Top 10 bezienswaardigheden Valencia

Wat is er te doen in Valencia? De handige top 10 met bezienswaardigheden laat je deze prachtige stad in het kort zien. Welke gebouwen moet je gezien hebben en wat zijn de toeristische trekpleisters? Naast de oude wijken en historische gebouwen staat het bekend om de indrukwekkende en moderne bouwwerken. En, welke dat zijn? Dat vind je hieronder in deze speciale top 10 bezienswaardigheden voor Valencia.

De top 10 bezienswaardigheden van Valencia

Het is één van de meest bedrijvige steden aan de Costa del Alzahar en de Turia rivier: het ‘architectonische’ Valencia. Vandaag de dag is het zelfs, na Madrid en Barcelona, de derde economische motor van het Spaanse land. Maar, hoe is het eigenlijk eens begonnen? Echt ‘typisch Spaans’ kun je Valencia eigenlijk niet noemen doordat het door verscheidene bevolkingsgroepen eens bezet is geweest. Het startte met de Romeinen, maar begon pas echt interessant te worden in de Moorse tijd. In de achtste eeuw, toen Valencia namelijk tot de taifarijken behoorde, werd het één van de belangrijkste steden in de wijde omgeving.

Top 10 bezienswaardigheden Valencia

Toen de Spaanse ridder El Cid deze stad wist te veroveren, liet hij alle moskeeën weghalen om er Rooms-Katholieke kerken voor terug te plaatsen. Aan het begin van 1400 begon Valencia pas echt te stabiliseren: het inwoneraantal wist flink te stijgen, er kwam meer ruimte voor culturele activiteiten en diverse paleizen begonnen de omgeving te sieren; vanaf dit moment werd het de grootste stad van het Koninkrijk Aragón. Maar, de tijden zijn veranderd. Het hedendaagse Valencia is een combinatie van eeuwenoude complexen en zeer moderne bouwwerken geworden waarbij de Turia de ‘ader’ van het centrum vormt.

 

 

Top 10 Valencia

Door dit groene stuk natuur is de stad heel overzichtelijk en kun je even ontvluchten aan de stadse hectiek; iets dat eveneens mogelijk is in deze top 10 aan bezienswaardigheden. Vooral de talloze faciliteiten voor jong en oud maken Valencia tot een ‘hartelijke en verwelkomende’ stad. Om te zien welke activiteiten bij jou passen, vind je hieronder dan ook een speciale en samengestelde top 10.

 

Top 10 Valencia:

 

1. Plaza del Ayuntamiento

Plaza del Ayuntamiento - Bezienswaardigheden Valencia

Eén van de mooiste pleinen van Valencia, en uit deze top 10 hotspots, is het grote Plaza del Ayuntamiento. Het indrukwekkende stadhuis behoort tot de mooiste complexen uit de 19e en 20e eeuw die deze stad rijk is. Ondanks de modernistische uitstraling zie je toch veel typisch Spaanse elementen. ‘s Avonds is het plein romantisch verlicht en is het een bezichtiging meer dan waard.

2. Hemisfèric

Het behoort tot één van de meest speciale bezienswaardigheden uit deze top 10 van Valencia: de Hemisfèric. Dit grote IMAX theater toont verscheidene 3D films, projecties en andere digitale presentaties. Het gebouw, een nagebootst oog, symboliseert de menselijke visie op de wereld waardoor het met recht één van de meest bijzondere hotspots van Valencia genoemd mag worden.

3. L’Eixample

Wanneer je van bedrijvige en hippe wijken houdt, is L’Eixample de plek waar je zijn moet. Het beschikt over vele restaurantjes, moderne winkels en heeft daarnaast een artistiek karakter. L’Eixample is echt een plek waar luxe en eigentijdse faciliteiten samenkomen waarbij het tevens één van de meest bedrijvige locaties uit deze top 10 bezienswaardigheden is.

4. Kathedraal van Valencia

Kathedraal van Valencia - Bezienswaardigheden Valencia

Deze Rooms-Katholieke kerk is gebouwd in de 13e eeuw en mag een bijzonder bouwwerk genoemd worden. Zo herbergt deze plek uit de top 10 bezienswaardigheden vele kunstschatten, waaronder de schilderijen van Francisco Goya. De kathedraal zelf is een ongewone combinatie van verscheidene architectonische lijnen, waaronder de romaanse, gotische en de barokstijl.

5. Museu de Belles Arts

Museu de Belles Arts - Bezienswaardigheden Valencia

In het Palacio de San Pío V bevindt zich dit bijzondere museum waarbij de oprichting plaatsvond in 1837. Zo bestonden de eerste collecties voornamelijk uit objecten die uit kloosters afkomstig waren. Hedendaags vind je hier, op deze locatie uit de top 10 hotspots, primitieven van onder andere El Greco, Velázquez en Jeroen Bosch. Het is voor kunstliefhebbers absoluut een plek die je bezoeken moet.

6. l’Oceanogràfic

Eén van de leukste bezienswaardigheden voor jong en oud uit deze top 10 van Valencia is dit grootste aquarium van Europa: het l’Oceanografic. Het is volledig gericht op het waterleven waar je verscheidene diersoorten tegenkomt, zoals zeehonden, pinguïns en talloze vissoorten. Daarnaast is het ingedeeld in diverse thema’s, zoals het het Middellandse zeegebied en de tropische mangroves.

7. Palacio del Marqués

Palacio del Marqués - Bezienswaardigheden Valencia

Het Palacio del Marqués behoort tot de mooiste residenties van Valencia en deze top 10 hotspots. Dit eeuwenoude complex is vervaardigd in de Rococostijl waarbij het interieur uit gotische elementen bestaat. Vooral de flamboyante deur is al een kunstwerk op zich.

8. Torres de Quart

Torres de Quart - Bezienswaardigheden Valencia

Deze Middeleeuwse toren, daterend uit de 14e en 15e eeuw, is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden uit de top 10 van Valencia. Het is een mooi voorbeeld doordat de geschiedenis duidelijk zichtbaar wordt in deze modernistische stad. Zo zie je aan de buitenzijde nog altijd de schade van het toenmalige bombardement waarbij het gebouw eveneens diverse functies had, zoals een gevangenis voor vrouwen en –later- militairen.

9. Dierentuin Valencia

Dierentuin Valencia - Bezienswaardigheden Valencia

De dierentuin van Valencia is een belevenis voor jong en oud waar je exotische, Afrikaanse dieren in hun ‘natuurlijke leefomgevingen’ kunt bezichtigen. Zo is het opgebouwd uit diverse ecosystemen, waaronder de ‘Wetlands’ en de Savanne, en zijn de visuele afbakeningen niet te zien; hierdoor heb je haast het gevoel dat je op safari bent. Het is één van de leukste en avontuurlijkste hotspots uit deze top 10 bezienswaardigheden.

10. Jardines del Real

Jardines del Real - Bezienswaardigheden Valencia

Soms is het fijn om even te ontsnappen aan de drukte om je heen. Dit stadspark in Valencia is één van de meest rustgevende plekken van de stad. Het groene stuk dateert uit de 19e eeuw en beschikt over prachtig aangelegde tuinen, fonteinen en romantische vijvers. Voor rustliefhebbers behoort het tot de mooiste bezienswaardigheden uit deze top 10 hotspots.

Het bruisende Valencia is dus een plek waar jongeren én ouderen zich volledig thuis kunnen voelen. Het biedt genoeg activiteiten voor alle leeftijden, waaronder de Hemisfèric en de dierentuin uit deze top 10, en zorgt ervoor dat je voorlopig nog niet uitgekeken bent. Ook het Museu de Belles Arts, waar je de primitieven van Europese meesters kunt bewonderen, behoort, voor kunst- en cultuurliefhebbers, tot de absolute hotspots uit deze top 10. Kortom, kies je voor Valencia? Dan zal deze flamboyante stad, met haar talloze en moderne bezienswaardigheden, je met open armen ontvangen.