Top 10 bezienswaardigheden Praag

Wat is er te doen in Praag? Het is handig om vooraf de bezienswaardigheden te bekijken, zodat je een goed beeld krijgt van deze prachtige stad. Je ziet in de top 10 bezienswaardigheden van Praag dan ook de mooiste plekjes en gebouwen voorbij komen. Maak hieronder je keuze uit de top 10 van Praag of de bezienswaardigheden.

De top 10 bezienswaardigheden van Praag

Het is met recht één van de mooiste steden van Europa: het Tsjechische Praag. Deze stad zal je zeker niet snel vergeten. Er is zelfs zoveel te bezichtigen, dat het haast moeilijk wordt om alles in een top 10 aan bezienswaardigheden te verpakken. De ‘Gouden Stad’, één van de bijnamen van Praag, bevindt zich aan de rivier de Moldau en is tweeduizend jaar geleden begonnen als een Keltische nederzetting. In de jaren die volgden, begon het dorpje aan de rivier uit te groeien tot één van de mooiste steden, met een rijke top 10 aan bezienswaardigheden, van Europa.

Top 10 bezienswaardigheden Praag

Enkele eeuwen later drongen de eerste Germanen door waardoor de stad langzaamaan een ander karakter kreeg. In de eerste helft van de 13e eeuw bouwde de Boheemse koning Vaclav één van de grootste nederzettingen waarbij hij de burchtstad volledig liet ommuren. In de eeuwen die volgden, en ook Praag zich steeds meer ontwikkelde, wisten steeds meer Germanen en Italianen zich in deze stad te vestigen. De rijke adel liet er prachtige residenties bouwen die hedendaags nog te bezichtigen zijn. Eén van de meest opvallende karaktereigenschappen van deze stad is de architectuur: Praag is in feite opgebouwd naar de richtlijnen van de barokstijl, zoals je misschien zult herkennen van het paleis van Versailles.




Top 10 Praag

Maar, deze historische stad heeft ook vele gebouwen in gotische of romaanse stijl, of zelfs een complete mengelmoes; en daar worden de top 10 bezienswaardigheden een stuk interessanter van. Imposante voorbeelden van de stijlen zijn de huizen in Mála Strana, het plein Staré Mesto of de kathedraal van St. Vitus. Maar, wil je ook graag de rust pakken of de natuur wat avontuurlijker tegemoet gaan? Dan biedt de top 10 hotspots ook hier mogelijkheden voor. Zo biedt het Letná stadspark panoramische vergezichten over de stad en zijn de verblijven van de exotische dieren in het Praagse dierenpark een belevenis voor jong en oud. Maar, welke plek uit de top 10 van Praag zou jij graag willen bezoeken?

 

Top 10 Praag hotspots:

 

1. Mála Strana

Mála Strana - Bezienswaardigheden Praag

Het is één van de oudste wijken van Praag: het historische Mála Strana. Toen de Praagse burcht, eveneens te zien in de top 10 bezienswaardigheden, gesticht werd, ontstond er een klein voorstadje dat uitgegroeid is tot deze bijzondere wijk. Na stevige branden in de 16e eeuw hebben de rijken het stadje laten herbouwen in de weelderige barokstijl.

2. Oude plein

Oude plein - Bezienswaardigheden Praag

Het behoort tot de grootste pleinen en bevindt zich in het oude stadsgedeelte: Staré Mesto. De aanwezige residenties zijn gebouwd naar de richtlijnen van de barokke en gotische stijl. Eén van de hotspots van dit plein is de imposante St. Nicolaaskerk, stammend uit de 18e eeuw.

3. Karelsbrug

Karelsbrug - Bezienswaardigheden Praag

Eén van de bekendste bruggen uit Europa is deze Karelsbrug in de top 10 bezienswaardigheden die de Oude Stad en Mála Strana met elkaar verbindt. Gelegen aan de brug bevinden zich enkele torens; door velen worden deze beschouwd als de mooiste gotische bouwwerken ter wereld. Ook zijn er 30 standbeelden aanwezig, veelal in barokstijl.

4. Burcht van Praag

Burcht van Praag - Bezienswaardigheden Praag

Deze burcht uit de top 10 hotspots van Praag is erg bijzonder te noemen vanwege de drie stijlen die in het gebouw verwerkt zijn. Zo zie je een mengelmoes van romaans, gotiek en classicisme. Zo is het besloten burchtgebied eromheen tevens het grootste ter wereld.

5. Tuinen van Wallenstein

Tuinen van Wallenstein - Bezienswaardigheden Praag

Wanneer je van rust houdt, moet je zeker de tuinen van Wallenstein uit deze top 10 bezienswaardigheden bezoeken. Het bijbehorend paleis, gebouwd in 1625, beschikt over tuinen die in strakke lijnen zijn aangelegd en aangevuld worden met diverse decoratie als beelden en fonteintjes.

6. Kathedraal St. Vitus

Kathedraal St. Vitus - Bezienswaardigheden Praag

De imposante kathedraal van St. Vitus is onderdeel van de Praagse Burcht en is gebouwd naar gotische richtlijnen in de 14e eeuw, hoewel het fundament uit 800 gebaseerd is op de romaanse architectuur. Het interieur is indrukwekkend met de glas-in-lood ramen. Het is tevens de rustplaats van de heilige St. Vitus.

7. Nationaal Museum

Nationaal Museum - Bezienswaardigheden Praag

Dit belangrijkste museum van Tsjechië, eveneens uit deze top 10 bezienswaardigheden, is het Nationaal Museum van Praag. Het gebouw lijkt van buiten op een majestueus paleis, maar misschien is de binnenzijde nog nét iets interessanter met een grote collectie aan elementen uit, onder andere, de Prehistorie en de archeologie.

8. Spaanse synagoge

Spaanse synagoge - Bezienswaardigheden Praag

Je zou het misschien niet in de top 10 hotspots van Tsjechië verwachten, maar de Spaanse synagoge is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden. Het is beïnvloed door de Moorse stijl waardoor het gebouw erg opvalt tussen de barokke residenties. Van binnen lijkt het een Arabisch paleisje.

9. Park van Letná

Park van Letná - Bezienswaardigheden Praag

Op de berg van Letná in Praag bevindt zich dit mooie park. Dit stukje natuur brengt een beetje rust wanneer je deze stad bezoekt. Vanaf deze plek in de top 10 bezienswaardigheden heb je panoramische uitzichten over de stad, maar je kunt er eveneens mooie wandelingen maken.

10. Dierenpark Praag

Dierenpark - Bezienswaardigheden Praag

De laatste van de top 10 hotspots is een belevenis voor jong en oud: het dierenpark van Praag. De exotische dieren, van giraffen tot krokodillen, leven in grote verblijven die volledig volgens de natuurlijke leefomstandigheden zijn nagebootst. Vooral voor kinderen is het een avontuurlijke belevenis. www.zoopraha.cz/en

 

Zoals je kunt zien is Praag één van de mooiste steden van Europa vanwege de rijke cultuur met historische bezienswaardigheden. Van een prachtige, gotische kathedraal tot een lieflijk stadspark tot één van de oudste burchten van Europa; de top 10 hotspots van Praag weten je continu in beweging te houden. Vooral de mengelmoes van verschillende stijlen op architectonisch gebied weten je aandacht goed vast te houden. Niet voor niets wordt het als één van ‘s werelds mooiste steden beschouwd. En, houd jij ook van de Europese culturen en behoren oude steden tot je favorieten? Dan is Praag, met haar prachtige geschiedenis en top 10 bezienswaardigheden, een plek die je gezien moet hebben.


Bekijk ook deze top 10 lijstjes: