Top 10 bezienswaardigheden Wenen

Het is land met Europa’s mooiste berglandschappen, lieflijke dorpjes en waar de runderen inmiddels een iconische status als ‘Milka-koeien’ verworven hebben. Het is eveneens het land waar het voormalige en vorstelijke Huis Habsburg eeuwenlang geregeerd heeft en waar één stad een wel zeer belangrijke rol heeft gespeeld: het Oostenrijkse Wenen. Er is vrijwel geen stad in Europa die zoveel keizerlijke grandeur uitstraalt als deze nederzetting in het Alpenland. Het is dan ook haast onmogelijk om zoveel moois in een top 10 aan bezienswaardigheden voor Wenen samen te vatten. Toch is het gelukt. Hieronder zie je het resultaat.

De top 10 bezienswaardigheden van Wenen

Het majestueuze Wenen was eeuwenlang één van de belangrijkste steden van Europa op keizerlijk gebied. Vanuit deze stad wisten de Habsburgers diverse landen te regeren waarbij ze de mooiste complexen, eveneens te zien in deze top 10, lieten bouwen. Maar, deze grandeur ontstond al in de 12e tot 15e eeuw toen het de status van keizerstad kreeg. In de oorlogen met Frankrijk had de stad wat minder geluk: de Franse generaal Napoléon Bonaparte wist te stad in te nemen en deze vijf jaar lang in bezit te houden.

Top 10 bezienswaardigheden Wenen

Ondanks de wat rumoerige geschiedenis, staat Wenen misschien nog wel meer bekend om iets dat veel componisten haar gebracht hebben: de klassieke muziek. Mozart, Haydn, Beethoven, Brahms en –vooral- Strauss: allemaal hebben ze op hun beurt de stad, op muzikaal gebied, wat mooier gemaakt. Het Wiener Philharmoniker is dan ook wereldwijd bekend dankzij de traditionele Nieuwsjaarconcerten.

Top 10 Wenen

Kortom, Wenen is de absolute stad van keizerlijke pracht en praal en waar de meest bekende, klassieke muziekstukken het eerste levenslicht zagen. Maar, waar start je met kijken in deze fameuze stad? Om een begin te maken, is hier een heuse top 10 samengesteld.

 

 

Top 10 Wenen:

 

1. Paleis van Hofburg

Paleis van Hofburg - Bezienswaardigheden Wenen

Eén van de meest iconische en indrukwekkendste bezienswaardigheden uit de top 10 van Wenen is het keizerlijk paleis van Hofburg. Al sinds de 12e eeuw was het de officiële residentie van de Habsburgers. Zo kun je hier tevens hun woonvertrekken bezichtigen. Daarnaast bevindt zich in dit complex de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk met een miljoenencollectie aan literaire werken.

2. Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn - Bezienswaardigheden Wenen

De ‘zomerresidentie’ van het Huis Habsburg is één van de belangrijkste, culturele erfenissen van Oostenrijk. Het paleis dateert uit de 17e eeuw en behoort tot de mooiste complexen uit deze top 10 bezienswaardigheden. Schloss Schönbrunn beschikt dan ook over meer dan 1400 kamers. Niet voor niets staat het genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

3. Slot Belvedere

Slot Belvedere - bezienswaardigheden Wenen

Het sierlijke en barokke Slot Belvedere fungeerde eens als het zomerhuis voor Eugenius van Savoye, een Franse generaal in dienst van de Habsburgers. Het complex dateert uit de 18e eeuw en is één van de meest imposante residenties uit deze top 10 bezienswaardigheden. In het gebouw hangt zelfs het beroemde werk van Gustav Klimt, namelijk ‘De Kus’. Het slot is een waar meesterwerk van de barokke architectuur.

4. Kunsthistorisch Museum

Kunsthistorisch Museum - Bezienswaardigheden Wenen

Dit museum, geopend in de 19e eeuw, is één van de belangrijkste musea, en uit deze top 10 hotspots, van Europa op het gebied van schilderkunst. Zo bestaan de collecties uit de kunstschatten van de Habsburgers waarbij je werken ziet van Titiaan, Veronese, Canaletto en andere Venetiaanse kunstenaars. Maar, ook de Vlaamse primitieven van Pieter Brueghel de Oude behoren tot de kunstschatten van dit museum.

5. Weense Staatsopera

Staatsopera - Bezienswaardigheden Wenen

Oostenrijk en muziek. Het zijn twee elementen die al eeuwenlang harmonieus in elkaar verweven lopen. De Staatsopera van Wenen wordt als één van de beste ter wereld beschouwd waarbij het complex van buiten vervaardigd is in neoclassicistische stijl. Dit imposante muziekgebouw uit de top 10 staat ook dan ook symbool voor de vrijheid nadat het eens grotendeels verwoest was in de WOII.

6. Raadhuis van Wenen

Raadhuis - Bezienswaardigheden Wenen

Dit ‘Wiener Rathaus’ is de zetel van het Weense stadsbestuur en is gebouwd naar de richtlijnen van de neogotische architectuur. Het gebouw dateert uit de 19e eeuw en is één van de meest belangrijke complexen uit deze top 10 bezienswaardigheden. Daarnaast bevindt het raadhuis zich aan het gelijknamige Rathausplatz.

7. Spaanse Rijschool

Spaanse rijschool - Bezienswaardigheden Wenen

Liefhebbers van de klassieke rijkunst kunnen hun hart ophalen aan deze prachtige ‘haute école’ uit de top 10 van Wenen. Zo dateert de barokke rijzaal uit de 18e eeuw waarin de Lipizzaner paarden de mooiste rijkunsten uitvoeren. Zo maakt de Spaanse Rijschool eveneens deel uit van de Hofburg. Het is één van de meest sprookjesachtige hotspots van Wenen.

8. Stephansdom

St. Stephansdom - Bezienswaardigheden Wenen

Heb je toevallig een 10 eurocent van Oostenrijk? Kijk dan maar eens goed; ook hier staat de zetel van het aartsbisdom Wenen afgebeeld. Dit gebouw behoort tot één van de belangrijkste, gotische meesterwerken van het land, en deze top 10 bezienswaardigheden, en is afkomstig uit de 12e tot 15e eeuw. Het complex is gewijd aan Stefanus, de eerste martelaar van het christendom.

9. Naschmarkt

Naschmarkt - Bezienswaardigheden Wenen

Eén van de gezelligste en meest knusse pleinen van Wenen, en uit deze top 10 hotspots, is de Naschmarkt. Al sinds de 16e eeuw worden hier goederen verkocht, van kleding tot voedingswaren, waardoor het, sinds jaar en dag, één van de meest bedrijvige plekken van Wenen is. De gebouwen eromheen hebben een statig gehalte en behoren eveneens tot de mooie bezienswaardigheden.

10. Dierentuin Schönbrunn

Dierentuin Wenen - Bezienswaardigheden Wenen

Het is –vooral voor jongeren- één van de avontuurlijkste bezienswaardigheden van Wenen: de grootse dierentuin van Schönbrunn. Zo vind je hier talloze en exotische dieren waarbij hun verblijf volledig is nagemaakt naar hun natuurlijke leefomgevingen. Het behoort tot de leukste locaties van deze top 10 bezienswaardigheden.

Het keizerlijke Wenen is met haar top 10 aan hotspots een stad waar je eigenlijk ogen te kort komt. Je zou haast denken dat je hier meer majestueuze panden dan lokale inwoners aantreft, aangezien het zoveel moois te bieden heeft. En toch laat Wenen eveneens zien dat het meer biedt dan ‘Habsburgse erfenissen’ alleen, zoals de gezellige Naschmarkt en de avontuurlijke dierentuin; deze bezienswaardigheden bieden activiteiten voor jong en oud. Kortom, Wenen is, mede door deze top 10 aan hotspots, één van de allermooiste steden van het Europees continent. Of, zoals zoals Karl Kraus het eigenlijk nog mooier weet te omschrijven: ‘De straten van Wenen zijn geplaveid met cultuur, de wegen van anderen met asfalt.’