Top 10 bezienswaardigheden Venetië

Je zou het haast het ‘Amsterdam van Italië’ mogen noemen: statige panden aan het water, een stad met kanalen, beiden een ongekende geschiedenis in de handel en samen één van de belangrijkste steden uit de Europese geschiedenis: het gaat natuurlijk om Venetië. Want geen plek in Italië is voor de handelsgeschiedenis zo belangrijk geweest als deze idyllische havenstad. En dat heeft Venetië een mooie top 10 aan bezienswaardigheden opgeleverd.

  • Wat is er te doen?
  • Wat zijn de hotspots?
  • Bekijk de toeristische trekpleisters
  • Tips en handige weetjes

 

De top 10 bezienswaardigheden van Venetië

Romantisch, sprookjesachtig en verfijnde schoonheid: het zijn de woorden die deze stad maar al te goed omschrijven. Zo bevinden de eeuwenoude residenties zich aan het Canal Grande, de ‘ader’ van de stad, en is het centrale Piazzo di San Marco rijkelijk gevuld met majestueuze complexen als de basiliek en het Dogepaleis; beiden eveneens terugkomend in de top 10 bezienswaardigheden. Maar, hoe is deze –toenmalige- Republiek eigenlijk zo machtig geworden?

Bezienswaardigheden op vakantie

Top 10 bezienswaardigheden Venetië

De meest voorname fundering ligt in de 9e en 11e eeuw. Door de uiterst gunstige ligging aan zee had Venetië de mogelijkheid uit de groeien tot een belangrijke handelsstad. Toen deze onafhankelijk werd van het Byzantijnse Rijk, begon het pas echt te bloeien. Zo wist deze stad verschillende gebieden van Griekenland, waaronder Kreta en Cyprus, in te nemen, waarbij de Venetianen de markt sterk wisten te domineren door hun handelsmonopolie met het oosten. Vanaf de 13e eeuw werd Venetië de meest welvarende stad van Europa.

Top 10 Venetië

Maar, vanaf de 15e eeuw kwamen de eerste tegenberichten. Het Ottomaanse Rijk werd machtiger en de Venetiaanse schepen werden ‘ingehaald’ door de opkomende Portugezen. Maar, toch is het altijd een handelsstad gebleven. Het Venetië van nu, met deze top 10 aan bezienswaardigheden, beschikt nog altijd over de erfenissen die deze ‘gouden tijd’ eens gebracht heeft, zoals het majestueuze Dogepaleis en de lieflijke kanalen die deze stad zo typeren. En deze hotspots uit de top 10, die zijn een bezoekje meer dan waard.

 


 

Top 10 Venetië:

 

1. Piazza di San Marco

Piazza di San Marco - Bezienswaardigheden Venetië

Het is het meest centrale plein van Venetië en uit deze top 10 bezienswaardigheden: het San Marcoplein. Zo vind je hier diverse hotspots, waaronder de basiliek, het Dogepaleis en de Campanile. Vanuit dit plein kun je, via diverse straten, luxe winkels, boetiekjes en restaurants bezoeken.

2. Basilica di San Marco

Basilica di San Marco - Bezienswaardigheden Venetië

Deze 11e eeuwse basiliek is één van de eerste bezienswaardigheden van Venetië wanneer je de stad binnenkomt. Het complex is vernoemd naar de evangelist Marcus. Opvallend is het vierspan van paarden op het kerkgebouw, ook wel de zogeheten ‘Cavalli di San Marco’. Daarnaast is deze imposante basiliek uit de top 10 volledig opgetrokken uit marmer en mozaïeken.

3. Dogepaleis

Dogepaleis - Bezienswaardigheden Venetië

Dit majestueuze paleis was de zetel van de doge, de toenmalige leider van Venetië. Het is vormgegeven naar de richtlijnen van de gotische stijl, maar heeft daarentegen geen religieuze functie. Het bouwwerk dateert uit de 14e en 15e eeuw en bevindt zich aan het San Marcoplein, eveneens te zien in deze top 10 bezienswaardigheden.

4. Teatro La Fenice

Teatro La Fenice - Bezienswaardigheden Venetië

Eén van de beroemdste operatheaters van Europa, en uit deze top 10 hotspots, is het Venetiaanse ‘Teatro La Fenice’, ook wel ‘de Feniks’. Deze vogel, die uit zijn as kan herrijzen, staat symbool voor de wederopbouw van het theater nadat het meerdere malen in aanraking met vuur is geweest. Zo heeft de beroemde operacomponist Bellini hier diverse werken van zichzelf in première laten gaan.

5. Paleis van Ca’ d’Oro

Paleis van Ca' d'Oro - Bezienswaardigheden Venetië

Dit ‘gouden huis’ aan het hoofdkanaal dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd naar de richtlijnen van de gotiek. De residentie is van buiten rijkelijk gedecoreerd waarbij de balkonnetjes uitzicht geven op het Canal Grande. Het is één de meest sprookjesachtige bezienswaardigheden uit deze top 10 van Venetië.

6. Rialtobrug

Rialtobrug - bezienswaardigheden Venetië

Je mag het met recht de meest bekende brug van deze stad noemen: de Rialtobrug. Dit stenen bouwwerk, daterend uit de 16e eeuw, verbindt de stadsdelen die door het Canal Grande van elkaar gescheiden worden. Hedendaags is deze bijzondere boogbrug nog altijd één van de meest gefotografeerde hotspots uit deze top 10.

7. Gallerie dell’Accademia

Het is één van de mooiste musea die de top 10 bezienswaardigheden van Venetië rijk is: de ‘Gallerie dell’Accademia’. De collectie toont vele werken uit de Venetiaanse kunst waarbij verscheidene periodes aan bod komen, waaronder het Byzantijnse Rijk, de Vroege en Hoge Renaissance en de Barok. Bekende meesters die je hier zult vinden, zijn, onder anderen, Vasari, Veronese en Titiaan.

8. Scuola Grande di San Rocco

Scuola Grande di San Rocco - bezienswaardigheden Venetië

Naast de San Rocco kerk in Venetië bevindt zich dit imposante gebouw dat vooral bekend staat om de verzameling van werken van Tintoretto. Het complex zelf dateert uit de 15e eeuw en lijkt van binnen haast op een koninklijk paleis. De vele plafondschilderingen behoren, vooral voor kunst- en cultuurliefhebbers, tot de absolute bezienswaardigheden uit deze top 10 hotspots van Venetië.

9. Ghetto

Ghetto - Bezienswaardigheden Venetië

Deze Joodse wijk in Venetië staat in contrast met de pracht en praal die je verderop vindt, maar is daarom een bezichtiging meer dan waard. Het waren namelijk de tolerante Venetianen die Joden toelieten tot hun stad waarbij deze een eigen wijk kregen. Hedendaags vind je er nog vijf synagoges; zo behoort het voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers tot de echte bezienswaardigheden uit deze top 10 van Venetië.

10. Campanile

Campanile - Bezienswaardigheden Venetië

De Campanile van San Marco bevindt zich op het San Marcoplein en is één van de meest iconische hotspots uit de top 10 van Venetië en daarmee tevens kenmerkend voor de skyline van deze stad. Het rode complex is vervaardigd met baksteen waarbij de klokkentoren de ‘geluiden’ voor deze stad laat horen. Eveneens bestaat er de mogelijkheid de Campanile te beklimmen voor een panoramisch uitzicht over Venetië.

Het feit dat er geen enkele auto rondrijdt en de ‘reizen’ veelal per gondel gemaakt worden, laat al zien dat Venetië één van de meest bijzondere steden van Italië genoemd mag worden. Een bezoek aan deze havenstad laat je dan ook even geloven dat je terug in de tijd bent gegaan. En, zou jij ook eens graag een tijdreis willen maken? Laat je oog dan eens vallen op deze prachtige top 10 aan bezienswaardigheden van Venetië. Want deze stad, die vind je nergens anders.