Top 10 bezienswaardigheden Porto

Het Mediterrane Portugal is meer dan Lissabon en de Algarve alleen. Want, er is nog een stad die de moeite meer dan waard is: het flamboyante Porto. Maar, welke plekken in deze stad moet je gezien hebben en verdienen een positie in de top 10 bezienswaardigheden? Het is een stad met een mooie geschiedenis en mooie gebouwen en pleinen. Bekijk hieronder wat je allemaal in de stad kunt doen. Maak handig gebruik van de onderstaande top 10 en noteer de mooiste plekjes van Porto.

 

Maak je keuze:
 

Bekijk de Porto TOP 10

Bezienswaardigheden Porto

 

  • Wat is er te doen in Porto?
  • Wat zijn de leukste plekjes van de stad?
  • Geniet van het oude centrum en het stadspark
  • Bekijk de mooie winkels of het Palácio da Bolsa
  • Via deze links kom je op de TUI bezienswaardigheden met foto’s en video’s

 

Bekijk hieronder de foto’s en video
van de bezienswaardigheden in Porto:

Bezienswaardigheden Porto

TIP: Bekijk ook eens naar de bovenstaande video!

 

Top 10 Porto

Al eeuwenlang is Porto een geliefde plek om te wonen. Waar eens de Romeinen het gebied veroverden, werd het later overgenomen door de Visigoten en de Moren; het gebied was dan ook in trek vanwege de gunstige ligging. De belangrijkste ontwikkeling van de stad vond plaats in de 12e eeuw: de veroveraars verdwenen, Porto kreeg stadsrechten en ook het centrum begon te groeien. Tegenwoordig komen er jaarlijks vele toeristen die de bezienswaardigheden en de hotspots van Porto willen bekijken.

Bezienswaardigheden op vakantie

Top 10 hot spots Porto

Enkele eeuwen later, in de 15e tot 17e eeuw, werden er kloosters gebouwd; deze kom je eveneens in de top 10 bezienswaardigheden tegen. Deze oorden lieten de economische groei en politieke macht zien en ook steeds meer barokke complexen begonnen de stad te sieren. Hedendaags is Porto nog altijd een cultureel centrum waar de kunst op allerlei fronten levend wordt gehouden. De stad wordt dan ook rijkelijk gesierd met de iconische, Portugese tegeltjes. Ook de oude wijk Ribeira behoort tot de geliefde hotspots. Welke plekken je echt moet zien? Dat vind je in de top 10.
 

 

Top 10 bezienswaardigheden Porto:

Met behulp van de top 10 bezienswaardigheden van Porto zie je de mooiste plekjes van de stad. Het maakt niet uit of je kort of lang in de stad bent, sommige hotspots moet je gewoon gezien hebben. Je kunt er kort een foto van maken of er lang van genieten. Dat is uiteraard geheel je eigen keuze. De bezienswaardigheden uit de stad verschillen van oude straatjes, musea, kerken tot aan een prachtige boekenwinkel. De top 10 van Porto ziet er als volgt uit:

1. Ribeira

Ribeira - Bezienswaardigheden Porto

Deze historische stadskern uit de top 10 hotspots staat vol gezellige restaurantjes, gelegen tussen oude en statige panden. Je kunt hier uren lang rondlopen zonder in het zelfde straatje te komen. Wees niet bang om te verdwalen, je kunt de uitgang altijd weer terugvinden.

2. Vila Nova de Gaia

Ribeira – Bezienswaardigheden Porto

Deze plek is ‘de leverancier’ van de bekende Portwijnen; in de kelder van de kloosterkerk kun je verschillende soorten proeven. Je kunt een wijnproeverij boeken via je hotel (bij de receptie weten ze vaak precies wat je bedoelt). Sommige boeken er zelfs een aparte wijnreis naartoe.

3. Torre dos Clérigos

Torre dos Clérigos - Bezienswaardigheden Porto

Als er iets symbool staat voor Porto, dan is het deze barokke toren uit de top 10 bezienswaardigheden; vanaf hier heb je een uitzicht over de stad. Het is een heuse klim naar de top maar het uitzicht is dan ook schitterend. In het hoogseizoen kan er een wachtrij zijn. Het is echter het wachten zeker waard.

4. Palácio da Bolsa

Dit paleis in neoclassicistische stijl is gebouwd in de 19e eeuw en heeft een bewonderenswaardig interieur waar diverse kunstenaars aan gewerkt hebben. Boek een rondleiding met een gids zodat je allerlei extra informatie te horen krijgt over het paleis. Ook kun je rustig rondlopen en zelfstandig de verschillende kunstwerken en paleiskamers bekijken.

5. Jardins do Palácio de Cristal

Dit levendige stadspark uit de top 10 hotspots is het ‘groene hart’ van Porto; hier bevindt zich onder andere het ‘Crystal Palace’. Je kunt hier prachtige foto’s maken en rondlopen zonder elkaar voor de voeten te lopen. Het kan er soms druk uitzien, als je eenmaal in het park bent dan merk je hier weinig meer van. De waterpartijen met mooie bloemen die bij veel mensen erg in trek zijn.

6. Livrario Lello

Het Livrario Lello uit de top 10 bezienswaardigheden is een historische en markante boekhandel waarbij de rode trappen het meest iconisch zijn. Naast het bekijken van mooie boeken is het vooral een belevenis om hier eens doorheen te lopen.

7. Kerk van São Francisco

Deze kerk is het oudste, gotische monument van de stad waarbij vooral het indrukwekkende, barokke interieur de aandacht trekt. Let goed op dat je tijdens het maken van de foto’s zo min mogelijk de flits gebruikt. Door de vele toeristen die volop flitsen kan het schilderwerk worden aangetast.

8. Casa da Música

Dit futuristische icoon van Porto is ontworpen door Rem Koolhaas; dit concertgebouw is één van de meest moderne bouwwerken uit de top 10 hotspots. Je kunt uiteraard naar een concert gaan, ook is het mogelijk om het gebouw te bekijken. Er zijn maar weinig plaatsen op de wereld waar een dergelijk mooi gebouw staat.

9. Brug Dom Luís I

De stalen boogbrug van Dom Luís I is iconisch voor Porto; het is de zusterbrug van de Maria Pia-brug. Deze dubbele brug kan zowel onder als boven worden gebruikt. Je zult merken dat er veel selfies worden gemaakt wanneer mensen over deze brug lopen.

10. São Bento station

In dit bijzondere treinstation uit de top 10 bezienswaardigheden vind je de bekende, Portugese tegeltjes; het dateert uit 1800. Naast het feit dat een werkend treinstation is, zou je haast denken dat je in een filmscène bent gekomen. Het ziet er allemaal tiptop uit.

Wanneer je van een culturele stad in combinatie met een Mediterrane sfeer houdt, is deze stad, met haar top 10 bezienswaardigheden, een plek die je gezien moet hebben. En, wil je de dag goed afsluiten? Bezoek dan het gezellige plein, mét de Portwijn, van Ribeira.