Top 10 bezienswaardigheden Rome

Het is de stad die niet in één dag gebouwd kon worden. De stad waar uiteindelijk alle wegen naartoe leiden en waar de Rooms-Katholieke Kerk al eeuwenlang de meest prominente plek mag genieten: het Italiaanse Rome. Weinig plekken ter wereld hebben zo’n rijke historie als deze ‘Eeuwige Stad‘ Rome. In de top 10 bezienswaardigheden kun je de mooiste plekken bekijken.

De top 10 bezienswaardigheden van Rome

Nergens ter wereld kun je een stad vinden waar de sporen van het Romeinse Rijk nog zo ‘vers’ zijn als in deze Italiaanse hoofdstad. ‘Vers’ klinkt misschien wat apart voor ruïnes die al eeuwen geleden vervaardigd zijn, maar ze geven wel een beeld van de onmiskenbare glorietijden die het Romeinse Rijk eens gekend heeft. Maar, toch is het deze stad niet altijd voor de wind gegaan. Rome, ‘eens gesticht door Remus en Romulus in 753 v. Chr.’, wist namelijk in de 5e eeuw na Christus, door de val het West-Romeinse Rijk, sterk in verval te raken.

Top 10 bezienswaardigheden Rome

Het kromp in tot een provinciale stad en het inwoneraantal daalde flink. Toch bleef het wel de hoofdzetel van de Paus en Rome behield haar belangrijke functies. Tijdens de renaissance, durende van 1400 tot 1600, kwam de Klassieke Oudheid middels een ‘wedergeboorte’ weer tot leven. Vooral de kunstenaars Raphaël en Michelangelo, eveneens te zien in de top 10 bezienswaardigheden, speelden hier de meest prominente rollen. Rome begon weer op te leven en werd een cultureel centrum voor alles dat de ‘schone kunsten’ betrof.

Top 10 Rome

Men las de werken van antieke auteurs en de Kerk verwierf een steeds belangrijkere rol. Wanneer je dus van kunst, cultuur en historie houdt, is Rome eigenlijk ‘de plek’ waar je eens in je leven geweest moet zijn. Ondanks dat een top 10 aan bezienswaardigheden haast onmogelijk is, volgt hieronder toch een ‘klein begin’.

 

 

Top 10 hotspots van Rome:

 

1. Vaticaanstad

Vaticaanstad - Bezienswaardigheden Rome

De allerkleinste staat ter wereld bevindt zich in Italië en wordt volledig omsloten door Rome. Het is de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk waar eveneens de Paus zijn officiële residentie heeft. Zo zijn de inwoners van Vaticaanstad hoofdzakelijk geestelijken. Het is één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden uit deze top 10.

2. Basilica di San Pietro

Basilica di San Pietro - Bezienswaardigheden Rome

Deze kerk uit de top 10 hotspots, daterend uit de 15e en 16e eeuw, is gebouwd in de stijl van de late-renaissance-barokarchitectuur. Het is een bedevaartsoord voor katholieken en is de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome. Het is de grootste en belangrijkste kerk van Europa.

3. Trevifontein

Trevifontein - Bezienswaardigheden Rome

Het is één van Europa’s bekendste fonteinen en eveneens uit deze top 10 bezienswaardigheden: de Trevifontein. Het complex is vervaardigd in de late barokstijl ten tijde van de 18e eeuw. Het bouwwerk symboliseert de oceaan waar de zeegod Oceanus de hoofdrol speelt. Er bestaan vele mythes rond de fontein waardoor je talloze geluksmuntjes op de bodem ziet liggen.

4. Piazza Navona

Piazza Navona - Bezienswaardigheden Rome

Dichtbij het fameuze Pantheon bevindt zich dit plein uit de top 10 hotspots: het Piazza Navona. Zo bevinden zich hier diverse fonteinen, huizen en de kerk van Sant’Agnese. Het ligt in één van de oudste buurten van Rome; in het Romeinse tijdperk vonden hier atletiekwedstrijden plaats.

5. Collosseum

Collosseum - Bezienswaardigheden Rome

Waarschijnlijk klinkt het Collosseum uit de top 10 bezienswaardigheden je het meest bekend in de oren. Dit complex is het grootste amfitheater uit het Romeinse Rijk en is gemaakt in de 1e eeuw na Christus. Het is één van de oudste gebouwen van Rome en behoort tot de zeven wereldwonderen. Marcus Aurelius was de enige keizer die fel tegen alle gevechten was die hier ooit hebben plaatsgevonden.

6. Pantheon

Pantheon - Bezienswaardigheden Rome

Het Pantheon is één van de oudste erfenissen, eveneens in deze top 10 hotspots, die deze Italiaanse hoofdstad rijk is. Deze Rooms-Katholieke basiliek is gewijd aan de Heilige Maria en dateert uit de 2e eeuw na Christus. Tevens heeft het Pantheon gediend als laatste rustplaats voor voorname Italianen, zoals Victor Emmanuel II en Rafaël Santi.

7. Forum Romanum

Forum Romanum - Bezienswaardigheden Rome

Het was één van de belangrijkste centra van Rome in de oudheid. Het was het een plek waar juridische, religieuze, politieke en commerciële zaken samenkwamen. Hedendaags vertonen deze imposante ruïnes uit de top 10 nog talloze bezienswaardigheden, zoals de Boog van Titus en de Tempel van Romulus.

8. Altare Della Patria

Altare Della Patria - Bezienswaardigheden Rome

Eén van de meest groteske en marmeren complexen uit de top 10 hotspots van Rome is het Altare Della Partia, opgedragen aan Victor Emmanuel II, eerste koning van het Verenigde Italië. Het dateert uit de 19e eeuw en bevindt zich op het plein van Piazza Venezia. Binnenin bevindt zich een museum over de éénwording van het land.

9. Villa Borghese

Villa Borghese - Bezienswaardigheden Rome

Rust- en natuurliefhebbers kunnen aan de tuin van Villa Borghese hun hart ophalen. Het sprookjesachtige park is 80 hectare groot en beschikt over prachtig aangelegde tuinen, sculpturen, villa’s, paviljoenen en musea. In de 16e eeuw was de tuin, toen een kleine wijngaard, in bezit van de familie Borghese. Het is één van de fraaiste bezienswaardigheden uit de top 10 van Rome.

10. Vaticaans Museum

Vaticaans Museum - Bezienswaardigheden Rome

Ondanks de talloze musea die de hoofdstad rijk is, is het Vaticaans Museum uit de top 10 hotspots één van de meest bijzondere. Het is een uiterst rijke collectie aan pauselijke kunstschatten die de geestelijken in de loop der eeuwen verzameld hebben. Het complex bestaat uit diverse musea waardoor je, tijdens je bezoek, voorlopig nog niet uitgekeken bent.

Zoals je kunt zien, is Rome een stad waar de historie rijkelijk verweven is met de Rooms-Katholieke Kerk. Veel complexen uit de top 10 bezienswaardigheden, eens gebouwd ten tijde van het Romeinse Rijk, hebben nu een godsdienstelijke functie. Er is geen stad ter wereld waar de Rooms-Katholieke Kerk zo duidelijk aanwezig is als in Rome en waar zelfs de geestelijken een eigen staat binnen de stad hebben. En, aangezien alle wegen uiteindelijk naar Rome leiden, mag je deze top 10 aan bezienswaardigheden zeker niet aan je voorbij laten gaan. Kortom, in dit eeuwig grote museum kom je haast ogen te kort. En, mocht je een goed begin willen maken, volg dan deze lokale wijsheid op: ‘Wat je ook doet, doe het zoals de Romeinen het doen.’