Top 10 bezienswaardigheden Stockholm

Wanneer je aan Zweden denkt, zijn er al snel een aantal termen die de revue passeren. Sneeuw, fjorden, Scandinavië, Vikingen en rendieren; het zijn de kenmerkende bezienswaardigheden wanneer je aan dit Noord-Europese land denkt. Maar, er is nog iets dat dit land een sterke positie geeft: het Koninklijke Stockholm. Want, ook deze stad heeft een hoop hotspots, verzameld in een top 10, die je zeker eens gezien moet hebben.

Top 10 Stockholm

Het Koninklijke Stockholm behoort, met meer dan 900.000 inwoners, tot één van de grootste en belangrijkste steden van het Scandinavisch gebied. En, niet alleen de Zweedse Koninklijke familie verblijft hier: ook de regering van dit land heeft zich in deze karakteristieke stad gevestigd. Maar, hoe is dit eens ontstaan? De belangrijkste ontwikkelingen van Stockholm vonden zo’n enkele eeuwen geleden plaats, namelijk rond het jaar 1252. Volgens de geschriften is deze stad aan het Mälarmeer gesticht door Birger Magnusson om de stad te beschermen tegen buitenlandse vloten.

Top 10 hot spots Stockholm

Vanwege de ligging aan het water was het voor vele boten dan ook makkelijk om hier, niet alleen te vertrekken, maar ook aan te meren. Het waren dan ook de strijdlustige Vikingen die, onder andere, vanuit Stockholm de wijde wereld introkken om diverse ‘nieuwe werelden’ tot hun bezit te maken. Maar, deze stad heeft, met haar top 10 aan bezienswaardigheden, ook een mindere tijd gekend. Tijdens de Zwarte Dood in de 17e eeuw stierf een groot deel van de bevolking; iets dat eveneens voor de economie gold. Pas twee eeuwen later kende Stockholm weer een voorspoedige periode; door de industrialisatie leefde de stad op en wist het een tal van moderne bouwwerken voort te brengen. Vandaag de dag is Stockholm één van de meest innoverende steden van Europa, maar waar het verleden nog altijd gekoesterd wordt.

Top 10 bezienswaardigheden Stockholm

De vele musea, zoals het Vasamuseum en Noords Museum, tonen het grotendeels rijke verleden van Zweden en deze stad. Wil je graag het authentieke Stockholm beleven? Dan moet je zeker het eilandje Gamla Stan bezoeken. Niet alleen vind je hier het Koninklijk Paleis, ook zie je hier veel historische panden die zich tevens lenen als gezellige horecagelegenheden. Maar, welke hotspots in Stockholm moet je, volgens deze top 10 bezienswaardigheden, nu echt gezien hebben?

 

 

De top 10 van Stockholm:

 

1. Koninklijk Paleis

Het ‘Stockholms slot’ is één van de oudste nederzettingen uit deze top 10 bezienswaardigheden; de eerste fundering voor dit paleis stamt namelijk uit de 13e eeuw. Het complex bevindt zich op het eiland Gamla Stan waarbij het hedendaagse exterieur zich voltooide in 1754. Het is de officiële residentie van de Zweedse Koninklijke familie.

2. Vasamuseum

Dit maritieme museum behoort, vooral voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers, tot de absolute hotspots uit deze top 10. Niet alleen neemt het je mee in de historie van de scheepvaart van Stockholm, ook vind je er een nog origineel schip uit de 17e eeuw. Daarnaast kun je er vele archeologische vondsten bewonderen.

3. Gamla Stan

Het eiland Gamla Stan uit deze top 10 bezienswaardigheden herbergt niet alleen het Koninklijk Paleis, maar ook het oude centrum van Stockholm. Je vindt hier een tal van oude en statige panden aan diverse pleinen, veelal in rode en gele kleuren. Tevens zijn hier een hoop horecagelegenheden te vinden waar je de dag prima kunt afsluiten.

4. Stadhuis

Het Stadhuis van Stockholm is één van de meest –relatief- moderne gebouwen uit deze top 10 hotspots. Het 20e eeuwse complex is vervaardigd in baksteen en gebouwd naar de richtlijnen van de nationaal-romantische architectuur. Het Stadhuis wordt gebruikt door leden van de overheid.

5. Skansen

Eén van de ‘avontuurlijkste’ hotspots uit deze top 10 bezienswaardigheden is het openluchtmuseum, en tevens dierentuin, van Skansen. Je vindt hier dan ook een hoop gebouwen die dateren uit de vroegere tijd om de geschiedenis een ‘tweede leven’ te geven. In de bijbehorende dierentuin vind je Scandinavische diersoorten, waaronder de eland, de beer en de grijze zeehond. Het is een belevenis voor jong en oud.

6. Koninklijke Opera

Het Koninklijke en nationale operagebouw uit deze top 10 van Stockholm is het podium voor diverse theatervoorstellingen, waaronder opera en ballet. Koning Gustaaf III van Zweden opende het gebouw in 1773 waarbij het eerste operastuk in het Zweeds werd opgevoerd. Voor cultuurliefhebbers behoort het tot de absolute bezienswaardigheden.

7. Paleis Drottningholm

Dit majestueuze –op-Versaille-geïnspireerde- paleis uit de top 10 hotspots is de privé-residentie van de Zweedse Koninklijke familie dat zich net buiten Stockholm bevindt. Op het terrein zie je, onder anderen, een Chinees paviljoen en een waterval in de indrukwekkende baroktuin. Het complex bevindt zich nabij het Mälarmeer.

8. Statelijk Historisch Museum

In dit museum uit de top 10 bezienswaardigheden kunnen geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen. De collectie bevat talloze vondsten uit de Prehistorie tot latere periodes, waaronder de Vikingtijd en de Zweedse Middeleeuwen. Niet voor niets vormt dit complex het nationale museum voor geschiedenis en archeologie.

9. Park van Djurgården

Park van Djurgården - Bezienswaardigheden Stockholm

Wanneer je even de rust op wilt zoeken, is dit park uit de top 10 hotspots de plek waar je moet zijn. De grote grasvlakten met oude bomen rondom het water bieden mogelijkheden tot mooie wandelingen. Op dit schiereiland vind je tevens diverse musea, waaronder het Vasamuseum en het Skansen.

10. Noords Museum

Het Noords Museum uit de top 10 bezienswaardigheden stamt uit de 19e eeuw en is gewijd aan de cultuurgeschiedenis en etnografie van Zweden. Het exterieur van dit majestueuze complex is naar de richtlijnen van de Nederlands-Deense renaissancearchitectuur. De collectie heeft objecten die stammen uit de Middeleeuwen tot de meer moderne tijd.

Vanwege de grote hoeveelheid eilandjes wordt Stockholm gekenmerkt door de vele bruggen en rondvarende bootjes; deze helpen je eveneens om van A naar B te reizen om zo diverse complexen uit de top 10 te kunnen bezichtigen. Stockholm is dan ook een stad die belevenissen biedt voor jong en oud, zoals de vele musea en het dierenparkje met inheemse diersoorten. Deze Zweedse nederzetting is dan ook, mede door de historische panden, grotendeels authentiek gebleven. Bezoek dus nu deze karakteristieke hoofdstad, met haar top 10 bezienswaardigheden, aan het Mälarmeer; de plek waar de gevreesde Vikingen voor hun wereldse veroveringen vertrokken.