Top 10 bezienswaardigheden München

Wanneer je aan Duitsland denkt, zijn het vaak de woorden ‘Bier’, ‘Bradwurst’ en ‘Schnitzel’ die als eerste bij mensen te binnen schieten. Deels klopt dat natuurlijk, maar het land van de Germanen heeft natuurlijk veel meer dan alleen voedingswaren te bieden. En daar is de Beierse hoofdstad München meer dan het levende en historische bewijs van. Want een stad met zoveel bezienswaardigheden, daar moet natuurlijk een heuse top 10 aan gewijd worden.

De top 10 bezienswaardigheden van München

De oorsprong van het Duitse München begint zo’n enkele eeuwen geleden. In het begin van de 12 eeuw werd er een stadje naast het klooster, naar opdracht van hertog Hendrik de Leeuw, gesticht, dienende als handelspost. In de 13e eeuw werd het dan ook een plek waar veel adellijke figuren resideerden; iets dat enkele locaties uit de top 10 bezienswaardigheden, waaronder het München Residenz, dan ook rijkelijk etaleren.

Top 10 bezienswaardigheden München

Maar, München was tegelijkertijd ook een zeer religieus centrum; iets dat de grote aanwezigheid van kerken, zoals de Frauenkirche en de Sint-Michaëlkerk, direct duidelijk maakt. En, deze complexen zijn wat dat betreft zeer bijzonder te noemen; waar de een duidelijk in de laat-gotische stijl gebouwd is, vind je verderop een ‘renaissance-barok’ combinatie, beiden ook verschillende, godsdienstige gemeenschappen. Wanneer je waarde aan historische gebouwen hecht, vormen locaties als het authentieke Marienplatz en het bijbehorende Neues Rathaus absolute bezienswaardigheden uit de top 10 van deze Beierse hoofdstad. Maar, mag er ook ruimte zijn voor wat vertier?

 

 

Top 10 München

Dan lenen de hotspots als bierbrouwerij Hogbräuhaus of het dierenpark Hellabrunn zich prima voor dit soort gelegenheden; wat dat betreft is München een belevenis voor jong en oud. Ook als je een fervent liefhebber van musea bent, kom je in deze stad haast ogen te kort; de hoeveelheid is namelijk bijzonder te noemen. Maar, ook in de decembermaand weet deze stad zich om te toveren tot een heus kerstdorp met haar bijzondere kerstmarkten. En, benieuwd geraakt welke bezienswaardigheden uit de top 10 bij jou passen? Je vindt ze hieronder!

 

Top 10 München:

 

1. München Residenz

München Residenz - Bezienswaardigheden München

Eén van de grootste paleizen van Beieren en Duitsland, en uit deze top 10 hotspots, is het ‘Residenz’ van München dat in vorige eeuwen onderdak bood aan veel adellijke figuren. Het imposante gebouw, vervaardigd met elementen uit tijdperken van de renaissance, barok, rococo en classicisme, beschikt over 10 binnenplaatsen en heeft zo’n 130 kamers opengesteld voor bezoek.

2. Schloss Nymphenburg

Schloss Nymphenburg - Bezienswaardigheden München

Deze vroegere zomerresidentie van het Beierse hof is één van de mooiste bezienswaardigheden uit de top 10 van München. Dit barokke slot dateert uit de 17e eeuw. Als je een echte liefhebber van cultuur bent, moet je deze plek zeker eens bezocht hebben. Daarnaast beschikt het slot over prachtig aangelegde tuinen.

3. Marienplatz

Marienplatz - Bezienswaardigheden München

Wanneer je spreekt over de voornaamste, centrale plek van de stad, staat Marienplatz wel op nummer 1. Al sinds de 12e eeuw vormt dit plein het hart van München waar je eveneens andere gebouwen uit deze top 10, zoals het Neues Rathaus, tegenkomt. Ook in de kersttijden wordt het plein volledig omgetoverd tot een heuse kerstmarkt.

4. Neues Rathaus

Neues Rathaus - bezienswaardigheden München

Het is eigenlijk het belangrijkste gebouw van deze Beierse hoofdstad: het Neues Rathaus. Dit laat-gotische complex uit de 19e eeuw wordt veelal gebruikt door het stadsbestuur en bevindt zich aan het karakteristieke Marienplatz. Daarnaast staat dit gebouw uit de top 10 hotspots wereldwijd bekend om het indrukwekkende klokkenspel.

5. Hofbräuhaus am Platzl

Hofbräuhaus am Platzl - Bezienswaardigheden München

Eén van de meest kenmerkende bezienswaardigheden uit de top 10 van München is deze ‘Bierstube’, eens gebouwd in de 16e eeuw naar opdracht van de Beierse hertog Maximiliaan I. Het is eens beschadigd geraakt in de WOII, maar wist door restauratie de oude functie terug te krijgen. Het is één van de favoriete hotspots voor bierliefhebbers.

6. Frauenkirche

Frauenkirche - Bezienswaardigheden München

Deze rode baksteen kerk uit de 15e eeuw is gebouwd naar de richtlijnen van de gotiek en behoort tot de Rooms-Katholieke Kerk. Tevens is het de kathedraal van het aartsbisdom München-Freising. Volgens de legende zou de duivel bij de ingang van de kerk gestaan hebben om het gebouw belachelijk te maken. Deze ‘Teufelstritt’, de tegel van de duivel, is één van de meest aparte bezienswaardigheden uit de top 10.

7. Viktualienmarkt

Viktualienmarkt - Bezienswaardigheden München

Het is één van de meest bedrijvige stukken van München en de top 10 hotspots: de permanente Viktualienmarkt. Iedere dag weten honderden mensen hier hun voedingswaren bij elkaar te verzamelen op dit 2 hectare grote plein. Al sinds het begin van de 19e eeuw heeft deze markt een vaste positie in deze Beierse hoofdstad.

8. Dierenpark Hellabrunn

Dierenpark Hellabrunn - Bezienswaardigheden München

Eén van de indrukwekkendste bezienswaardigheden uit de top 10 van München is het dierenpark van Hellabrunn. Naast een tal van exotische dieren vind je hier tevens een fokprogramma voor bedreigde diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Deze prachtige dierentuin is een belevenis voor jong en oud.

9. Englischer Garten

Englischer Garten - Bezienswaardigheden München

Dit 18e eeuwse stadspark uit de top 10, gelegen nabij het centrum van München, is één van de mooiste natuurplekken van de stad. Het is een plek om even tot rust te komen of om een heerlijke wandeling te maken. Met een oppervlakte van 3.7 vierkante kilometer is het één van ‘s werelds grootste stadsparken waarbij het ontworpen is naar de Engelse richtlijnen rond landschapsarchitectuur.

10. Sint-Michaëlkerk

Sint-Michaëlkerk - Bezienswaardigheden München

Deze jezuïtische kerk uit de top 10 bezienswaardigheden is één van de meest bijzondere kerken van München. Het toont de overgang van de renaissance naar de barok architectuur en werd in de 16e eeuw gebouwd naar opdracht van Willem V van Beieren; zo moest er een spiritueel centrum komen na de contrareformatie in Beieren.

Wanneer je naar één van Duitslands meest culturele steden wilt gaan, is München, met de rijke 10 top aan bezienswaardigheden, een bezichtiging meer dan waard. Van oudsher is het een plek waar de Beierse adel bijeenkwam en waar de kerken al eeuwenlang een plaats aan gelovigen bieden. München wordt dat ook niet voor niets, met haar top 10 aan hotspots, tot één van de belangrijkste, culturele centra van Duitsland gerekend. En, wil je toch nog genieten van die ‘Deutsche Schnitzel’? Dan zullen de gezellige restaurants aan het Marienplatz je maar al te graag verwelkomen.