Top 10 bezienswaardigheden Parijs

‘Voeg twee letters toe aan Parijs en het wordt Paradijs.’ Het is één van de vele citaten die de Franse hoofdstad rijk is. Vooral op het modefront is Parijs één van de meest hoogwaardige steden ter wereld. Maar, hoe heeft deze stad zich eigenlijk gevormd? Een eeuwenoude nederzetting met zoveel hotspots; je weet haast niet waar je beginnen moet. Om toch de mooiste bezienswaardigheden van deze stad samen te vatten, is er een heuse top 10 bezienswaardigheden Parijs samengesteld.

De top 10 bezienswaardigheden van Parijs

De naam Parijs is ontstaan door de Gallische stam Parisii, wonend op de locatie waar zich nu de Notre-Dame bevindt. Julius Caesar, die deze stad eens veroverde, gaf het de naam Lutetia Parisiorum vanwege de gunstige ligging met de vele handelsroutes. In het begin van de 6e eeuw werd deze nederzetting door Clovis I tot de hoofdstad van Frankrijk benoemd. Eeuwen later, in de 11e eeuw, begon Parijs nog meer vorm te krijgen toen Lodewijk VI hier ging wonen waarbij het eveneens een stadsmuur kreeg om de nederzetting bescherming te bieden.

Top 10 bezienswaardigheden Parijs

In de 16e eeuw was het één van de grootste steden ter wereld waarbij vrijwel alle koningen, op Lodewijk XIV na, in deze stad gingen wonen tot aan de Franse Revolutie; toen nam Napoleon Bonaparte het roer over. Dit was het moment waarop Frankrijk, op economisch gebied, enorm begon te floreren, mede door de Industriële revolutie. De Sacré-Coeur en de Eiffeltoren, zoals te zien in de top 10 bezienswaardigheden, zijn hier indrukwekkende erfenissen van.

Top 10 Parijs

Met de komst van modeontwerpers als Coco Chanel, Christian Dior en Louis Vuitton werd Parijs al snel één van de meest iconische modesteden ter wereld. Terwijl de flanerende Parisiennes, met hun typisch zwart-wit gestreepte shirtjes, hedendaags het iconische modebeeld van Parijs vormen, tref je op het artistieke Place du Tertre talloze kunstenaars aan. Op economisch, cultureel en historisch gebied is Parijs, met haar top 10 bezienswaardigheden, één van de meest drukbezochte metropolen die het Europees continent rijk is. Maar, welke hotspots worden jouw favorieten?

 

 

Top 10 Parijs:

 

1. De Eiffeltoren

De Eiffeltoren - Bezienswaardigheden Parijs

Het was waarschijnlijk al te verwachten, maar dit bouwwerk uit de top 10 bezienswaardigheden is wel het meest iconische beeld van Parijs: de Eiffeltoren. Dit complex van ingenieur Gustave Eiffel is driehonderd meter hoog en beschikt over diverse verdiepingen, waaronder een afdeling met exposities en een plek waar je een panoramisch uitzicht over de stad hebt.

2. Arc du Triomphe

Arc du Triomphe - Bezienswaardigheden Parijs

Gelegen aan de Champs-Élysées, op het Place du Charles de Gaulle, bevindt zich de triomfboog ‘Arc du Triomphe’. Dit bouwwerk uit de top 10 hotspots, daterend uit begin 1800, is een eerbetoon aan de overwinningen van Napoleon Bonaparte. Het is vervaardigd in neoclassicistische stijl en is geïnspireerd op de eeuwenoude, Romeinse triomfbogen.

3. Notre-Dame

Notre-Dame - Bezienswaardigheden Parijs

Het is waarschijnlijk één van de meest bekende kerken ooit, mede door de film ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’. Deze vroeg-gotische kathedraal uit de top 10 van Parijs dateert uit de 12e tot 14e eeuw waarbij de ‘monsterachtige’ waterspuwers stammen uit de Middeleeuwen. Veel hooggeplaatste figuren uit de Franse geschiedenis, waaronder Charles de Gaulle, hebben hier hun staatsbegrafenis gekregen.

4. Louvre

Louvre - Bezienswaardigheden Parijs

Wanneer je een kunstliefhebber bent, is dit hoogwaardige museum één van de absolute hotspots uit de top 10 van Parijs. Da Vinci’s ‘Mona Lisa’ is één van de meesterwerken die je hier kunt bezichtigen. Zo is het museum gevestigd in een paleis waarbij het complex uit drie vleugels bestaat. De kunstcollectie komt voort uit de verzamelingen van, onder anderen, Lodewijk XIV en Napoleon Bonaparte, daterend uit diverse tijdperken.

5. Sacré-Coeur

Sacré-Coeur - Bezienswaardigheden Parijs

Eén van de meest bijzondere kerken van Parijs, en uit deze top 10 bezienswaardigheden, is de Sacré-Coeur, gelegen op de heuvel van Montmartre. Deze spierwitte kerk is vervaardigd met travertijn: een zacht type kalksteen. Door de Romaanse en Byzantijnse bouwstijl doet het wat Oosters aan.

6. Le Marais

Le Marais - Bezienswaardigheden Parijs

Het is één van de oudste buurten van Parijs en bevindt zich aan de Seine: Le Marais. Restaurants, winkeltjes en kunstgalerijen: je vind ze allemaal in de historische binnenstad uit deze top 10 hotspots. Ook het Place des Vosges, met de statige residenties, is één van de mooiste pleinen en bezienswaardigheden van deze nederzetting.

7. Le Centre Pompidou

Le Centre Pompidou - Bezienswaardigheden Parijs

Wanneer je van moderne kunst houdt, is het Centre Pompidou de absolute plek uit de top 10 bezienswaardigheden van Parijs. Het gebouw is van buiten bijzonder te noemen: een constructie van buizen en waterpijpen; alsof je een huis binnenstebuiten keert. De exposities bestaan uit diverse objecten, zoals muziekdocumentaties, schilderijen, boeken, films en sculpturen.

8. Panthéon

Panthéon - Bezienswaardigheden Parijs

Zodra je voor dit gebouw uit de top 10 hotspots staat, zou je haast even denken dat je in Rome bent beland. Deze voormalige kerk functioneert nu als laatste rustplaats voor fameuze Fransen. De buitenzijde toont rijkelijk gedecoreerde, Korinthische zuilen waarbij het complex verder is vervaardigd in de neoclassicistische stijl.

9. Les Invalides

Les Invalides - Bezienswaardigheden Parijs

Eens opgericht door Lodewijk XIV in de 17e eeuw diende dit complex voor hulpbehoevende soldaten ten tijde van de toenmalige dienstperiode in het leger. Het is een soort kleine stad in Parijs waar eveneens het graf van Napoleon te vinden is. Hedendaags vind je hier diverse faciliteiten, waaronder een koepelkerk en een museum; hierdoor is het één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden uit de top 10 van Parijs.

10. Tour Montparnasse

Tour Montparnasse - Bezienswaardigheden Parijs

Vanaf de Eiffeltoren zie je deze wolkenkrabber in de verte al liggen die over een hoogte van meer dan tweehonderd meter beschikt. Deze donkere toren bestaat uit diverse kantoorpanden waarbij het gebouw een panoramisch uitzicht over de stad biedt. Het is één van de hoogste gebouwen van Parijs en uit deze top 10 hotspots.

De bezienswaardigheden uit de top 10 van Parijs laten de grootse diversiteit van de stad zien, maar tonen ook aan dat deze nederzetting graag haar rijkdom en veroveringen etaleert die het in de loop der eeuwen verworven heeft. Zo is het Arc du Triomphe een eerbetoon aan één van Frankrijks meest succesvolle dictators: Napoleon Bonaparte. Wil jij deze stad, met haar indrukwekkende bouwwerken en kunstenaars op het Place du Tertre, ook eens bezichtigen? Vergeet dan vooral niet deze top 10 aan bezienswaardigheden met je mee te nemen.