardigheden Madrid

Als er één stad in het Mediterrane zuiden koninklijke grandeur uitstraalt, dan is het wel de hoofdstad van Spanje: het majestueuze Madrid. Zo is geen enkele plek onversierd gebleven waarbij –vrijwel- alle pleinen over een ruiterstandbeeld van een voormalig vorst beschikken. Dat het eveneens de woonplaats van de Spaanse monarchen vormt, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar, Madrid is, met haar top 10 aan bezienswaardigheden, meer dan een koninklijke stad alleen.

De top 10 bezienswaardigheden van Madrid

Precies in het midden van het Spaanse land bevindt zich deze florerende stad. Waar Barcelona voornamelijk bekend staat om haar markante en flamboyante vormgeving, heeft Madrid juist statige en ‘serene’ gebouwen, veelal vervaardigd in de neoclassicistische stijl. Maar, waar is het eens begonnen? De eerste historische feiten over Madrid en haar bezienswaardigheden dateren uit de 9e eeuw. Deze relatief late ontstaanswijze komt door de, -voor de toen heersende volken-, ongunstige ligging. Doordat het in het binnenland lag, was er ook geen mogelijkheid tot het bouwen van een haven.

Top 10 bezienswaardigheden Madrid

De toen heersende Moren bouwden hun eerste paleis aan een rivier die zij ‘al-majrit’ noemden, de vroegere term voor Madrid. Nadat het in katholieke handen kwam, wist de stad vooral in de 18e en 19e eeuw een grote groei door te maken, mede door de komst van de Koninklijke familie. Zij vonden dat Madrid niet mooi genoeg was en lieten bruggen, paleizen en andere faciliteiten bouwen.

Top 10 Madrid

Deze veranderingen zorgden voor een grootse inwonerstoename en de stad groeide uit tot één van Europa’s meest welvarende steden waarbij ook de werkgelegenheid bleef stijgen. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat de meest imposante musea, eveneens te zien in deze top 10 bezienswaardigheden, en belangrijke gebouwen op politiek en bestuurlijk niveau zich hedendaags in Madrid bevinden. Nu ben je vast benieuwd geraakt welke hotspots in deze top 10 staan. En dat antwoord, dat vind je hieronder!

 

 

Top 10 Madrid:

 

1. Palacio Real de Madrid

Palacio Real de Madrid - bezienswaardigheden Madrid

Het grootste paleis ter wereld, en uit deze top 10 bezienswaardigheden, is het Koninklijke Paleis van de Spaanse monarchen. Dit majestueuze complex dateert uit 1755 en beschikt over een prachtige tuin, aangelegd naar de richtlijnen van de Engelse landschapsarchitectuur. Hedendaags wordt het kasteel bewoond door de koning van Spanje, Felipe VI.

2. Buen Retiro Park

Buen Retiro Park - Bezienswaardigheden Madrid

Eén van de meest iconische locaties van Madrid en deze top 10 hotspots is het park Buen Retiro. Met een oppervlakte van 1.4 vierkante kilometer vind je er diverse objecten, zoals de statige zuilengalerij met het standbeeld van Alfons XII en het Palacio de Cristal, geïnspireerd op het Crystal Palace van Paxton. De vele kunstenaars en straatmuzikanten laten het park nog eens extra leven.

3. El Escorial

El Escorial - Bezienswaardigheden Madrid

Dit immens grote abdijcomplex uit deze top 10 bezienswaardigheden is eigenlijk een combinatie van een abdij en een koninklijk mausoleum. Onder het altaar, in de crypte, bevinden zich de zesentwintig graven van de voormalig Spaanse vorsten die hier hun laatste rustplaats vonden. Daarnaast zijn er primitieven te vinden, waaronder die van Bosch, El Greco en Titiaan.

4. Paleis van Cibeles

Paleis van Cibeles - Bezienswaardigheden Madrid

Gelegen aan het Plaza de Cibeles vind je dit bijzondere paleis uit de top 10 hotspots. Waar het eens diende als post- en communicatiekantoor, functioneert het nu als het gemeentehuis van Madrid. Het gebouw is opgetrokken uit steen en heeft majestueuze uitstraling. Bij speciale gelegenheden wordt het aangrenzende plein als ‘toneel’ gebruikt.

5. Plaza Mayor

Plaza Mayor - Bezienswaardigheden Madrid

Dit plein, eens aangelegd om de chaotische buurt rondom Plaza del Arrabal, ook wel Plaza Mayor, te herstructureren, is één van de meest centrale pleinen van Madrid en uit deze top 10 bezienswaardigheden. Het dateert uit de 16e eeuw en toont eveneens het ruiterstandbeeld van Filips III. Daarnaast verbindt het zo’n negen punten.

6. Museo Nacional del Prado

Museo Nacional del Prado - Bezienswaardigheden Madrid

Het meest voorname museum van Spanje en deze top 10 hotspots is het Museo Nacional Del Prado. Het toont de mooiste werken die in de loop van de 12e tot 20e eeuw gemaakt zijn met meesters als Bosch, Greco, Rubens, Titiaan en Velázquez. Zo lijkt ook het imposante museum op een Romeinse tempel; in feite ook een kunstwerk op zich.

7. Barrio de la Latina

Barrio de la Latina - Bezienswaardigheden Madrid

In tegenstelling tot de koninklijke complexen is deze eeuwenoude buurt knus van opzet waar de islamitische erfenissen nog duidelijk zichtbaar zijn. Zo vind je hier talloze terrasjes, tapasbarretjes en vele winkeltjes waar je uren rond kan struinen. Het is één van de meest gezellige hotspots van Madrid en deze top 10 bezienswaardigheden.

8. Plaza de Oriente

Plaza de Oriente - Bezienswaardigheden Madrid

Dit plein, daterend uit de 19e eeuw, is één van de grootste pleinen die de grandeur van de Spaanse monarchen extra benadrukt. Zo zie je eveneens het Koninklijke Paleis liggen en zijn de tuinen in strakke en kunstzinnige vormen aangelegd. Voor natuurliefhebbers behoort het met recht in de top 10 hotspots van Madrid.

9. Archeologisch Museum

Archeologisch Museum - Bezienswaardigheden Madrid

Wanneer je een liefhebber van cultuur en historie bent, is het archeologisch museum uit deze top 10 bezienswaardigheden een bezoekje meer dan waard. Zo bestaan de collecties uit Europese en islamitische vondsten uit tijden van de Prehistorie, Oudheid en de Middeleeuwen. Alles wat je over geschiedenis wilt weten, vind je hier in Madrid.

10. Kathedraal van Almudena

Kathedraal van Almudena - Bezienswaardigheden Madrid

De bouwplannen voor deze kathedraal uit de top 10 van Madrid waren oorspronkelijk gebaseerd op de richtlijnen van de gotiek, maar werden omgezet naar de neoclassicistische bouwstijl zodat het beter aan zou sluiten op het Koninklijk Paleis. Het interieur is waarschijnlijk nog verrassender waarbij er zelfs invloeden van pop-art te vinden zijn.

Zoals je kunt zien, is deze metropool eigenlijk een grootse samensmelting van Koninklijke complexen en culturele instanties, maar ook van gezellige wijken en bedrijvige winkelstraten. Zo staan sommige bezienswaardigheden uit deze top 10 behoorlijk ver uit elkaar, maar dat zorgt juist voor de onverwachte en verrassende diversiteit van deze stad. Zo zou je in La Latina, wat haast lijkt op een idyllisch dorpje, niet verwachten dat je je in een miljoenenstad bevindt. Kortom, ben jij ook benieuwd naar alles wat deze koninklijke stad jou te bieden heeft? Boek dan snel een vlucht naar het indrukwekkende Madrid. En, vergeet vooral deze top 10 aan bezienswaardigheden niet met je mee te nemen.