Top 10 bezienswaardigheden Napels

Napels is een erg bijzondere en mooie stad in Italië. Je kunt in deze stad verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Op deze pagina kun je de top 10 bezienswaardigheden bekijken zodat je geen enkele mooie plek mist tijdens deze stedentrip. ‘Pizza Salame’, ‘Pizza Margherita’. Hedendaags zijn het één van de meest bestelde maaltijden op wereldwijd niveau. Sterker nog, de pizza is één van de meest iconische, Italiaanse gerechten geworden. Maar, waar komt deze deegcreatie nu eigenlijk vandaan? En, wat heeft deze stad nog meer aan bezienswaardigheden te bieden? Dat ga je ontdekken in deze speciale top 10.

 

Bekijk de Napels TOP 10

Bezienswaardigheden Napels

 

  • Wat is er te doen?
  • Wat zijn de hotspots?
  • Bekijk de toeristische trekpleisters
  • Tips en handige weetjes
  • Bekijk hierboven op Tui handige informatie

 

Bekijk hier de Napels bezienswaardigheden met foto’s en tips >>

 

De top 10 bezienswaardigheden van Napels

Gelegen aan de Italiaanse kust bevindt zich één van de koninklijke steden: het ‘Bourbonse’ Napels. Eens gesticht door de Grieken, onder de naam ‘Néa Polis’, werd het één van de voornaamste locaties van ‘Magna Graecia’, het Griekstalige zuiden van Italië. Door de nabijgelegen vulkaan Vesuvius werd de gemeente Pompeï, in de provincie Napels, ernstig verwoest; hedendaags vind je hier nog de indrukwekkende ruïnes uit die tijd.

Bezienswaardigheden op vakantie

Top 10 bezienswaardigheden Napels

Meer in de stad zelf, in het Castel dell’Ovo, werd Romulus Augustulus, de zogenaamde ‘stichter van Rome’, gevangen gehouden nadat hij in de 5e eeuw het keizerschap verloor. In de eeuwen die zouden volgen, is de stad veelal geteisterd door islamitische piraten, Vikingen en Normandiërs; ook zij probeerden de stad eens te veroveren. Het meest interessante tijdperk voor Napels was de 19e eeuw. In de tijd van het Huis Bourbon, de toenmalige monarchen, kwam eveneens het moment van de industrialisatie waardoor de stad begon te bloeien.

 

 

Top 10 Napels

Maar, ook dit heeft een keerzijde gekend. Toen de Bourbons verdreven werden, was Napels plots geen hoofdstad meer en liepen de investeringen terug waardoor velen naar het welvarende noorden trokken. Gelukkig heeft het Napels van nu haar top 10 aan bezienswaardigheden kunnen behouden, zoals het Piazza Reale en het Piazza del Plebiscito. De historische binnenstad, met de winkeltjes en tavernes, laten nog de pure ambacht van de Italianen zien; iets dat je zeker een bezoekje moet brengen.

Maar, ook de voorname instituten uit de top 10, zoals het Archeologisch Museum, behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van deze stad. Kortom, de Bourbons zijn misschien vertrokken, maar de bedrijvigheid heeft de stad niet verlaten. Maar, waar moet je nu precies zijn?

 

Top 10 Napels:

 

1. Koninklijk Paleis

Palazzo Reale - Bezienswaardigheden Napels

Vlakbij de Nationale Bibliotheek vind je het indrukwekkende Palazzo Reale waarbij de hal volledig uit marmer is opgetrokken. Zo bevindt dit koninklijke paleis zich aan het Piazza del Plebiscito en was het de residentie van het Huis Bourbon, de toenmalige vorsten die regeerden over Napels in de 18e en 19e eeuw. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden uit deze top 10.

2. Historische binnenstad

Centro Storico - Bezienswaardigheden Napels

De charmante binnenstad van Centro Storico is één van de meest gezellige hotspots uit deze top 10. Het beschikt over vele winkeltjes en restaurants waarbij je omringd wordt door oude panden. Dit bedrijvige stadsdeel is één van de meest pure bezienswaardigheden van Napels en een bezichtiging meer dan waard.

3. San Francesco di Paola

San Francesco di Paola - bezienswaardigheden Napels

Eén van de mooiste complexen uit deze top 10 bezienswaardigheden is deze statige kerk aan het Piazza del Plebiscito. Zo vertoont het van buiten veel gelijkenissen met het Pantheon van Rome waarbij deze Rooms-Katholieke kerk dateert uit de 19e eeuw. Ook het interieur is bewonderenswaardig door de vele standbeelden die het kerkgebouw rijk is.

4. Museo di Capodimonte

Museo di Capodimonte - Bezienswaardigheden Napels

In het paleis van Capodimonte bevindt zich dit gelijknamige museum dat eens diende als de zomerresidentie voor de Bourbons. Zo vind je in dit complex uit deze top 10 veel schilderwerken van diverse meesters, waaronder Titiaan, Caravaggio, El Greco en Bellini. Ook het meubilair stamt uit de 18e eeuw waarbij het museum tevens een grootse collectie aan exclusief porselein heeft.

5. Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito - Bezienswaardigheden Napels

Eén van de grootste pleinen uit deze top 10 hotspots is het Piazza del Plebiscito; de plek waar eveneens het Palazzo Reale en het San Francesco di Paola te vinden zijn. Dit uiterst centrale punt vormt het stadshart van Napels en leent zich tevens voor gelegenheden als openluchtconcerten of andere festiviteiten.

6. Teatro di San Carlo

San Carlo theater - Bezienswaardigheden Napels

Het oudste operatheater, en eveneens het grootste van Italië, is het Teatro di San Carlo en bevindt zich in deze stad aan de kust. Van binnen is het opgebouwd in hoefijzerachtige vormen waarbij het zo’n 3000 toeschouwers kan ontvangen. Dit complex uit de top 10 hotspots is gebouwd naar de richtlijnen van de neoclassicistische stijl en mag inmiddels talloze wereldpremières op zijn naam schrijven.

7. Nationaal Archeologisch Museum

Nationaal Archeologisch Museum - Bezienswaardigheden Napels

Dit imposante museum uit de top 10 bezienswaardigheden is één van de belangrijkste instituten ter wereld op archeologisch gebied. Het dateert uit de 19e eeuw en herbergt vondsten uit het Romeinse tijdperk en Pompeï, waaronder de Farnesische stier. Het behoort tot de absolute hotspots van Napels.

8. Cappella Sansevero

In het historische centrum van de stad bevindt zich één van de meest indrukwekkende complexen uit deze top 10 hotspots: het Cappella Sensevero. Wanneer je het interieur bezichtigt, zie je de kunstwerken van meesters uit de 18e eeuw, maar ook vele sculpturen die de kerk rijkelijk decoreren. Het bezoeken van deze kapel in Napels is de moeite dan ook meer dan waard.

9. Villa Comunale

Villa Comunale - Bezienswaardigheden Napels

Het mooiste stukje natuur uit deze top 10 bezienswaardigheden is dit stadspark van Napels. Het is aangelegd in de 18e eeuw en was, van origine, een rustgevende tuin voor de Koninklijke familie. Zo zijn hier tevens monumenten te vinden, zoals de marmeren fonteinen. Voor rust- en natuurliefhebbers behoort het tot de lieflijkste hotspots van de stad.

10. Kasteel Nuovo

Kasteel Nuovo - bezienswaardigheden Napels

Dit typisch Middeleeuwse kasteel uit deze top 10 behoort tot de meest iconische bezienswaardigheden van Napels. Het complex dateert uit de 13e eeuw en werd gebouwd uit opdracht van Charles I toen Napels de status als hoofdstad van Palermo overnam. Sinds eeuwen wordt het ‘Castel Nuovo’ tevens gebruikt voor allerlei culturele manifestaties.

Zoals je ziet, is het Italiaanse Napels, met haar top 10 aan bezienswaardigheden, een stad van contrasten. Zo vind je in de historische binnenstad hardwerkende ambachtslieden terwijl zich enkele ‘enkele meters verderop’ een koninklijk paleis bevindt. En, ben je nu ook benieuwd naar deze eeuwenoude nederzetting aan de kust? Bezoek dan deze top 10 hotspots en aanschouw het karakteristieke Napels waar de liefde voor ambacht nimmer verloren is gegaan. En, waar de eerste en iconische pizza eens geboren werd.