Top 10 bezienswaardigheden Rotterdam

‘Waar het kleine Nederland plots de allergrootste werd.’ Goed, het is misschien niet meer de grootste havenstad ter wereld, maar het staat nog altijd op nummer 5 op de wereldranglijst: het oer-Hollandse Rotterdam. Waar het eens een stad met historische panden was, staat het nu bekend om de –haast- futuristische architectuur. Maar, welke plekken je nu echt bezoeken moet? Dat vind je hier in deze speciale top 10.

De top 10 bezienswaardigheden van Rotterdam

In het zuiden van Nederland, dichtbij Den Haag en de Noordzee, bevindt zich de immense havenstad Rotterdam. De naam valt dan ook terug op de rivier de ‘Rotte’. In het allereerste begin van deze stad werd er geleefd van de visserij en werd het al snel een handelsplaats door de gunstige ligging aan het water. In de 15e en 16e eeuw kwam het eerste gebouw van betekenis: de Sint-Laurenskerk, zoals te zien in de top 10 bezienswaardigheden.

Top 10 bezienswaardigheden Rotterdam

Niet veel later liet raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt de Rotterdamse haven uitbouwen waardoor de handelspositie nog meer versterkte. Maar, toen de zeeschepen steeds groter werden, moest de stad nieuwe stappen ondernemen om verder te komen. Er werden nieuwe waterwegen gegraven en Rotterdam begon als havenstad explosief te groeien. Maar, het heeft ook een –letterlijk- verwoestende tijd gekend. Tijdens de WOII werd de stad bijna volledig plat gebombardeerd door het Duitse leger. Slechts enkele bouwwerken, waaronder de Sint-Laurenskerk en het Witte Huis uit de top 10 bezienswaardigheden, zijn overeind gebleven.

 

 

Top 10 Rotterdam

Rotterdam moest zichzelf weer opbouwen. Er kwamen moderne complexen, nieuwe vormen van architectuur en de stad begon weer op te leven. Hedendaags staat Rotterdam nog altijd bekend om de vernieuwende bouwwerken waardoor het één van de meest bijzondere steden van Nederland is. En die bezienswaardigheden, zoals in deze top 10, die hebben dan ook een waar bezoekje verdiend.

 

Top 10 Rotterdam:

 

1. Erasmusbrug

Erasmusbrug - Bezienswaardigheden Rotterdam

Het is de meest iconische brug van Rotterdam en uit deze top 10 hotspots: de Erasmusburg, vernoemd naar humanist Desiderius Erasmus. Deze asymmetrische stalen brug lijkt iets weg te hebben van een zwaan waar eveneens de gelijknamige bijnaam uit voort is gekomen. Het complex overspant de Nieuwe Maas en weet daarmee het stadsdeel Kop van Zuid met het centrum te verbinden.

2. Binnenstad

Wanneer je van winkelen, restaurants en terrasjes houdt, is de binnenstad uit de top 10 bezienswaardigheden een heerlijke plek om middagen in rond te struinen. Zo is er een grote diversiteit aan faciliteiten te vinden die variëren van exclusieve designzaken tot winkels met lage prijzen; zo is er voor iedereen genoeg te doen. Daarnaast zijn de gezellige restaurants vaak erg goed in hun visgerechten; Rotterdam ligt immers dicht bij zee.

3. Euromast

Euromast - Bezienswaardigheden Rotterdam

Eén van de meest iconische hotspots uit deze top 10 bezienswaardigheden is de Euromast. Dit bouwwerk, gelegen in het door Zocher ontworpen ‘Park’ te Rotterdam, heeft een hoogte van 185 meter en biedt een panoramisch uitzicht over deze havenstad. Daarnaast is de Euromast kenmerkend voor de skyline van Rotterdam.

4. Witte Huis

Witte huis - Bezienswaardigheden Rotterdam

Waar het eens het hoogste kantoorgebouw en de eerste wolkenkrabber van Europa was, is het nu een gezellig pand voor een horecagelegenheid geworden: het Witte Huis. Dit complex, vervaardigd in Art Nouveau stijl, is één van de weinige erfenissen in Rotterdam die het bombardement van de WOII wist te overleven. Nog altijd is het één van de mooiste hotspots uit deze top 10 bezienswaardigheden.

5. Markthal

Markthal - Bezienswaardigheden Rotterdam

Eén van de meest moderne complexen uit de Rotterdamse binnenstad, en uit deze top 10 hotspots, is de Markthal. Naast kantoor- en woonmogelijkheden vind je hier een grootse, overdekte markt. Je vindt hier talloze kramen met etenswaren waarbij de Markthal één van de meest bedrijvige plekken van de stad is geworden. Het complex heeft de vorm van een hoefijzer.

6. Boijmans & Van Beuningen

Boijmans & Van Beuningen - Bezienswaardigheden Rotterdam

Het museum Boijmans & Van Beuningen is één van de meest toonaangevende musea die Rotterdam, en deze top 10 bezienswaardigheden, rijk is. Zo is de collectie eens ontstaan met de particuliere verzamelingen van de 18e eeuwse Frans Boijmans waarbij het museum als enige in Nederland beschikt over werken van Bosch, Brueghel de Oude, Dalí, Van Eyck en Titiaan.

7. Wereldmuseum

Wanneer je geïnteresseerd bent in volkeren en culturen is dit Wereldmuseum in Rotterdam een bezichtiging meer dan waard. Je vindt hier meer dan achttienhonderd etnografische verzamelingen die een beeld geven van diverse culturen, zoals Azië, Amerika, Oceanië en Afrika. Het instituut is opgericht in 1885 en behoort tot één van de meest educatieve hotspots uit deze top 10 bezienswaardigheden.

8. Grote of Sint-Laurenskerk

Grote of Sint-Laurenskerk - Bezienswaardigheden Rotterdam

Naast het Witte Huis is de Sint-Laurenskerk uit de top 10 hotspots van Rotterdam één van de weinig overgebleven erfenissen na het verwoestende bombardement in 1940. Deze kruisbasiliek is vervaardigd naar de richtlijnen van de laatgotische architectuur en sinds de Reformatie veranderd in een protestantse kerk. Het interieur behoort eveneens tot de bezienswaardigheden door de barokke elementen in Lodewijk XIV-stijl.

9. Kubushuizen

Kubushuizen - Bezienswaardigheden Rotterdam

Het zijn wereldwijd, en in deze top 10 hotspots, één van de meest aparte huizen: de Kubuswoningen in Rotterdam. Deze ‘blokken op palen’ fungeren als woonhuizen, maar zijn van de buitenzijde een bezienswaardigheid op zich. Dit wooncomplex is geïnspireerd op het idee van Le Corbusier, ontstaan als reactie op het grijze modernisme dat ontstond na de wederopbouw ten gevolge van het bombardement.

10. Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp - Bezienswaardigheden Rotterdam

Dit dierenpark uit de top 10 bezienswaardigheden van Rotterdam is een belevenis voor jong en oud. Je vindt hier dan ook een hoop exotische dieren, zoals giraffen en olifanten; allen in een verblijf dat is nagebootst naar hun natuurlijke leefomgevingen. Eén van de bekendste inwoners is Bokito, een grote gorilla.

Mede door de vernieuwende architectuur is Rotterdam één van de meest moderne steden van Nederland geworden waarbij ‘Lonely Planet’ het eveneens aan de lijst van ‘beste steden ter wereld’ heeft toegevoegd. De bezienswaardigheden uit deze top 10 tonen je dan ook het bijzondere contrast waar deze stad groot mee is geworden: van een Middeleeuwse kerk tot een reusachtige haven uit de 21e eeuw. En, wil je even uitrusten op een terrasje? Dan zullen de Rotterdammers je maar al te graag verblijden met een ‘bakkie pleur’ of bitterballen met ‘krotenmosterd’.