Top 10 bezienswaardigheden Milaan

Wat is er te doen in Milaan? De top 10 lijst op deze pagina  geeft je snel een overzicht van de bezienswaardigheden van deze prachtige stad. De bezienswaardigheden kan je bekijken in de lijst van toeristische trekpleisters. De lijst met meest populaire tips is samengesteld door ons team. Bekijk de top 10 hieronder.

De top 10 bezienswaardigheden van Milaan

Gelegen in het noordelijke Lombardije, één van de meest ontwikkelde regio’s van Italië, bevindt zich één van de belangrijkste steden uit het land: het creatieve Milaan. Creatief? Jazeker. Vrijwel al het Italiaans design, van kleine koffiekopjes tot sportieve sportauto’s van Alfa Romeo, vinden hun oorsprong in deze stad. Maar, niet alleen het design spreekt tot de verbeelding; het zijn eveneens de historische bezienswaardigheden, veelal te zien in deze top 10 aan bezienswaardigheden, die nog iedere dag een hoop bezoekers aan zich weten te binden. Waar Rome een stad van ultieme historie is, is Milaan de ‘hoofdzetel’ van het Italiaans design. Het is dan ook niet voor niets de tweede, belangrijkste stad van Italië. Zelfs in de 13e eeuw was deze stad al zeer inventief. In de middeleeuwen, toen de pest uitbrak, kwam meer dan 1/3e deel van de Europese bevolking om. Maar, Milaan bleef echter gespaard van deze ramp; zij, de bewoners, metselden namelijk hun huizen dicht om besmetting van anderen te voorkomen. Hierdoor bleef het inwoneraantal van deze stad op peil en zou Milaan in de loop der tijd nog meer gaan groeien. Enkele eeuwen later, gedurende de renaissance, werd de stad geregeerd door de hertogen Sforza en Visconti.

Top 10 bezienswaardigheden Milaan

De bekende kunstenaars Leonardo Da Vinci en Bramante leverden diverse werken aan deze hoogadellijke figuren. Aangezien de stad uiteindelijk het belangrijkste centrum van het Italiaans nationalisme werd, kwamen veel arme immigranten uit het zuiden naar Milaan om hier een beter bestaan op de bouwen.

Hotspots

Tegenwoordig is het nog altijd een stad van design waar de Galleria Vittorio Emanuele II, tevens te zien in de top 10 hotspots, een indrukwekkend voorbeeld van is. Maar, ook de historie leeft rijkelijk voort; zo zijn de Dom van Milaan, het Castello Sforzesco en de Colonne di San Lorenzo nog altijd imposante voorbeelden van de Milanese geschiedenis. Maar, welke plekken uit de top 10 bezienswaardigheden in het creatieve Milaan worden jouw favorieten?

 

 

Top 10 Milaan:

 

1. Dom van Milaan

Dom van Milaan - bezienswaardigheden Milaan

De kathedraal van Milaan is waarschijnlijk het meest iconische complex van deze Noord-Italiaanse stad. Het is één van de grootste kerkgebouwen in Italië en wordt gezien als het meesterwerk van de gotische kunst. De kathedraal dateert uit de 14e eeuw en herbergt talloze schatten uit de middeleeuwen. Het is met recht één van de mooiste bezienswaardigheden uit de top 10 van Milaan.

2. Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II - bezienswaardigheden Milaan

Dit imposante gebouw uit de top 10 hotspots is één van de oudste, overdekte passages ter wereld. Kenmerkend is het enorm grote, glazend plafond. In deze overdekte winkelstraat vind je veel luxe kledingmerken als Massimo Dutti, Louis Vuitton, Gucci en Prada. Als je van winkelen houdt, mag je dit glamoureuze complex zeker niet gemist hebben.

3. Castello Sforzesco

Castello Sforzesco - bezienswaardigheden Milaan

Het 14e eeuwse kasteel uit de top 10 bezienswaardigheden van Milaan werd gebouw uit opdracht van hertog Francesco Sforza. Hedendaags vind je er diverse musea, waaronder een greep uit de kunstcollectie van Michelangelo en de wandtapijten van Trivulzio. Het complex heeft een echt middeleeuwse uitstraling.

4. Porta Sempione

Porta Sempione - bezienswaardigheden Milaan

Het is één van de mooiste poorten van Milaan en daarmee ook uit deze top 10 hotspots. Oorspronkelijk was het bedoeld om je te verwelkomen in een ander stadsdeel; hedendaags is het één van de iconische bezienswaardigheden van de stad. In de poort zelf staat ‘Arco della Parca’ gegraveerd, ook wel de ‘boog van vrede’.

5. Teatro alla Scala

Teatro alla Scala - bezienswaardigheden Milaan

Wanneer je een liefhebber van opera bent, is dit dé plek waar je jezelf begeven moet. Dit theater uit de top 10 bezienswaardigheden van Milaan is vervaardigd in neoclassicistische stijl en wordt gezien als het mooiste operagebouw ter wereld. Zo vertonen eveneens veel toneelattributen elementen uit het Romeinse tijdperk.

6. Parco Sempione

Parco Sempione - bezienswaardigheden Milaan

In de 19e eeuw kwam er een soort ‘rustplek’ in de stad onder de naam ‘Parco Sempione’. Wanneer je door de ‘boog van vrede’ wandelt, stuit je op dit indrukwekkende, groenrijke stadspark. Dit stukje natuur uit de top 10 hotspots van Milaan grenst aan de kasteeltuinen van het Castello Sforzesco.

7. Colonne di san Lorenzo

Het zijn één van de mooiste, Romeinse ruïnes die je kunt vinden in Milaan: de Colonne di San Lorenzo. Gelegen voor de gelijknamige basiliek vind je deze lange rij zuilen uit de top 10 bezienswaardigheden. Zo werd San Lorenzo eveneens gezien als de patroonheilige van alle koks; hij zou hen helpen iemand te vinden om voor te koken.

8. Santa Maria della Grazie

 Grazie - bezienswaardigheden Milaan

Van buiten is de kerk misschien minder indrukwekkend dan de Dom, maar van binnen wacht je een verrassing. Deze kerk uit renaissance herbergt namelijk het meesterlijke kunstwerk ‘Het Laatste Avondmaal’. Daarnaast is het interieur van deze kerk uit de top 10 bezienswaardigheden vervaardigd in gotische stijl.

9. Giardini Pubblici

Het is één van de mooiste bezienswaardigheden uit de top 10 hotspots van Milaan: het stadspark Giardini Pubblici. Wanneer je even genoeg hebt van de stadse bedrijvigheid, kun je op deze plek even tot rust komen. Het grootste park dateert uit de 18e eeuw en geeft plaats aan diverse gebouwen, waaronder het Planetarium en het Museo Civico di Storia Naturale.

10. Cavallo di Leonardo Da Vinci

nci - bezienswaardigheden Milaan

Het is het meest beroemde paard dat Italië heeft voortgebracht: de paardenschets van Leonardo Da Vinci, daterend uit de 15e eeuw. Als eerbetoon aan het grootste genie van Italië is zijn anatomische schets hedendaags vereeuwigd in de vorm van een paardensculptuur en behoort het tot de top 10 hotspots van Milaan.

 

Zoals je ziet, is het Noord-Italiaanse Milaan een stad van ‘uitersten’. Waar je aan de ene zijde oude ruïnes uit het Romeinse tijdperk of complexen uit de middeleeuwen vindt, kun je in het ‘Galleria Vittorio Emanuele II’ uit de top 10 bezienswaardigheden de mooiste en meest moderne designspullen kopen. Want design, dat is toch wel de florerende motor van deze majestueuze stad. Ben jij nu ook benieuwd wat Milaan jou te bieden heeft met al haar glorieuze pracht en praal? Vergeet dan niet deze top 10 aan bezienswaardigheden met je mee te nemen met een zakcentje. Want ja, Milaan is en blijft de stad met de mooiste winkelstraten…